CDA

p;tabid=157&mid=1006] 14 november 2006 - Persbericht - Spoeddebat over zuivelbeleid in EP

Gisteren is in het Europees Parlement op mede-initiatief van CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat een spoeddebat gehouden over het zuivelbeleid.

De reden is dat 60% van de export buiten de EU is verloren gegaan en het aandeel voor de EU in de wereldproductie de laatste tijd met 4% gedaald. Nu de vraag naar zuivel wereldwijd veel sneller stijgt dan de productie, doet de EU zich tekort met het huidige zuivelbeleid.

Maat: 'Het Europese zuivelbeleid begint vast te lopen. Europa doet zich te kort met het huidige systeem en zet zijn eigen boeren op achterstand. Bovendien gebruiken een aantal landen (onder andere Groot Brittannië) hun quotum niet optimaal, terwijl andere landen te weinig doen aan productvernieuwing. Tegelijkertijd stijgen de productiekosten in Nederland en onder meer Duitsland en Denemarken de pan uit, doordat aankoop van quotum schreeuwend duur is.'

Voor het CDA was dit aanleiding om de Europese Commissie te vragen de bakens te verzetten. Het CDA vindt dat de komende periode tot 2015 (de huidige regeling) benut moet worden om veehouders de ruimte te geven en tegelijkertijd te voorkomen dat bij mogelijke beëindiging van de productiebeheersing in de Europese Unie de markt een Russische roulette wordt. Daarom stelt het CDA in Europa voor om:


1. het melkquotum internationaal verhandelbaar te maken en veehouders die willen groeien de mogelijkheid te geven om voor een lagere prijs productierechten te kunnen kopen.


2. de superheffing (= strafheffing) te verlagen wanneer boven het quotum wordt gemolken zonder dat er gebruik gemaakt wordt van de Europese ondersteuning voor de afzet.


3. te komen tot verevening van het quotum op Europees niveau om te voorkomen dat de Europese melkproductie achterblijft bij de vraag.


4. te komen tot een geleidelijke quotumverruiming voor melkveehouders en coöperaties die hun producten afzetten zonder Europese steun.


5. effectiever gebruik te maken van het geld voor plattelandsontwikkeling voor de verbreding naar andere economische activiteiten, omscholing of beëindiging voor kleine melkveehouders en melkveehouders in gebieden met natuurlijke handicaps.

Het CDA in Europa vraagt daarom van de Europese Commissie een duidelijk spoorboekje voor een meer marktgerichte benadering en voor een optimaal gebruik van de marktmogelijkheden.
---