Ingezonden persbericht
Nederland ademt diep in en snel uit tijdens Wereld COPD-dag
Longfunctietest op ruim 80 plaatsen
Leusden, 14 november 2006 - 'Hoeveel leven zit er nog in uw longen?' Die vraag beantwoordt het Astma Fonds tijdens de Wereld COPD-dag 2006. Op ruim 80 plaatsen in Nederland kunnen mensen een gratis longfunctietest laten doen bij verschillende apotheken, ziekenhuizen en speciale tenten. De test houdt in dat men zo diep mogelijk moet inademen en daarna zo snel mogelijk moet uitademen in een longfunctiemeter. De longfunctieassistent die de test afneemt, kan op basis van het resultaat vertellen hoe het met de longen is gesteld. Als er aanleiding toe is, worden personen geadviseerd langs de huisarts te gaan voor nader onderzoek.
Longaandoeningen zijn de derde doodsoorzaak in Nederland. Hiervan neemt COPD met ruim 5.000 sterfgevallen per jaar een groot deel voor zijn rekening. COPD is een chronische aandoening aan de luchtwegen waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. De ziekte ontstaat in tachtig á negentig procent van de gevallen na jarenlang roken en manifesteert zich meestal na het vijfenveertigste levensjaar. Meer dan een half miljoen Nederlanders hebben deze aandoening, maar meer dan de helft weet dit zelf niet. Het Astma Fonds wil de bekendheid met COPD vergroten en daarmee de gevolgen van deze ziekte voor patiënten en hun directe omgeving en de samenleving minimaliseren. Een vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen ervoor zorgen dat COPD-patiënten aanmerkelijk langer een normaal leven kunnen leiden.
Meer weten over de hoeveelheid leven in uw longen? Kijk op www.astmafonds.nl.
Op de site staan alle locaties vermeld waar mensen een longfunctietest kunnen laten afnemen.
De Nationale Longfunctiemeting wordt georganiseerd door het Astma Fonds in samenwerking met Kring-apotheek, Alysis Zorggroep, Isala Klinieken, Nederlandse Vereniging van Longfunctie Assistenten (NVLA), Nederlandse Vereniging voor Longverpleegkundigen (NVL), CAHAG huisartsen, Zorgsaam, Pfizer, Glaxo Wellcome, Boehringer Ingelheim en AstraZeneca.
//
Noot voor de redactie,