Gemeente Amsterdam



Campagne voor Meldpunt Discriminatie Amsterdam

15 november 2006

Op woensdag 15 november gaven wethouder Carolien Gehrels, COC voorzitter Frank van Dalen en Voorzitter Mohamed Sini van de stichting Islam en Burgerschap bij het COC Amsterdam de aftrap voor een nieuwe campagne van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam.

De zogenaamde tolerantie is er volgens Frank van Dalen van het COC vaak maar schijn. Er zijn het afgelopen jaar talloze voorbeelden geweest van geweld tegen en discriminatie van homo's. Vertegenwoordigers van allochtonen moeten overigens beseffen dat het COC partners is in de strijd tegen discriminatie en geen tegenstander. Mohamed Sini van de stichting Islam en Burgerschap bevestigde dit. Wij zitten in het zelfde schuitje. We moeten samenwerken om discriminatie aan te pakken. Discriminatie van homo's door allochtonen mag natuurlijk ook niet voorkomen aldus Mohamed Sini. Volgens Wethouder Carolien Gehrels heeft Amsterdam een lange traditie als stad van minderheden en moet Amsterdam een tolerante stad blijven.

De campagne van het meldpunt richt zich met posters, tv commercials en radiospotjes op verschillende groepen Amsterdammers die met discriminatie te maken kunnen krijgen. Doel is om de bekendheid van het meldpunt te vergroten.

Meldpunt Campagne Van Start

Het meldpunt discriminatie Amsterdam bestaat dit jaar 10 jaar. In 2005 behandelde het meldpunt 1487 klachten en verzoeken om informatie van Amsterdamse burgers. Het meldpunt helpt en bemiddelt bij discriminatieklachten. Daarnaast is het belangrijk dat mensen discriminatie melden om zo een goed inzicht te krijgen in de problematiek. Het is daarom belangrijk de naamsbekendheid van het meldpunt te vergroten. De campagne die daarvoor is ontwikkeld richt zich daarom op verschillende aspecten van discriminatie. Van de klachten die in 2005 bij het meldpunt binnenkwamen ging 26 % over discriminatie wegens ras, afkomst en huidskleur, 46% over leeftijdsdiscriminatie, 7% over discriminatie wegens godsdienst of levensovertuiging en 6% over discriminatie wegens homoseksualiteit.