Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (1/12)

TILBURG, 14 november 2006

Arrestatie tijdens donkere dagen offensief

TILBURG: Vannacht hebben agenten van de Noodhulp tijdens een autocontrole in het kader van het donkere dagen offensief op de Dolomietenlaan omstreeks 05.15 uur een 26-jarige Tilburger aangehouden die door de politie gezocht werd vanwege een poging tot straatroof op 28 september 2006 jl.

Een straatrover probeerde toen op het Korvelplein bij de bushalte de tas van een 27-jarige Tilburgse, afhandig te maken. Omdat het slachtoffer haar tas stevig vast hield, wist zij de diefstal te voorkomen. De dader ging er vandoor toen er andere mensen bij de bushalte kwamen staan. De politie kwam de dader na een fotoherkenning op het spoor.

Vannacht controleerden de agenten diverse voertuigen in het kader van het donkere dagen offensief. Zoals gisteren is bericht, houdt de politie extra toezicht in wijken waar een toename is van het aantal inbraken. Dit houdt onder meer extra controles van in- en uitgaand verkeer In een van de autos zat de verdachte als bijrijder. Hij stond gesignaleerd voor de straatroof, voor zijn aanhouding had de officier van justitie toestemming gegeven. De verdachte had circa 5000 euro contant geld bij zich . Naar de herkomst hiervan wordt een onderzoek ingesteld.

Brandstichter aangehouden

TILBURG: De politie heeft gisteravond omstreeks 23.40 uur op de Hazelaarstraat een 34-jarige Tilburger aangehouden die verdacht wordt van brandstichting. Hij zou twee containers in brand hebben gestoken in een hok van een flat aan de Hart van Brabantlaan.

De politie vermoedt dat de brandstichting een reactie van de verdachte was op een ruzie die hij kort daarvoor had met een 49-jarige bewoner in de flat. Hij had tot voor kort een kamer bij deze man gehuurd, maar was onlangs de deur gewezen vanwege huurachterstand en overmatig drankgebruik. Hij is gisteravond de flat kennelijk binnengedrongen door een ruit van de centrale toegangsdeur in te slaan. Daarna had hij aan de deur staan vervelen van zijn voormalige huisbaas met als doel zijn kamer terug te krijgen. Nadat hij nul op rekest kreeg, ging hij weg, waarna hij vermoedelijk de brand gesticht heeft. Hij is in verzekering gesteld.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

BERKEL-ENSCHOT: De politie heeft vannacht omstreeks 01.30 uur in een woning een 37-jarige man aangehouden die verdacht wordt van huiselijk geweld.

De politie ging na een melding ter plaatse. De meldster, een 41-jarige vrouw, gaf door dat zij tegen haar wil in de woning door haar vriend werd vastgehouden. Nadat haar vriend voor de agenten had open gedaan, kwam ze huilend naar buiten. Ze vertelde dat ze tegen haar rug, maagstreek en tegen haar hoofd was geslagen. Ze wilde daarvan aangifte doen. De politie heeft daarop de 37-jarige bewoner aangehouden. Hij verklaarde aan het bureau dat er in de woning alleen een woordenwisseling had plaats gevonden. Hij ontkende zijn vriendin te hebben mishandeld. Hij is vandaag weer in vrijheid gesteld.

Jongen aangehouden na brandstichting

GOIRLE: De politie heeft gisteravond in Goirle omstreeks 21.45 uur een 16-jarige jongen aangehouden en verhoord die verdacht wordt van betrokkenheid bij het in brand steken van een houten paaltje in de wijk Grobbendonk. Het paaltje staat aan het eind van een brandgang. De politie ging op onderzoek uit na een melding. De 16-jarige jongen werd in de wijk in een schuurtje van een woning aangetroffen. In deze berging lagen op de grond enkele tientallen lucifers. De knaap vertelde dat hij soms met vrienden wel eens de kopjes van de lucifers afbreekt en dan een vuurtje stookt. Hij ontkende het paaltje in brand te hebben gestoken. De politie stelt een nader onderzoek in naar de andere betrokken jongens.

