Groen!

Brussel, 15 november 2006
Vijf vragen aan Thomas Leysen Groen! verwerpt nieuwe Belgische kerncentrale

Thomas Leysen, de voorzitter van Agoria, wil met de industrie investeren in een eigen nieuwe Belgische kerncentrale om op die manier verzekerd te blijven van goedkope stroom voor de grote bedrijven. Hij verwijst naar het voorbeeld van de nieuwe kerncentrale die gebouwd wordt in Finland.

Kiezen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale, betekent natuurlijk dat men de wet op de kernuitstap totaal onderuit haalt. Groen! verzet zich daartegen. De grootindustrie misleidt de publieke opinie als ze nieuwe kerncentrales of het langer openhouden van bestaande kerncentrales blijft voorstellen als een wonderoplossing voor het klimaatprobleem of voor het probleem van internationale stroompannes.

Groen! stuurt vandaag een open brief aan Thomas Leysen en Agoria met vijf vragen, waarop we graag een antwoord kregen:


1. Kerncentrales kunnen enkel worden gebouwd met zware overheidssteun. Zo komt de Finse kerncentrale er dankzij overheidsmiddelen, volgens de Europese commissie gaat het waarschijnlijk zelfs om illegale staatssteun. Met andere woorden: de belastingbetaler mag dus afdokken om de grote industrie te verzekeren van goedkope elektriciteit.

Is dat het model dat Agoria ook wil voor België? Hoeveel gaat de nieuwe kerncentrale die de industrie wenst, de Belgische belastingbetaler kosten? Gaat de elektriciteitsfactuur voor de gewone Belg hierdoor naar omhoog?


2. Belangrijk problemen van nucleaire stroom blijven de berging van het radioactief afval en de hoge kosten voor de verzekering en ontmanteling van kerninstallaties (het nucleair passief) die op de gemeenschap afgewenteld worden. Er worden terecht ook vragen gesteld bij de veiligheid van nucleaire installaties, bv. de beveiliging tegen terroristische aanslagen. Om kerncentrales maximaal te beveiligen, zullen veel hogere kosten nodig zijn.

Heeft de industrie de oplossing voor de berging van het gevaarlijke radioactieve afval? Zal de industrie deze kosten op zich nemen? Of wil de industrie de hoge kosten van beveiliging en nucleair passief op de gewone belastingbetaler afwentelen?


3. In België is geen plaats voor een nieuwe centrale. Bijbouwen in Doel of Tihange is uitgesloten, gezien er nu al problemen zijn met de opwarming van het koelwater op die plaatsen.

Waar moet die nieuwe kerncentrale volgens Thomas Leysen en Agoria worden gebouwd? Aan de Belgische kust, in Knokke of Blankenberge bv? Of op een afvaleiland op de Noordzee (om groteske plannen die vroeger ooit circuleerden, aan te halen)?


4. De liberalisering van de elektriciteit wordt verstoord door het feitelijke monopolie van Electrabel. Dat monopolie verstoort de goede marktwerking, ondermijnt de liberalisering en houdt de prijzen voor gezinnen én bedrijven kunstmatig hoog.

Waarom hebben Thomas Leysen, Agoria en de grootindustrie nooit iets gedaan tegen het feitelijk monopolie van Electrabel? Waarom pleit de industrie niet voor een eerlijke concurrentie op de energiemarkt in het belang van alle consumenten, zowel grote als kleine?


5. Inzetten op energiebesparing en energie-efficiëntie is dé sleutel om de klimaatopwarming tegen te gaan. In België wordt het enorme potentieel aan energiebesparing niet benut.

Geloven Thomas Leysen en Agoria echt dat de grootindustrie ter zake niets meer kan doen? Wat vindt de industrie van het idee zijn om een alliantie op te zetten tussen werkgevers, werknemers en overheid om massaal te investeren in energiebesparing in onze woningen, in ons vervoer, in productieprocedés om zo honderden duurzame jobs te creëren in eigen land?

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Dua, voorzitter