GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil Europese richtlijn tegen ongelijke behandeling

Straatsburg, 14 november 2006 - Vandaag presenteert GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg een eigen ontwerprichtlijn voor antidiscriminatie aan de Europese Commissie. Met dit kant-en-klare voorstel wil Buitenweg de Commissie bewegen om het komende jaar maatregelen te nemen tegen de ongelijke behandeling van Europeanen.

Buitenweg: "Momenteel mag aan iemand die homo of gehandicapt is nog steeds een lening of huurcontract geweigerd worden. Maar niet op grond van huidskleur. Dit is een hele vreemde zaak en het wordt tijd dat de Commissie aan dit onderscheid een einde maakt".

In Europese wetgeving wordt ongelijke behandeling op basis van ras of etnische achtergrond verboden op allerlei gebieden. Maar niet als het gaat om religie of overtuiging, handicap, leeftijd, seksuele gerichtheid. Zo'n verbod is alleen van toepassing op het gebied van arbeid en beroep. Discriminatie is dus nog mogelijk op vele andere gebieden als sociale zekerheid, gezondheidszorg, onderwijs en toegang tot goederen en diensten.

Volgens Buitenweg is een aanpassing van de antidiscriminatiewetgeving noodzakelijk om iedereen in Europa te beschermen tegen ongelijke behandeling. Commissaris Frattini zei afgelopen 16 januari dat hij de wetgeving wel wil aanpassen, maar dat de Commissie het niet voorstelt omdat het de vereiste unamiteit niet zou halen in de Raad van Ministers.

In 2000 heeft Buitenweg als rapporteur de richtlijn tegen rassendiscriminatie voorbereid. Deze richtlijn is destijds aangenomen.


---------------------------------------

In de bijlage kun je de speech van Kathalijne Buitenweg aan de Europese Commissie vinden.

Anita de Horde

Voorlichter

GroenLinks in de Europese Unie

Tel: 0032 228 414 71

Gsm: 0031 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.eu.int

www.groenlinks.nl/europa

Inbreng van Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) bij de discussie over het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2007

Straatsburg, 14 november 2006

Voorzitter,

Herinnert u zich nog de spannende plenaire debatten bij de installatie van deze Commissie? Tijdens zijn speech waarin voorzitter Barroso het vertrouwen van dit huis voor zijn ploeg vroeg, refereerde hij aan de veelbesproken kandidatuur van de heer Buttiglione. Hij zei: "however, one good thing will have come out of this unfortunate incident: it has highlighted the importance we attach to decisive political action by the European Union in the fight against all forms of discrimination. For this Commission civil rights and an antidiscrimination approach will be top priorities." Een "Group of Commissioners" zou zich toeleggen op coherente actie tegen discriminatie. Graag hoor ik hoe vaak deze club vergadert, wat er dan op de agenda staat en welke concrete actie ondernomen is. Waarom is een voor de hand liggend besluit nog steeds niet genomen? Waarom heeft u geen voorstel gedaan om het toepassingsgebied van de richtlijn voor gelijke behandeling ongeacht seksuele geaardheid, godsdienst of overtuiging, leeftijd of handicap op te trekken naar het niveau van de zogenoemde rassenrichtlijn. De laatste dekt niet alleen de arbeidsmarkt, maar ook het aanbieden van goederen en diensten. De eerste is veel beperkter.

Voorzitter, kunt u mij uitleggen waarom volgens Europese richtlijnen een zwarte heteroseksuele man niet gediscrimineerd mag worden bij het aanvragen van een lening bij een bank of het huren van een huis, maar een homoseksuele man de facto wél?

Commissaris Frattini heeft op 16 januari gezegd dat hij die aanpassing wel zou willen, maar dat de Commissie het toch niet voorstelt omdat het de vereiste unanimiteit niet zou halen in de Raad van Ministers.

Voorzitter, dat is geen leiderschap. Gaat de Commissie voortaan alleen maar voorstellen maken als de Raad al akkoord is? Rare volgorde. Laten we bovendien gebruik maken van de toegenomen openbaarheid bij de Raad van Ministers. Laat lidstaten er maar voor uitkomen dat ze gelijke behandeling blokkeren. Laat er maar een grensoverschrijdend publiek debat over ontstaan. Ik ben benieuwd of Commissaris Wallström ook niet vindt dat Europa dan dichter bij de burger komt!

2007 is het jaar van de gelijke kansen. Het lijkt me dat we dus geen tijd hebben te verliezen. Om het leven voor u makkelijker te maken, Commissaris Frattini, heb ik alvast een voorstel voor een nieuwe richtlijn op papier gezet. Er zijn geen excuses meer. Aan u de taak om de mooie woorden van Commissievoorzitter Barroso waar te maken.