De Unie


14/11/2006
De Unie Zorg en Welzijn en PvdA: bondgenootschap ter verbetering positie mantelzorgers
14 november 2006 - De Unie Zorg en Welzijn (UZW) en de Partij van de Arbeid-Tweede Kamerfractie hebben een bondgenootschap gesloten over de positie van mantelzorgers. In UniePlaza in Culemborg ondertekenden PvdA-Zorgwoordvoerder Gerdi Verbeet, UZW-coördinator Cees de Wildt en UZW-bestuurder Grace Tanamal vanmorgen dit bondgenootschap, waarin een betere financiële en organisatorische ondersteuning van mantelzorgers centraal staat.

De Unie Zorg en Welzijn wil in caoâs afspraken maken over een betere positie voor mantelzorgers en vrijwilligers, aldus Cees de Wildt. Een deel van de belangen van mantelzorgers en vrijwilligers komt overeen met die van werknemers. Daarnaast zal goed moeten worden gekeken naar de erkenning van verworven competenties door mantelzorgers.

Eerste samenwerkingsvorm
Het bondgenootschap met de PvdA-Tweede Kamerfractie is de eerste samenwerkingsvorm die De Unie Zorg en Welzijn voor mantelzorgers en vrijwilligers aangaat. Ook met andere politieke partijen en organisaties, gaat de Unie Zorg en Welzijn volgens De Wildt afspraken maken over verbetering van de positie van mantelzorgers en vrijwilligers. Uiteraard zal hierin een evenwicht moeten worden gezocht met de positie van de zorgverleners in dienst van organisaties en instellingen.

De PvdA is verheugd
De PvdA is verheugd over het initiatief van UZW en hoopt dat dit bondgenootschap echte verbetering van de positie van mantelzorgers teweeg brengt. Volgens Gerdi Verbeet zijn mantelzorgers van onschatbare waarde voor de Nederlandse samenleving en is het van groot belang dat zij de juiste ondersteuning krijgen. De PvdA investeert 20 miljoen euro extra in de mantelzorg, zodat mantelzorgers hun werk goed kunnen blijven doen en zij later niet onverhoopt tegen een burn-out of pensioengat aanlopen. Met name mantelzorgers die in verplegings- of verzorgingsorganisaties werken krijgen met fricties te maken als zij ook enige zeggenschap willen. In dit verband hoopt Verbeet dat het vandaag gesloten bondgenootschap een eerste stap is ter verbetering van de positie van mantelzorgers en er nog velen zullen volgen.
---