Stoppen met roken van belang bij behandeling COPD

Gsk consumer healthcare

Utrecht 14 november 2006 - De longaandoening COPD is bij veel mensen een onbekende ziekte. COPD uit zich in de vorm van chronische bronchitis en longemfyseem. In Nederland wordt het aantal patiënten geschat op een half miljoen. Veel mensen met COPD weten echter niet dat ze de ziekte hebben. Hoesten, het opgeven van slijm en kortademigheid zijn (beginnende) symptomen van de aandoening. Aangetoond is dat de ziekte in 80 tot 90 procent van de gevallen ontstaat na jarenlang roken. Stoppen met roken is dan ook een belangrijk element in de behandeling en in het voorkomen van deze chronische en potentieel dodelijke longaandoening.

Woensdag 15 november is het Wereld COPD-dag. Diverse organisaties houden activiteiten om de bekendheid van deze aandoening te vergroten. Zo kunnen mensen op meerdere locaties in Nederland een longfunctie onderzoek/ test laten doen. Het Astmafonds organiseert een grote voorlichtingscampagne tot en met 17 november.

Stoppen met roken basis in behandeling COPD
Een goede behandeling in het beginstadium van COPD kan de ziekte afremmen. Een essentiële factor blijft echter stoppen met roken. 'Roken is de voornaamste vermijdbare oorzaak van COPD', en 'stoppen met roken is de basis van de behandeling', aldus de NHG-Standaard COPD behandeling. Het is bewezen dat hoe langer iemand blijft roken, hoe groter de kans is om COPD te krijgen. Het loont dan ook zeker om te stoppen met roken.

De symptomen worden in het begin veelal als niet alarmerend ervaren: hoesten, slijm opgeven of kortademigheid. In de loop der tijd verergeren de klachten zich; vaak gaan mensen dan pas naar de huisarts.
Jaarlijks sterven 2,75 miljoen mensen aan deze aandoening, wereldwijd is het de vijfde doodsoorzaak.

Moeilijk proces
In Nederland rookt 28% van de bevolking van 15 jaar en ouder: 31,1% van de mannen en 24,5% van de vrouwen. Veel rokers hebben al eens een stoppoging gewaagd. Echter: stoppen met roken is een moeilijk proces. Het sterke verlangen naar een sigaret is vaak moeilijk te weerstaan. En ook andere ontwenningsverschijnselen zoals concentratieverlies, prikkelbaarheid en slapeloosheid kunnen een stoppoging laten stranden. Een groot gedeelte van de Nederlandse rokers vertrouwt op hun eigen wilskracht om te stoppen met roken, het gebruik van een hulpmiddel, zoals nicotinevervangers zou de succeskans echter vergroten.

Nicotinevervangers eerste voorkeur bij stoppen met roken Nicotinevervangende middelen zoals bijvoorbeeld NiQuitin verminderen namelijk ontwenningsverschijnselen: ze zorgen bij het stoppen met roken dat het aantal nicotinereceptoren in de hersenen wordt afgebouwd. Zo wordt de nicotine afhankelijkheid stap voor stap afgebouwd en worden ontwenningsverschijnselen onder controle gehouden. In de richtlijn 'Behandeling van tabaksverslaving' van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO wordt het belang van farmacotherapie bij stoppen met roken aangegeven, waarbij nicotinevervangers de eerste voorkeur hebben. Nicotinevervangers zoals de nieuwe NiQuitin Mint Zuigtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij of apotheker. Voor meer informatie kijk op: www.allesoverstoppenmetroken.nl

XXX

Voor meer vragen kunt u contact opnemen met:

Edelman NiQuitin
Laetitia Gruwel Tom Lebrechthausen
Tel: 020 - 30 10 980 Tel: 030 - 69 38 100
E: Laetitia.gruwel@edelman.com E: tom.t.lebrechthausen@gsk.com