Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam,14 november 2006

NIP wenst tweejarige master voor alle psychologieopleidingen

Commissie Levelt adviseert tweejarige masteropleiding alleen voor klinische- en gezondheidspsychologie

Het bestuur van het Nederlands Instituut van Psychologen, de landelijke beroepsvereniging van psychologen, is het niet eens met het advies van de commissie Levelt. Deze commissie heeft in opdracht van de NVAO, de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie voor het onderwijs, een advies uitgebracht over de wenselijkheid van een algemene tweejarige masteropleiding voor de psychologie aan de Nederlandse universiteiten. De commissie komt tot de conclusie dat de noodzaak voor een tweejarige masteropleiding er wel is voor de klinische- en gezondheidszorgpsychologie, maar niet voor de masteropleidingen in de jeugd/ontwikkelingspsychologie en de arbeid- en organisatiepsychologie. Het NIP is van mening dat alle universitaire masteropleidingen in de psychologie twee jaar moeten duren.

Het NIP is het uiteraard eens met de aanbeveling van de NVAO om op het terrein van de gezondheidszorgpsychologie een tweejarige master in te voeren. Het NIP heeft, samen met de opleidingsdirecteuren van de psychologieopleidingen in Nederland, echter sterk aangedrongen op een verlenging van de master tot twee jaren voor alle universitaire psychologieopleidingen. Op dit moment blijven de opleidingen in Nederland inmiddels achter bij die in het buitenland. Ook voldoet Nederland niet aan de normen van het Europees psychologiediploma, dat geënt is op een zesjarige opleiding. Hierdoor ondervinden de in Nederland afgestudeerde psychologen veel last, ook op het terrein van de jeugd/ontwikkelingspsychologie en de arbeid- en organisatiepsychologie. Het NIP is van mening dat de commissie deze problemen niet oplost met haar aanbeveling.

Daarnaast vindt het NIP het onderscheid dat de commissie Levelt aanbrengt tussen het terrein van de gezondheidszorgpsychologie enerzijds en arbeid- en organisatiepsychologie en jeugdpsychologie anderzijds kunstmatig en niet op de praktijk gestoeld. Zo verricht bijvoorbeeld de jeugdpsycholoog interventies die in verregaande mate van invloed zijn op het welzijn van een kind of een jongere. Het is niet voor niets dat zowel in de Wet op de jeugdzorg als in de Regeling indicatiecriteria leerlinggebonden financiering een geregistreerd gezondheidszorgpsycholoog of een bij het NIP geregistreerd kinder- en jeugdpsycholoog wordt vereist. Het NIP heeft, naast alle inspanningen voor de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog, met evenveel inspanning gewerkt aan een postacademische beroepsopleiding tot kinder- en jeugdpsycholoog. Voor de arbeid- en organisatiepsychologie staan dergelijke initiatieven in de startblokken.

Het NIP zal haar zienswijze aan de NVAO overbrengen.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter van het NIP, prof. dr. Jules Pieters. Hij is bereikbaar via nummer 06 5163 9328.