Straatrovers aangehouden

TILBURG: De politie heeft vannacht omstreeks 01.45 uur, op de Stationsstraat twee mannen aangehouden die verdacht worden van het beroven van een 45-jarige Tilburger. Het slachtoffer verklaarde dat hij op de Spoorlaan door twee mannen werd aangesproken die vroegen of hij drugs, een bolletje, wilde kopen. Het slachtoffer had wel interesse en liep met de verkopers mee. Tijdens de onderhandelingen werd het slachtoffer plotseling door beide knapen met kracht tegen zijn hoofd- en bovenlichaam geslagen. Hij viel op de grond en werd daarna geschopt. De rovers namen daarop 15 euro en een pakje Marlboro weg. Het slachtoffer zag dat beide mannen vervolgens een eetzaak aan de Stationsstraat binnen gingen. De politie heeft de verdachten daar aangehouden. Beide mannen zijn in verzekering gesteld. Het slachtoffer liep door de mishandeling een gezwollen neus en schaafwonden op.

Ruit vernield door vuurwerk

TILBURG: Gisteravond hebben onbekenden omstreeks 23.30 uur vuurwerk tegen een ruit naast de achterdeur van een woning aan de Buitenstraat gegooid. De ruit werd daardoor vernield. De bewoonster zat samen met haar dochtertje in de woonkamer toen zij hoorde dat er iets tegen de ruit aan de achterzijde van de woning werd gegooid. Zij hoorde dat de ruit sprong. Kort daarna hoorde zij een harde klap. Ze zag in de tuin resten van afgestoken vuurwerk liggen. De politie heeft een aangifte van de gedupeerde bewoner opgenomen.

Rijder onder invloed aangehouden

TILBURG: In het teamgebied van Tilburg West is gisteravond een grote alcoholcontrole gehouden. Er werden bijna 300 bestuurders gecontroleerd. Daarvan hadden er drie teveel gedronken. Ook werd een bekeuring uitgedeeld voor het rijden zonder rijbewijs. Tevens bleek dat een van de gecontroleerden nog een vonnis van 1100 euro had open staan.

De vaste controleplaatsen waren d Bredaseweg en de Ringbaan West / Burgemeester v.d. Mortelplein. Later, na 01.30 uur werd besloten om een rijdende controle te houden.

Een 52-jarige Tilburger is vannacht omstreeks 00.10 uur op het Burgemeester v.d. Mortelplein betrapt op het rijden onder invloed. De automobilist blies 280 ugl terwijl 220 ugl is toegestaan.

Rond 02.25 uur liep op de Baden Powellaan een 38-jarige Tilburger tegen de lamp. Hij blies 520 ugl. Ook tegen deze automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt.

Een 53-jarige Tilburger spande vannacht de kroon met een alcoholpercentage van 685 ugl. Hij werd staande gehouden met zijn auto op de Lage Witsiebaan. Hij mocht direct zijn rijbewijs inleveren.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stap. De rechter kan naast de straf ook maatregel opleggen in de vorm van een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen of een verplichte cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer).

Porsche ontvreemd bij woninginbraak

HILVARENBEEK: Vanmorgen is omstreeks 08.00 uur een inbraak in een vrijstaande woning ontdekt aan de Johanna van Brabantlaan. De dieven hebben het slot van de achterdeur eruit getikt. De daders vonden in de woning de sleutels van een Porsche 911 Carrerra. Deze auto met het kenteken 67-LP-LH werd daarna weggenomen. Ook hebben de daders onder meer een LCD TV en een laptop buitgemaakt. De bewoners lagen boven te slapen en hebben niets van de inbraak gemerkt. De politie heeft een uitgebreide aangifte opgenomen. De auto is internationaal gesignaleerd.

Auteur: Willem van Hooijdonk