Gemeente Apeldoorn

Laat u voorlezen door apeldoorn.nl!

Vanaf donderdag 16 november kan de bezoeker van www.apeldoorn.nl de website laten voorlezen. Wethouder Fokko Spoelstra start op deze dag om 10.00 uur in zijn kamer in het Stadhuis de nieuwe toepassing voor de gemeentelijke website. Deze toepassing, ReadSpeaker, geeft de bezoeker de mogelijkheid om een webpagina voor te laten lezen door de computer. Apeldoorn is de vijfde gemeente in Nederland die met ReadSpeaker gaat werken.

ReadSpeaker is een toepassing die websites beter toegankelijk maakt voor mensen die moeite met lezen hebben, zoals visueel gehandicapten. Ook mensen met dyslexie, leesvaardigheidsproblemen, mensen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is, senioren, verstandelijk gehandicapten en jonge kinderen tussen de vier en acht jaar oud hebben baat bij de ReadSpeaker. ReadSpeaker is dus eigenlijk voor iedereen die liever luistert dan leest. En dat is zo'n 10% tot 15% van de Nederlandse bevolking.

De bezoeker die gebruik wil maken van de LeesVoor-functie van de gemeentelijke website heeft een computer met internetverbinding, webbrowser en geluidskaart met luidsprekers of koptelefoon nodig. Er hoeft niets geïnstalleerd te worden. De bezoeker hoeft alleen de LeesVoor-button op de pagina aan te klikken. Ook kan de bezoeker een deel van de tekst selecteren en daarna op de button klikken. Vervolgens wordt dan de geselecteerde tekst voorgelezen.

De gemeente Apeldoorn heeft ook een uitgebreidere versie van ReadSpeaker aangeschaft. Onder de naam van Presenter is deze toepassing nog beter in te stellen door de bezoeker. Zo kan men onder meer de leessnelheid aanpassen, de grootte van de tekst en bijvoorbeeld een tekstversie van de webpagina tonen.

ReadSpeaker is een van origine Zweeds product ontwikkeld door mensen met een visuele handicap. Met name voor de overheid en de zorgsector is een optimale toegankelijkheid van een website erg belangrijk. Door het gebruik van ReadSpeaker op websites van overheidsinstanties en zorginstellingen worden deze beter bereikbaar voor een veel bredere doelgroep. ReadSpeaker vormt dus een mooie aanvulling op de toegankelijkheidsrichtlijnen die vanuit de overheid zijn vastgesteld. Websites van organisaties die Apeldoorn voorgingen zijn onder andere de Tweede Kamer en de Eerste Kamer der Staten Generaal, de gemeentes Zoetermeer en Amersfoort. In het buitenland wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van ReadSpeaker. De toepassing wordt al in veel andere landen gebruikt en is nu al in dertien talen verkrijgbaar. De verwachting is dat in Nederland in de komende jaren meer overheden en organisaties gebruik van ReadSpeaker zullen maken.

Voor het laatst bijgewerkt op: 15-nov-2006 08:28