Geen steun voor vermindering brandveiligheid

Pszvs

http://www.pszvs.nl/

Zoetermeer, 15 november 2006 - De brandbeveiligingsbranche VEBON reageert met verontrusting en verbazing op het voorgenomen besluit van het ministerie van VROM over brandblussers. Het ministerie wil de administratieve lasten voor bedrijven verminderen door de onderhoudsfrequentie van brandblussers te verlagen. Volgens de VEBON brengt dat de brandveiligheid ernstig in gevaar. Bovendien blijkt uit onderzoek dat 98% van de werknemers in Nederland brandpreventie en brandveiligheid op de werkvloer belangrijk vindt. 'Het geeft dan ook een verkeerd signaal om nu brandveiligheidsregels te verminderen terwijl twee maanden geleden twee ministers over het onderwerp brandveiligheid zijn afgetreden,' zegt Boud van Beurden van VEBON.

TNS NIPO heeft recentelijk, in opdracht van VEBON, onderzoek gedaan naar de mening van werknemers over de brandveiligheid op de werkvloer. Uit het onderzoek onder circa 1000 werknemers blijkt dat de werknemers de overheid verantwoordelijk houden voor alle wet- en regelgeving, handhaving en voorlichting op het gebied van brandveiligheid en brandpreventie. De werkgever wordt daarentegen verantwoordelijk gehouden voor het implementeren, onderhouden en informeren van de overheidsmaatregelen. 'Door verlaging van de onderhoudsfrequentie wordt de kans dat een brandblusser faalt groter. Nu worden brandblussers jaarlijks onderhouden. Onze mensen constateren daarbij dat 1 op 5 brandblussers defect is. Dit percentage zal stijgen als we het onderhoud minder vaak uitvoeren. Vandaar dat de jaarlijkse controle gelet op het belang van brandveiligheid een must is,' zegt Van Beurden.

Naast het grote belang dat werknemers hechten aan brandpreventie op de werkvloer, blijkt uit het onderzoek dat drie kwart van de werknemers een onderhoudsfrequentie van brandblussers van één keer in de twee jaar te weinig vindt.

Opvallend is dat 81% van de werknemers tevreden is over de maatregelen die hun werkgever treft op het gebied van brandveiligheid en brandpreventie. Positief is dat negen op de tien bedrijven brandspecifieke maatregelen hebben. De meest voorkomende maatregel is de aanwezigheid van brandblussers (83%), gevolgd door onder andere nooduitgangen (70%), rookmelders (63%) en sprinklerinstallaties (20%). Als er echt een brand uitbreekt op de werkvloer heeft echter één op de drie werknemers niet de mogelijkheid een brandblusser te gebruiken. Dit omdat bij 17% van de werknemers er geen brandblusser is. Van de 83% waar wel een brandblusser aanwezig is, weet bijna een kwart niet hoe een brandblusser werkt.

Daarnaast laat onderzoek uitgevoerd in opdracht van VROM en VEBON zien, dat van de beoogde lastenverlichting door minder brandveiligheidsregels nauwelijks of geen sprake zal zijn. 'Met andere woorden, het is een onzalig en gevaarlijk plan van VROM. Mijn advies is dan ook: stoppen met dat plan,' aldus Van Beurden.

Noot aan de redactie (