Ingezonden persbericht


Persbericht
Beverwijk 14-11-06

Nieuw beleid kost geld en slachtoffers

Brandwonden Stichting furieus op afschaffing vergunningenbeleid

'Het afschaffen van het huidige gebruiksvergunningenbeleid is vragen om ellende'. Dat is het standpunt van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Vanmorgen werd het nieuwe beleid van de regering wereldkundig: Controleren van horecagelegenheden en andere gebouwen op brandveiligheid behoort binnenkort weer tot verleden. Namens de slachtoffers van o.a. Volendam, maar ook de 1800 andere zware brandwondenslachtoffers die er jaarlijks te betreuren zijn, springt de Brandwonden Stichting op de barricade.

De nieuwe regelgeving uit Den Haag is ingegeven door de wens om het bedrijfsleven met minder regels op te zadelen. Berekend is dat het bedrijfsleven ¤ 7,6 miljoen op jaarbasis bespaart. Vergunningen kosten immers geld (leges). De Brandwonden Stichting betreurt het dat de overheid een deugdelijk systeem dat de brandveiligheid in Nederland redelijk waarborgt (we zijn een van de veiligste landen van de wereld) op de schop doet voor de prijs van slechts ¤ 7,6 miljoen.

Verantwoordelijkheid afschuiven
Volgens Rob Baardse, programmacoördinator Preventie bij de Brandwonden Stichting, is de ¤ 7,6 miljoen niet de enige reden van de overheid om het vergunningenbeleid af te schaffen: 'Het bespaart de overheid namelijk nog veel meer, en daar hoor je niemand over. De kosten voor de opvang en nazorg van de Volendamse brandwondenslachtoffers bedroegen bijvoorbeeld meer dan ¤ 30 miljoen aan belastinggeld. De overheid werd namelijk aansprakelijk gesteld. De gemeente had immers gefaald in haar handhavingsbeleid en de zwarte Piet ging naar de overheid. De financiële redenatie in Den Haag gaat dus veel verder dan de 7,6 miljoen. Als je als overheid de verantwoordelijkheid terugschuift naar de burger, dan kun je ook nooit aansprakelijk gesteld worden en dat scheelt nog meer geld. De vraag is dus voor wie de overheid opkomt? Voor haar bedrijfsleven of voor haar eigen portemonnee?'

Effectief beleid overboord
Schrijnender vindt de Brandwonden Stichting dat de overheid beleid, dat aantoonbaar werkt, overboord zet. De laatste paar jaar, sinds het verscherpte controle- en handhavingbeleid is ingevoerd, is het aantal branden en het aantal slachtoffers namelijk aanzienlijk gedaald:


* Het aantal branden is gedaald met 20%

* Het aantal binnenbranden is gedaald met 6%
* De schade bij branden daalde met 42%

* Het aantal gewonden daalde met 11%

* Het aantal dodelijk slachtoffers bij brand daalde met 21 % (18 slachtoffers)

Cijfers CBS Brandweerstatistiek, periode 2003-2005

Rob Baardse: 'Dit zijn klinkende cijfers waarmee de overheid zich op de borst zou mogen kloppen. Harde resultaten van effectief beleid. Kortom, alle reden om het huidige verscherpte beleid ten aanzien van handhaving en controle van brandveiligheid voort te zetten. Maar wat doet de overheid...voor een prijs van 7,6 miljoen schaft zij het succesvolle systeem van brandveiligheid af. Realiseert de overheid zich dan niet dat:


- de brandschade tussen 2003 en 2005 met een veelvoud van ¤ 7,6 miljoen is afgenomen (¤ 538.000.000) en dat dit geld met name ten goede komt aan het bedrijfsleven.
- één mensenleven meer waard kan zijn dan ¤ 7,6 miljoen. Laat staan 18 mensenlevens.

Kortom, de burger en ook de ondernemer zullen uiteindelijk kind van de rekening worden van dit ondoordachte beleid van de overheid', aldus Rob Baardse, 'De burger omdat hij meer kans loopt om te overlijden of een voor het leven verminkt slachtoffer wordt door brand. De ondernemer omdat uiteindelijk zijn zaak in de fik gaat, omdat hij toch wat bezuinigd had op zijn brandveiligheid. Er waren immers andere prioriteiten en er wordt toch niet meer gecontroleerd. En daarnaast zal de ondernemer weer stevig meer premie gaan betalen voor zijn brandverzekering. Immers de schade zal weer stijgen en de verzekeraars zullen hun kosten moeten dekken....wellicht dat deze groep ondernemers er inderdaad beter van wordt met dank aan de overheid.’

Noot voor de redactie,