Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 240
datum: 14 november 2006
Uitgangspunten WMO-voorzieningen verder uitgewerkt
Vandaag heeft het college van B&W het zogenaamde Verstrekkingenboek en het Besluit individuele WMO-voorzieningen vastgesteld. Deze documenten bevatten een uitwerking van de regels rond het verstrekken van individuele WMO-voorzieningen en de financiële uitgangspunten, zoals de bepaling van de hoogte van het persoonsgebonden budget en de eigen bijdrage. Het Verstrekkingenboek en het Besluit individuele WMO-voorzieningen worden 28 november nog in de gemeenteraad besproken.
Uitgangspunt voor de gemeente Amersfoort is dat mensen zo min mogelijk hinder ondervinden van de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dat betekent bijvoorbeeld dat de gemeente voor individuele WMO-voorzieningen, (rolstoelen, woningaanpassingen, vervoersvoorzieningen en hulp bij het huishouden) in 2007 dezelfde toewijzingscriteria blijft hanteren.
Eigen bijdrage
Voor de huidige WVG-voorzieningen (rolstoelen, woonvoorzieningen en vervoer) geldt momenteel geen eigen bijdrage. Voorstel is om dat te handhaven in 2007.
Op dit moment geldt al wel een eigen bijdrage voor hulp bij het huishouden. Dit zal in de nieuwe situatie ook zo zijn. Voorgesteld wordt om voor de eigen bijdrage voor hulp in het huishouden het besluit van de regering te volgen, zoals vastgelegd in de Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB). Hierin staat welke maximale eigen bijdrage berekend mag worden per inkomensgroep. De eigen bijdrage wordt berekend op basis van het inkomen. De AMvB wijkt op een aantal punten af van de regels die nu gelden. Dit betekent dat mensen met een laag inkomen (tot ca. E 27.000) in de nieuwe situatie dezelfde of een lagere eigen bijdrage gaan betalen. Mensen met een hoger inkomen zullen volgens deze nieuwe regels in de nieuwe situatie iets duurder uit zijn. Jaarlijks maken ca. 3700 mensen gebruik van hulp bij het huishouden. Ongeveer 15% daarvan valt in de hoge inkomensgroep.
Persoonsgebonden budget
Op dit moment kan iemand die hulp bij het huishouden nodig heeft, een persoonsgebonden budget (pgb) krijgen. Daarmee is de persoon in kwestie vrij om hulp in te kopen bij de instantie van zijn of haar keuze. Op dit moment bedraagt het pgb 75% van de kosten bij verstrekking in natura. De redenering is daarbij dat mensen die zelf hulp inhuren geen overheadkosten hebben. Het voorstel is om dit uitgangspunt over te nemen. In 2007 kan voortaan ook een pgb voor de huidige WVG-voorzieningen worden aangevraagd. Hiervoor gelden dan andere berekeningen. Voor mensen die nu hulp in het huishouden hebben, in natura of met een pgb, geldt een overgangsregeling. Zij worden hierover persoonlijk per brief ingelicht.
Volgens de cijfers uit 2005 hebben ongeveer 300 Amersfoorters een pgb.
Informatie: Joyce de la Croix, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), telefoon: 469 45 04, E-mail: jec.delacroix@amersfoort.nl
---- --
Gemeente Amersfoort