Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

De markt voor kabels en leidingen trekt verder aan

De energie-, telecommunicatie- en waterbedrijven investeren weer meer in de kabel- en leidinginfrastructuur. In de periode 2006-2008 zal de gww-productie uit kabel- en leidingwerken met gemiddeld circa 4 procent per jaar groeien. Voor de bouwbedrijven werkzaam in de sector kabels en leidingen betekent dit een gunstig toekomstperspectief na de moeilijke jaren die zij achter de rug hebben.

Dit blijkt uit het onderzoek De kabel- en leidingsector; investeringsvolume en opdrachtgeverschap dat het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) in opdracht van Bouwend Nederland (Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer) heeft uitgevoerd.

Na het jaar 2000 is de kabel- en leidingmarkt sterk gekrompen en is ook het personeelsbestand in de sector fors verminderd. Oorzaken hiervoor waren onder meer de daling van het aantal opgeleverde nieuwe woningen en de ineenstorting van de ICT-markt. De komende jaren groeit de b&u-sector en ook het economisch klimaat verbetert. Daarnaast besteden de nutsbedrijven meer activiteiten uit aan de markt. Zowel de energiebedrijven als de telecom- en waterbedrijven zien hun investeringen toenemen. In de telecomsector wordt het niveau van rond het jaar 2000 echter bij lange na nog niet gehaald.

Veel opdrachtgevers hebben daarbij te maken met een sterke marktdynamiek. Bij de energiebedrijven is bijvoorbeeld nog onduidelijk welke gevolgen de splitsing heeft voor het opdrachtgeverschap. In de water- en de telecomsector zal sprake blijven van een verdere schaalvergroting. De onzekerheid die het investeringsgedrag in de afgelopen tijd heeft gekenmerkt, blijft de komende jaren nog steeds een belangrijke factor.

Er is in de kabel- en leidingsector sprake van een verschuiving in het contracteringsbeleid waarbij aannemers een groter aantal taken en verantwoordelijkheden krijgen. De kabel- en leidingbedrijven komen dichterbij de eindgebruikers te staan. Dit vergt een andere benadering van het bouwproces. De schaalvergroting bij de opdrachtgevers vertaalt zich in grotere en sterkere bedrijven die regelmatig met elkaar samenwerken bij het op de markt brengen van werken. Met dit zogeheten gecombineerd opdrachtgeverschap beogen de kabel- en leidingbeheerders kostenbesparing en beperking van de overlast van werkzaamheden voor de omgeving te bereiken.

Opdrachtgevers willen niet meer alleen selecteren op prijs, maar zullen ook een grotere nadruk leggen op kwaliteit en veiligheid. Dit biedt nieuwe kansen voor de kabel- en leidingbedrijven om zich te onderscheiden.
Zie publicatie: De kabel- en leidingsector - investeringsvolume en opdrachtgeverschap -