Gemeente Sittard-Geleen
PERSBERICHT
Rijk en Provincie stimuleren Research- en Businesscampus
3,5 miljoen voor ontsluiting deel Chemelot
Sittard-Geleen, 14 november 2006 - Tijdens het werkbezoek van Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken aan Chemelot heeft zij aan burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen een cheque overhandigd van 2,5 miljoen euro ten behoeve van het project 'Openbare ontsluiting van de Research en Businesscampus van de Chemelotsite'. De Provincie Limburg stelt daarnaast nog een subsidie van 1 miljoen euro beschikbaar voor het project.
In januari 2005 ontving de gemeente een subsidie van het ministerie van Economische Zaken voor de revitalisering van de randzones van het Chemelotterrein. Dit project is inmiddels volop in uitvoering. De nieuwe subsidie is bedoeld voor het geven van een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van Chemelot als vestigingsplaats voor innovatieve en vernieuwende chemie van landelijke betekenis. De Research- en Businesscampus beschikt straks over een hoogwaardige infrastructuur voor startende en kleinschalige innovatieve bedrijven in de chemiesector. Deze faciliteiten lopen uiteen van gebouwen en technische voorzieningen tot ondersteuning met octrooiaanvragen, venture capital en business-development. Maar er zijn ook makelaar-mechanismen om mensen, bedrijven en instellingen bij elkaar te brengen om te werken aan nieuwe innovaties en om kennis vanuit de Campus naar buiten te brengen.
Uitvoering van dit project betekent dat het gebied van de R&B-Campus deels openbaar terrein wordt. Er komt een nieuwe entree. Het bestaande terrein wordt geherstructureerd, bestaande gebouwen worden herontwikkeld en er komt ook nieuwbouw. Er wordt ruimte geboden voor startende bedrijven en bestaande kleinschalige innovatieve bedrijven in de chemiesector. In 2012 is er 11.000 m2 bedrijfsgebouwen gerealiseerd in de vorm van bedrijfsruimten en laboratoria. Er komen naar verwachting 350 arbeidsplaatsen bij.
De chemie is een belangrijke economische sector van bovenregionale en landelijke betekenis. Deze sector zorgt voor 9 procent van het Bruto Regionaal Product. De sector is sterk internationaal georiënteerd en neemt circa 25 procent van de export van Limburg voor haar rekening. In Limburg wordt de chemiesector gedragen door twee wereldspelers: DSM en SABIC.
Beide bedrijven maken gebruik van Industriecomplex Chemelot. Tot enkele jaren geleden was Chemelot een gesloten bedrijventerrein voor één bedrijf (DSM). De afgelopen jaren is Chemelot ontwikkeld tot een in potentie open en modern chemisch cluster, waar een veelheid van chemische bedrijven produceert. De DSM-directie heeft samen met de bonden en overheden een Masterplan ontwikkeld. Dat plan geeft een nieuwe investeringsimpuls aan het chemiecluster in Sittard-Geleen en wordt gedragen door een gezamenlijke investeringsimpuls van 60 miljoen euro.
Het Masterplan voorziet in vier met elkaar samenhangende acties, te weten: de reconversie van Chemelot Noord-randzones, de ontwikkeling van de Research en Businesscampus voor de innovatieve en nieuwe bedrijvigheid in de hoogwaardige chemie, de ontwikkeling van multimodale bereikbaarheid van het terrein en een extra marketing- en acquisitie-inspanning om nieuwe bedrijven daadwerkelijk naar het Chemelotterrein te halen.
Noot voor de redactie,