Chocolade Maffia
Schokkende documentaire over kinderslavernij op cacaoplantages
AMSTERDAM, 20061109 -- In Llink Warzone Ivoorkust draait het om de strijd tegen de massale kinderslavernij in Ivoorkust, waarvan veel kinderen uit omringende West-Afrikaanse landen het slachtoffer zijn. Het basisproduct van onze geliefde Van Houten of Verkade-repen - cacao - is besmet met de meest verwerpelijke vorm van kinderexploitatie: kinderslavernij. Jaarlijks worden 200.000 kinderen in landen als Mali en Burkina Faso ontvoerd, misleid of opgekocht en vervolgens voor zo'n 100 euro per kind verhandeld. De kinderen worden uitgebuit op de 600.000 cacaoplantages van Ivoorkust, 's werelds grootste cacaoproducent.
De kinderen leven in gevangenschap, onder barbaarse omstandigheden en worden soms zo ernstig mishandeld, dat de dood erop volgt. De chocolade industrie ontkent dat deze situatie nog bestaat. De documentaire toont het ongekende leed achter de Kwatta-plak en Droste-flik, dat direct mag worden toegeschreven aan de chocolade-maffia, die enorme bedragen verdient.
Waar de cacaoboeren amper 30 eurocent per kilo krijgen, betaalt de consument in Nederland vaak meer dan 8 euro (!) per kilo cacao. Door de slechte betaling kunnen de boeren geen volwassen arbeidskrachten inhuren. Zij kopen kinderen, die ze laten werken totdat ze er - soms letterlijk - bij neervallen. Hoewel de minimumleeftijd voor zwaar werk in Ivoorkust op 18 jaar is gesteld, wordt er in dit - door een burgeroorlog verscheurde - land op naleving van deze arbeidswet amper toegezien.
Programmamaker Gideon van Aartsen reisde met twee bijzondere broers naar Ivoorkust: Idrissa Diallo en Noe Chevalier. Beiden werden geboren in Burkina Faso. Ze groeiden samen op in het gezin van de Nederlandse ontwikkelingswerker Raymond Chevalier.
Idrissa (25) is van oorsprong een nomadenkind. Na de dood van zijn vader leefde hij als vijfjarige van bedelen en kleine klusjes. Ondervoed en ernstig ziek werd hij door de in Burkina Faso werkzame Raymond Chevalier van straat gehaald. Idrissa bleek uiterst intelligent, leerde vloeiend vijf talen spreken en werd naar de universiteit in Amerika gestuurd. Daar ontwikkelde hij zich ook tot topatleet. Op dit moment werkt hij als persoonlijke fitness trainer met tennissterren zoals Venus en Serena Williams.
Noe (17), de biologische zoon van Raymond Chevalier, bracht zijn eerste zes kinderjaren in Burkina Faso door, woonde daarna in Nederland en leeft nu met zijn broer Idrissa in Delray Beach, Florida. De twee broers gaan in Llink Warzone voor het eerst samen terug naar hun geboorteland en volgen daar het spoor van de handel in kinderslaven. Het gaat om kinderen van arme families en om aidswezen, die in de hoofdstad Ouagadougou op straat rondzwerven. Kinderen, die nu in dezelfde positie verkeren als Idrissa, toen hij nog jong was. Ware hij niet door een Nederlander geadopteerd, dan was ook hij waarschijnlijk op de cacaoplantages van Ivoorkust terechtgekomen.
Idrissa gaat met een kinderhandelaar op pad en laat zien hoe gemakkelijk het is kinderen van arme families te kopen en om kinderen over te halen mee te reizen naar een land, waar ze "heel veel geld kunnen verdienen". Noe toont hoe de kinderen Burkina Faso uit worden gesmokkeld. Hij reist ook naar Ivoorkust, waar Llink Warzone als eerste tv-ploeg unieke beelden van en interviews wist te maken met kinderslaven op cacaoplantages. Dit lukte met behulp van een Ivoriaanse arts, die probeert kinderslaven te bevrijden i.s.m. Childright Fund, de kinderrechtenorganisatie, die in Rome werd opgericht door 126 Nobelprijswinnaars, onder wie Nelson Mandela en de Nederlander Jan Tinbergen.
Idrissa, tenslotte bezoekt een opvangcentrum voor bevrijde kinderslaven in Ouagadougou, dat wordt gesteund door Childright Nederland.