'Chaos bij Getronics; Positie Wagenaar onhoudbaar'
Beleggers doen er verstandig aan om geruchten en informatie van anonieme bronnen met een korreltje zout te nemen. De kunst is om in te schatten of er een kern van waarheid in zit of niet. Vanochtend kwam De Telegraaf met een onthullend artikel over interne ruzies bij Getronics. De informatie is gedetailleerd hetgeen de betrouwbaarheid vergroot. De kans bestaat dat een belanghebbende zijn - ongetwijfeld subjectieve - visie naar De Telegraaf heeft gelekt. Wat staat er in het artikel:
* De top van Getronics had ruzie over de jaarrekening
* CFO Janssen heeft geweigerd daar een handtekening onder te zetten
* Wagenaar zou al in december 2005 over de megaverliezen in Italië hebben geweten en zijn CFO pas in januari op de hoogte hebben gesteld.
* Getronics heeft aan de vooravond van de halfjaarcijfers overwogen een Amerikaans bedrijf over te nemen voor circa 500 miljoen dollar.
* CFO Janssen heeft de commissarissen ervan overtuigd van die overname af te zien.
* KPN zou Getronics hebben willen overnemen, maar die overname is afgeketst vanwege Wagenaar's eis om een hoge positie bij KPN te krijgen.
* CFO Janssen had bezwaar tegen de door Getronics gecommuniceerde jaardoelen voor 2006 omdat de gecommuniceerde marge alleen met hulp van een grote pensioenbate zou kunnen worden bereikt.
Getronics heeft deze berichten niet bevestigd. Desalniettemin acht de VEB het niet onwaarschijnlijk dat deze informatie deels of grotendeels juist is, met name aangezien deze vrijwel naadloos past in andere informatie rond Getronics: de eerdere berichten over interesse van KPN, het onvrijwillige vertrek van CFO Theo Janssen op 13 november en het - vandaag aangekondigde - voornemen om het maatschappelijk kapitaal te verhogen. Indien we ervan uitgaan dat de informatie in het Telegraaf artikel juist is, dan is de chaos binnen Getronics nog groter dan eerder aangenomen. Dat Getronics, waarvan de resultaten zich negatief ontwikkelen en de balans aanzienlijk is verzwakt, aan een grote overname denkt, is beangstigend. Zeker in het licht van het feit dat de overname van PinkRoccade op een teleurstelling is uitgelopen. Indien Wagenaar al eerder op de hoogte was van de megaverliezen in Italië en wanneer hij de cijfers wil oppoetsen met een pensioenbate, is zijn positie helemaal onhoudbaar.
De VEB heeft op 2 augustus 2006 na de desastreuze halfjaarcijfers aangedrongen op het vertrek van Wagenaar. De redenen voor een dergelijk vertrek zijn alleen maar toegenomen. Naar aanleiding van de publiciteit van vandaag zal de Raad van Commissarissen ongetwijfeld een spoedvergadering inlassen om de crisis te bespreken. De vraag is wie de knoop doorhakt: de commissarissen of Wagenaar zelf. Mogelijk is het een kwestie van dagen voor die beslissing valt.
Peter Paul de Vries