Ingezonden persbericht
Barbara de Loor naar Afrika
Barbara de Loor (voormalig wereldkampioen schaatsen en ambassadeur van Right To Play) bezoekt van 16 t/m 26 november 2006 diverse sportontwikkelingsprojecten in Zambia en Mozambique. Bij deze projecten, van de organisaties SCORE en Right To Play, is sport ingezet als middel om het leven van de mensen daar te verbeteren. Barbara de Loor reist samen met de winnares van de 'NCDO Millenniumschoen Ontwerpwedstrijd' die eerder dit jaar plaatshad. Opdracht van deze wedstrijd was om een sportschoen te ontwerpen die niet alleen mooi is om te zien, maar die ook in één oogopslag de link legt tussen sport en armoedebestrijding.
In Mozambique en Zambia bezoeken Barbara de Loor en de winnares -de achttienjarige Dorien van Alphen uit Eindhoven- diverse sportontwikkelingsprojecten.
þ In Mozambique wordt onder andere een Right To Play-project in Hulene bezocht. Hulene is een uitgestrekte en hele arme buitenwijk, 20 km van de hoofdstad Maputo, waar ook de enige vuilnisbelt van de hele stad ligt. Vlak naast die vuilnisbelt organiseert Right To Play volleybal- en voetbalactiviteiten voor kinderen uit de buurt. Er worden ook speciale Right To Play-spelletjes gedaan die gericht zijn op samenwerking, communicatie en leiderschap. Kinderen die anders de hele dag zouden rondhangen in en rond de vuilnishoop worden nu door twee enthousiaste lokale coaches Justin en Celia aangemoedigd om mee te spelen. Zij zijn echte rolmodellen voor de kinderen.
þ In Zambia wordt onder andere een SCORE-project in Livingstone bezocht. In Livingstone werkt een Zuid Afrikaanse SCORE vrijwilliger aan een hiv/aids preventie project. Middels diverse sportactiviteiten maken duizenden kinderen en jongeren kennis met wat hiv/aids nu eigenlijk is en hoe je kunt voorkomen met het virus besmet te raken.
Zowel Barbara de Loor als Dorien van Alphen zullen van hun ervaringen in Afrika verslag doen. Deze teksten zijn onder andere terug te vinden op de weblog: http://millenniumschoenopreis.web-log.nl.
Sport kan een middel zijn om het leven van mensen in arme landen te verbeteren. Het is goed voor de gezondheid, brengt vreugde en ontspanning en kan zelfs helpen vrede te brengen. Ook geeft sport afleiding in bijvoorbeeld vluchtelingenkampen of sloppenwijken en het kan getraumatiseerde kinderen helpen hun gevoelens te uiten. Het kan ook een manier zijn om mensen bij elkaar te krijgen. Hierdoor zijn ze makkelijker bereikbaar voor voorlichting, bijvoorbeeld over hiv/aids.
---