Gemeente Enschede

Landelijke erkenning voor DCW:
DCW wint EVC duurzaamheidsprijs!

Het kenniscentrum Erkennen Verworven Competenties (EVC) heeft dinsdag in Rotterdam haar jaarlijkse aanmoedigings- en duurzaamheidsprijs uitgedeeld. De Enschedese DCW was dit jaar de grote winnaar en liet bekende bedrijven zoals Bolletje, Philips en Eneco achter zich. De EVC duurzaamheidsprijs wordt uitgereikt aan het bedrijf dat als beste in staat geweest is om de werkzaamheden van haar medewerkers te laten certificeren en dit certificatieproces onderdeel te laten worden van haar bedrijfsproces.

De DCW voert in opdracht van de gemeente de Wet op de Sociale Werkvoorziening uit. Het oude imago strookt volgens algemeen directeur Harm Kelderman al jaren niet meer met wat de DCW doet: "De DCW is een echt leerwerkbedrijf waarbinnen onze medewerkers gestimuleerd worden zich op een dusdanige manier te ontwikkelen dat de afstand tot de arbeidsmarkt zo veel mogelijk wordt beperkt. Samen met regionale opleidingscentra zoals het AOC-Oost, werken wij aan de erkenning en waardering van hetgeen onze medewerkers bij ons kunnen leren." Binnen de DCW werken ongeveer 1900 medewerkers met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking. Daarnaast wordt de DCW steeds vaker ingezet om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen in het vinden van passend werk. "Ondanks of misschien wel juist doordat onze mensen een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben en/of te maken hebben met beperkingen vinden wij het zo belangrijk dat we kunnen laten zien wat onze medewerkers allemaal wel kunnen. Zo'n landelijke erkenning is dan natuurlijk het beste wat je als bedrijf kan overkomen!"

Overhandiging van de prijs De Duurzaamheidsprijs is de prijs voor de organisatie waar EVC het beste is geïmplementeerd. De beoordelingscriteria voor deze prijs zijn o.a.: verankering en inbedding in de organisatie, borging van de kwaliteit, kwantiteit en het uitoefenen van een voorbeeldfunctie. Harm Kelderman: "Zoiets doe je natuurlijk niet alleen; zowel intern als extern moet er draagvlak zijn voor het certificeren van medewerkers. Intern valt en staat het met de motivatie van onze medewerkers en leidinggevenden om zich in te zetten voor een dergelijke certificering. Extern is het hebben en vinden van een juiste partner het aller belangrijkste. In het AOC-Oost hebben wij een dergelijke partner gevonden."

Het onderdeel van de DCW waar deze prijs betrekking op heeft is de afdeling groen: het vroegere Axent Groenprojecten. Edwin de Jong: "De erkenning van onze hoveniers is maatwerk geweest. Veel van onze mensen werkten al jaren in het groen, maar zonder certificering. Deze prijs is een echte opsteker voor onze medewerkers! Waarbij ik moet zeggen dat ik het net zo'n grote waardering vind voor alle medewerkers die eraan bijgedragen hebben dat anderen zich konden certificeren. Zowel in- als extern zijn er flink wat barrières doorbroken!"

De prijs is dinsdag 14 november uitgereikt in het World Trade Center in Rotterdam. Een delegatie van de DCW heeft de prijs in ontvangst genomen.

Prijswinnaars op het podium

15 november 2006