10 punte nplan voor gezonde samenleving

Convenant overgewicht

Convenant overgewicht: meer investeren in onderzoek, samenwerking en grote steden

De meer dan 60 initiatieven op het gebied van preventie van overgewicht hebben geleid tot grotere bewustwording over het belang van een gezonde balans. Maar er zijn meer ingrijpende investeringen nodig om de trend van een toenemend overgewicht bij volwassenen en kinderen te keren. Vooral kinderen en mensen met een lagere sociaal economische status, veelal allochtonen, woonachtig in de grote steden, lopen grote gezondheidsrisico's. Meer onderzoek en samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties is nodig om dit dreigende probleem voor de volksgezondheid op te lossen.

Dat zijn de conclusies van Paul Rosenmöller, voorzitter van de stuurgroep Convenant overgewicht bij de presentatie van de eerste resultaten van het actieplan Energie in Balans dat de dertien convenantpartners een jaar geleden opstelden. Dit gebeurde vandaag in Den Haag, tijdens het Nationaal Debat Bewegen en Balans, dat het Convenantbureau overgewicht samen met het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen organiseert in het Haagse stadhuis.

Hier geven Paul Rosenmöller en Barbara de Loor om 11.15 uur het startschot voor de landelijke manifestatie Heel Nederland Danst, waarbij 200.000 mensen in meer dan 1000 organisaties tegelijkertijd dezelfde dans uitvoeren op het nummer 'What a feeling' van de Hughes Corporation. Hiermee een nieuw wereldrecord gevestigd en komt de actie in het befaamde Guinness Book of Records.
Doel van deze actie is te laten zien dat bewegen belangrijk is voor de gezondheid, leuk om samen te doen, en eenvoudig in te passen in het dagelijks leven. Dat sluit aan op het streven van de Convenantpartners om een gezonde leefstijl makkelijker en aantrekkelijker te maken.

Zij presenteerden daarvoor 10 concrete aanbevelingen en riepen de overheid en de politiek op om hier in de komende kabinetsperiode werk van te maken. Zo pleiten de Convenantpartners onder meer voor een groter aanbod van gezonde tussendoortjes, zoals groente, fruit en water in scholen, bedrijven en sportaccommodaties; een gezonde leefstijl als onderdeel van het lesprogramma in basisonderwijs en voortgezet onderwijs; lidmaatschap van een sportvereniging voor alle kinderen en aanpassingen in de openbare ruimte die sport en bewegen bevorderen, zoals veilige fietsroutes van en naar school, meer trappen en sportveldjes bij nieuwbouwprojecten.

Het debat vind plaats tegelijkertijd met de internationale conferentie over overgewicht en obesitas in Istanbul, georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De partners in het Convenant overgewicht zijn de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), Koninklijke Horeca Nederland (KHN), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), VNO-NCW, MKB Nederland, NOC NSF, Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (VeNeCa), VIDA, VEWIN en AGF Promotie.