Ingezonden persbericht
Londen verslaat Parijs in Jones Lang LaSalle's Europese Groeibarometer
European Regional Growth Index geeft inzicht in Europese vastgoedmarkten
Amsterdam, 14 november - Amsterdam, 14 november 2006 - In de European Regional Growth Index (E-REGI) van Jones Lang LaSalle is Londen gestegen naar de hoogste plaats, boven Parijs, dat nu op twee staat. Verwacht wordt dat Londen de komende vijf jaar een groei van het BBP en de werkgelegenheid zal laten zien, dat zal leiden tot toenemende welvaart. Dublin is net als vorig jaar derde en behoort nog altijd tot één van de meest economisch dynamische steden in West-Europa, terwijl Helsinki en München hun plaats in de top vijf hebben moeten afstaan aan Madrid en Stockholm.
Nigel Roberts, voorzitter European Research van Jones Lang LaSalle: "De kapitale waarden op de Europese markten voor vastgoedbeleggingen blijven groeien, zodat het voor beleggers steeds belangrijker is de relatieve kracht van de onderliggende gebruikersmarkten in de diverse landen te kunnen beoordelen. Hoewel er in algemene zin in Europa duidelijke tekenen zijn van verbeterde basisgegevens over de gebruikersmarkten, zijn er aanzienlijke verschillen op de Europese markten onderling. E-REGI is een uniek instrument om inzicht te krijgen in de vastgoedmarkten in Europa, en laat zien in welke steden een sterke vraag te verwachten is".
Jones Lang LaSalle meldt dat Londen ongetwijfeld zal profiteren van de solide groeiverwachtingen voor de Britse economie en van het gunstige nationale klimaat voor buitenlandse investeringen en particulier initiatief. De stijging van Londen is te danken aan de diversiteit van de economische activiteit en de bevolkingssamenstelling (leeftijd en etniciteit). Naar verwachting zullen de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in 2012 een sterke impuls geven aan de bouwsector en wordt in enkele relatief onderontwikkelde delen in het oosten van de stad nieuw leven geblazen. Jones Lang LaSalle verwacht dat het ook zal leiden tot modernisering en verbetering van de communicatieverbindingen in de hele stad, van Heathrow in het westen tot de locatie van de Spelen in het oosten.
- vervolg -
Top 20
Frankrijk: Na de achterblijvende resultaten in 2005 zijn de meeste Franse steden gedaald op de E-REGI ranglijst. Parijs is zijn toppositie dit jaar kwijtgeraakt als gevolg van afgenomen groeiprognoses en een daling van de relatieve rijkdom. Met een tweede plaats is Parijs echter nog altijd een van de aantrekkelijkste Europese locaties voor bedrijven en vastgoedinvesteringen. Positieve uitzonderingen zijn Lyon en Toulouse, die elk één plaats zijn geklommen, respectievelijk naar 13 en 28. Dit resultaat is voornamelijk te danken aan gunstiger werkgelegenheidsverwachtingen en een hogere dan verwachte productiestijging.
Ierland: Dublin (3) is de laatste 25 jaar van alle Europese steden het snelst gegroeid en de voorwaarden voor buitenlandse investeringen behoren tot de gunstigste van Europa. De belangrijkste factoren achter de economische groei in Ierland zijn de binnenlandse vraag, de bouwsector en de momenteel bloeiende huizenmarkt, waarvan ook de financiële dienstverlening en de detailhandel hebben geprofiteerd.
Spanje: Alle Spaanse steden in de E-REGI zijn dit jaar gestegen of hebben hun positie gehandhaafd. De grootste stijger is de hoofdstad Madrid, dat Barcelona (6) voor het tweede achtereenvolgende jaar voor is gebleven en, nu op positie vier, twee plaatsen hoger staat dan in 2005. Madrid heeft van alle Spaanse steden het hoogste inkomen per inwoner en naar verwachting zal de werkgelegenheid er in de periode 2006-2010 sterker groeien dan in alle andere Europese steden in de E-REGI. Madrid is tevens de belangrijkste bestemming van buitenlandse investeringen in Spanje, vooral voor transport- en bouwprojecten.
Zweden: Stockholm is de hoogst genoteerde stad in Noord-Europa. Het heeft de vijfde plaats overgenomen van München, waar het vorig jaar nog op 9 stond. De Zweedse hoofdstad heeft de op één na hoogste groeiprognose voor het BBP buiten Midden- en Oost-Europa. Die verwachtingen zijn overwegend gebaseerd op de toenemende exportvraag en groei in de ICT-sector, die samen een sterke impuls geven aan de fabricage industrie.
- vervolg -
Duitsland: De Duitse economie vertoont duidelijk tekenen van herstel, hoewel de groei nog altijd wordt vertraagd door een geringe binnenlandse vraag. De aangekondigde verhoging van het Btw-tarief met 3% kan een extra remmend effect hebben. De economische vooruitzichten voor 2006-2010 zijn echter sterk verbeterd en het vertrouwen binnen het bedrijfsleven is hoog. München en Stuttgart behoren tot de vijf E-REGI steden die het meeste uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling. Dankzij herziene productiecijfers is Stuttgart gestegen van plaats 13 naar 11, terwijl München twee plaatsen is gezakt naar plaats 7, waarmee München en Stuttgart samen met Frankfurt (één plaats gezakt naar 18) het trio meest succesvolle Duitse steden vormen in de complete E-REGI ranglijst.
Benelux: Amsterdam is de enige stad in de Benelux die in 2006 vooruitgang heeft geboekt: vijf plaatsen (naar 15). Naar verwachting neemt de ontwikkeling in 2006 en 2007 verder toe en zet zij tot 2010 sterk door. Dertig cent van elke euro toegevoegde waarde in Nederland wordt voortgebracht in de regio's rondom de vier grote steden. De regio Amsterdam is in 2005 goed voor 12 cent van diezelfde euro. Die sterke positie dankt de hoofdstad mede aan Schiphol. De commerciële dienstverlening speelt in de stad en omgeving een belangrijke rol. (bron: CBS - 23 okt. 2006)
Luxemburg komt, mede als gevolg van een verwachte daling van de productiegroei, vanaf 2005 op nummer 10, drie plaatsen lager uit dan vorig jaar. De positie van Luxemburg is echter het meest beïnvloed door de instemming van het land om tegen het einde van 2010 zijn belastingstelsel voor holdings in overeenstemming te brengen met de Europese regelgeving.
Midden- & Oost-Europa: In de E-REGI van 2005 profiteerden de meeste steden in deze regio van de toetreding tot de EU. Alle steden die hun positie vorig jaar verbeterden, zijn dit jaar echter weer teruggevallen, met uitzondering van Bratislava. Bratislava is in twee jaar 35 plaatsen op de E-REGI ranglijst gestegen en is nu op nummer 37 de best presterende stad in Midden- en Oost-Europa. Dat resultaat dankt het aan een gezonde arbeidsmarkt, een aanhoudend sterke productiegroei en het vooruitzicht van de invoering van de euro in Slowakije in 2009.
Italië: Italië heeft enkele jaren van beperkte economische groei achter de rug en ondanks tekenen van herstel is Milaan de enige Italiaanse stad die dit jaar is geklommen op de E-REGI ranglijst: een stijging van negen plaatsen naar 21. Milaan is de spil van de Italiaanse handelsactiviteiten, met een uitgebalanceerde combinatie van industrieën, waarvan financiën, mode, elektronica en ICT de belangrijkste zijn. De productiegroei zal zich in 2006 naar verwachting herstellen en in de periode tot eind 2008 verder toenemen.
- vervolg -