Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
DORDRECHT, 14 november 2006

Politieke partijen bepleiten duidelijker aanpak verslaving

DORDRECHT - Politieke partijen bepleiten een duidelijker aanpak van verslaving. Zo bleek afgelopen week tijdens een politiek debat bij Stichting De Hoop, evangelische verslavingszorg en hulpverlening in Dordrecht. Speerpunten van het debat waren de thema's verslavingszorg, alcohol en jongeren en het cannabisbeleid. Netwerkpresentator Tijs van den Brink leidde het debat. Deelnemers aan het debat waren Cisca Joldersma (CDA), Joël Voordewind (ChristenUnie), Emile Roemer (SP), Gideon Simon (EénNL) en Frans Koopmans (De Hoop). In het debat waren de partijen het over één ding eens: niet langer pappen en nathouden maar gaan voor een hardere aanpak van verslaafden. Het politiek debat was onderdeel van de Week van Verslaving.

Over de bij elk thema te nemen maatregelen liepen de meningen uiteen. Zo zet EénNL in op het verplicht laten afkicken van harddrugsverslaafden. Het CDA en ChristenUnie gaan niet zo ver maar willen meer dwang en drang inzetten in de behandeling van verslaafden. Ook willen ze brede aandacht voor nazorg. De SP bepleit in alles een sterkere inzet van preventie.

Over de aanpak van alcoholproblemen kwamen de ChristenUnie en het CDA in aanvaring. De Christenunie verweet het CDA alle moties in het verleden voor het sterker terugdringen van alcoholgebruik te hebben getorpedeerd, terwijl het CDA voorstander zegt te zijn van maatregelen tegen alcoholgebruik onder jongeren. Ook betichtte de ChristenUnie het CDA ervan te veel beïnvloed te worden door de alcohollobby. Speerpunt voor EénNL is preventie.

EénNL en SP willen een algehele legalisering van softdrugs en coffeeshops. ChristenUnie en CDA zijn daar tegen. Zo bepleit het CDA een zogeheten uitsterfbeleid van coffeeshops. ChristenUnie spreekt zich als enige partij uit voor het actief terugdringen van coffeeshops.

Er was een ruime belangstelling voor het politiek debat. Onder het publiek bevonden zich ex-verslaafden, ouders en partners van verslaafden en werkers in de verslavingszorg en -preventie. Tijdens de Week van Verslaving vroeg een tiental christelijke organisaties voor verslavingszorg en -preventie aandacht voor het verslavingsprobleem in Nederland. Ook lieten ze zien dat een oplossing mogelijk is. De organisaties hopen in 2007 opnieuw een Week van Verslaving te organiseren.