Provincie Limburg

Hulpgrenspaal 26a herplaatst Vandaag hebben Gouverneur Steve Stevaert van Belgisch-Limburg en

Gouverneur Léon Frissen van Limburg hulpgrenspaal 26a in Margraten/Voeren herplaatst. Deze vervangt hulpgrenspaal 26a die in november 2005 is verdwenen. Van deze verdwijning, die door een medewerker van de gemeente en een fervent grenspalenonderzoek werd geconstateerd, is aangifte gedaan bij de politie. In december 2005 heeft de Belgisch-Nederlandse grenscommissie besloten een nieuwe hardstenen hulpgrenspaal te laten maken. Deze is vandaag,14 november, herplaatst. Het daarbij horende procesverbaal is ook vandaag door beide gouverneurs ondertekend.

Meer achtergrondinformatie over de geschiedenis van de grenspalen, de rol van de gouverneurs en de Belgisch-Nederlandse Grenscommissie treft u in de onderstaande bijlage aan.

---

Bijlage:
Achtergrondinformatie bij herplaatsing hulpgrenspaal 26a

Geschiedenis van de grenspalen
Met het traktaat van de 24 artikelen van 19 april 1839 was de scheiding van de provincie Limburg een feit en is zijn uiteengevallen in een Belgische en een Nederlandse provincie Limburg. In een aantal aanvullende tractaten en Koninklijke Besluiten is deze scheiding nader uitgewerkt, bijvoorbeeld het verdrag van Londen dat op 4 februari 1843 door Nederland werd geratificeerd. In dit verdrag is precies geregeld hoe het grondgebied tussen België en Nederland is verdeeld. Het precieze verloop van de grens en de plaats van de grenspalen is verder uitvoerig beschreven in het protocol van Maastricht in het zogenaamde: Proces-verbal descriptif de la délimitation entre la Grand-Duché et la Belgique" en de "Conventie der grenzen". Destijds was Frans de officiële voertaal bij internationale verdragen, vandaar de Franse omschrijving. In principe staan de grenspalen precies op de grens tussen de beide landen. Maar daar waar bijvoorbeeld de grens in het midden van de Maas ligt, zijn dubbele grenspalen geplaatst op een bepaalde afstand van elkaar en ten opzichte van de feitelijke grens. Het komt ook meer en meer voor dat we genoodzaakt zijn de grenspalen excentrisch ten opzichte van de officiële grens te plaatsen, omdat een grenspaal bijvoorbeeld door alle infrastructurele ontwikkelingen een gevaar gaat opleveren voor het verkeer.

Rol van de CdK in het kader van de instandhouding van de grenspalen. In het Reglement voor het plaatsen der grenspalen tussen het Koninkrijk der Nederlanden en dat van België is opgenomen dat de plaatsing van de grenspalen in onderling overleg en op gezamenlijk kosten door de beide gouvernementen ten uitvoer zal worden gebracht. Ook is bepaald dat van het plaatsen van een grenspaal een procesverbaal moet worden opgemaakt, dat door de met de grenspalen belaste Commissarissen alsmede de Burgemeesters van de betrokken gemeenten moet worden vastgesteld en getekend.

De Belgisch-Nederlandse Grenscommissie
De Belgisch-Nederlandse Grenscommissie voert de in het bovengenoemde reglement opgenomen verplichting uit. De commissie komt één maal per jaar (in de maand december) bij elkaar, om de staat van het onderhoud van de grenspalen te bespreken en om gezamenlijk af te stemmen welke grenspalen gerepareerd of herplaatst zouden moeten worden. De kosten die hierbij worden gemaakt worden door de beide provincies gedeeld.

14-11-2006 15:58