Gastouderorganisatie bekritiseert kinderopvangplan PvdA


HOORN, 20061114 -- In de verkiezingsstrijd heeft Wouter Bos van de PvdA plannen gelanceerd om kinderopvang geheel gratis te maken, een verkiezingsleus die niet goed doordacht is op haar consequenties. Wanneer de plannen voor gratis kinderopvang zorgen dat de oppassubsidie verdwijnt, zijn er minder mogelijkheden voor mensen om uit de bijstand te komen, neemt het zwarte oppascircuit toe en neemt de arbeidsparticipatie van de vitale ouderen weer af.

Initiatiefneemster Jeanine van der Meulen van Gastouderbureau Gastouderlink vindt het vreemd dat plannen voor gratis kinderopvang van de PvdA afkomstig zijn. De enige groep die hier een duidelijk voordeel heeft ten opzichte van de huidige regeling zijn de ouders met een inkomen boven de 150.000,- euro per jaar. Voor ouders met een minimum inkomen is de kinderopvang al bijna gratis. Dit betekent dat Wouter Bos met de plannen voor gratis kinderopvang opkomt voor de rijken in Nederland. Jeanine van der Meulen: "Sinds de invoering van de Wet Kinderopvang per 1 januari 2005 zie ik dat veel mensen in de bijstand door de oppassubsidie als gastouder weer deel kunnen nemen aan het arbeidsproces in de maatschappij. Ook zie ik dat de nieuwe regeling het zwarte oppascircuit verkleint. Het nadeel van het zwarte oppascircuit is ook dat hier geen toezicht is op de veiligheid en gezondheid van de kinderen. Daarnaast zie ik dat de oppassubsidie de arbeidsparticipatie van de vitale ouderen als gastouder laat toenemen. Dit geheel op vrijwillige basis voor de opvang van hun kleinkinderen zodat de ouders met een gerust hart naar hun werk kunnen gaan."

Gastouderlink erkent dat er in Nederland veel behoefte is aan professionele begeleiding van ouders en gastouders. Het bureau ondersteunt ouders, gastouders en oma's, zij leggen de link tussen ouders en gastouders voor een vertrouwde opvang van de kinderen. Daarnaast begeleiden zij ouders met het aanvragen van de oppassubsidie. Dit doen zij ook voor de huidige, veelal zwart betaalde of geheel onbetaalde opvang door oma, opa, de zus, de vriendin of de buurvrouw. Ouders kunnen momenteel afhankelijk van hun inkomen en de opvang uren bij opa of oma al snel tussen de 1000,- en 8000,- euro per jaar netto overhouden. Ouders kunnen dit zelf doorrekenen op onze website www.gastouderlink.nl. Gastouderlink helpt ouders bij de subsidieaanvraag en alle formaliteiten daaromheen zodat het goed geregeld is. Op deze manier houdt men meer geld over om met de kinderen leuke dingen te doen. Minister de Geus heeft vorig jaar in antwoord op Kamervragen geantwoord dat dit geheel volgens de regels van de Wet Kinderopvang is.

De oppassubsidie is in 2005 mogelijk gemaakt door de nieuwe Wet Kinderopvang. De Wet Kinderopvang zorgt voor meer marktwerking in de kinderopvang en legt ook een wettelijke basis voor de kwaliteit van de opvang. De ouders krijgen sinds de nieuwe wet, voor hun kinderopvangkosten een toeslag en werkgeversbijdrage van de Belastingdienst. Ouders met een minimum inkomen krijgen zo meer dan 95% van de kinderopvangkosten vergoed door de Belastingdienst. In 2007 krijgen alle werkende ouders 33% werkgeversbijdrage en loopt de bijdrage van de Belastingdienst voor het eerste kind tot een inkomen van 130.000,- euro. Samengevat betekent dit dat officieel erkende kinderopvang voor veel ouders echt goedkoop is geworden door de subsidie van de Belastingdienst.

Wanneer ouders hun huidige zwarte oppas bij het gastouderbureau registreren, krijgen zij de oppassubsidie van de Belastingdienst. Wanneer de huidige oppas voldoet aan de eisen voor onder andere veiligheid en gezondheid, wordt de oppas als gastouder ingeschreven bij het bureau. Zij verzorgen dan ook de offertes, contracten, facturen en jaaropgave die nodig zijn voor de oppassubsidie. De ouder betaalt maandelijks de factuur van de gastouderopvang en ontvangt de oppassubsidie van de Belastingdienst. Voor de ouder en de gastouder is het vaak voordeliger om de bestaande zwarte oppas bij het gastouderbureau in te schrijven en de oppas wit uit te betalen. Wanneer opa of oma de gastouder is, komt de ouder ook in aanmerking voor de oppassubsidie wanneer zij zich inschrijven bij het gastouderbureau. De oppassubsidie kan oplopen tot 95%. De resterende 5% die de ouders dan nog zelf moeten betalen kan opa of oma schenken aan de kinderen waardoor kinderopvang voor de ouders nog steeds gratis is en opa en oma tussen 1000,- en 8.000,- euro extra netto inkomsten hebben.

Voorwaarde voor de subsidie is wel dat de kinderopvang geregistreerd is en voldoet aan de wettelijke voorwaarden. Gastouderlink is officieel geregistreerd en zij worden regelmatig gecontroleerd door de GGD. Na de registratie van opa of oma, komt een consulente op bezoek. Zij controleert de woning op veiligheid en gezondheid. Na het bezoek begeleidt de consulente de gastouders bij de opvang van de kinderen. Voor de administratie heeft het bureau een speciale website met login voor de ouders en de gastouders. Want om in aanmerking te komen voor de oppassubsidie moet ook de administratie goed geregeld zijn.

Samengevat ziet Gastouderlink voor de oppassubsidie alleen maar maatschappelijke voordelen voor alle partijen. Zij verwacht dan ook dat de oppassubsidie de komende jaren zal blijven bestaan. Dit zeker met een goede politieke keuze op het stembiljet.

Einde persbericht.
Hoorn, 14 november 2006