Gemeente Noordenveld


Gemeente en Wmo-platform ondertekenen convenant

Gepubliceerd op: 09 november 2006

Wethouder Geert Wolters van de gemeente Noordenveld en Jan Rodenburg van het Wmo-platform ondertekenen op dinsdag 14 november een convenant. Hierin is de cliëntenparticipatie voor de Wmo georganiseerd. De ondertekening vindt om 19.30 plaats in het Vasalis-gebouw aan de Rietdekker te Roden.
Wethouder Wolters: Een convenant is niets anders dan een overeenkomst tussen twee of meer partijen. Na het afsluiten van een convenant zijn beide partijen daaraan dus gebonden.
Het doel van het convenant is om de cliëntenparticipatie voor de WMO te regelen, de inspraak. Het is daarom belangrijk dat er voldoende aandacht wordt geschonken aan de inhoud van de overeenkomst. Het Wmo-platform heeft in haar eerste contacten met de gemeente, veel werk gemaakt over hoe de inspraak geregeld zou worden. De gemeente beschouwt het platform duidelijk als hèt overlegorgaan als het gaat om cliëntenzaken en Wmo. Mochten er nog organisaties zijn die zich nog niet aangesloten hebben, dan roepen we hen bij deze op om dat alsnog te doen.

Jan Rodenburg van het Wmo-platform: Het is belangrijk dat er een convenant is. In een vroeg stadium hebben de bestaande platforms die in aanraking gaan komen met de Wmo elkaar gevonden en zich verbonden in een Wmo-platform. Na vele overleggen met de diverse partijen en uitgebreide onderhandelingen met de gemeente kunnen we nu dit convenant ondertekenen. Samen willen we ons sterk maken om de Wmo op een verantwoorde wijze ingevoerd te krijgen.
In het convenant is geregeld dat het platform op drie manieren kan adviseren in het beleid omtrent de Wmo.

1. Het College vraagt advies voordat dit aan de gemeenteraad ter besluitvorming wordt voorgelegd;

2. Het College vraagt zelf een advies van het Wmo Platform voor andere onderwerpen;

3. Het Wmo Platform kan op eigen initiatief het College adviseren. Het Platform heeft maximaal 6 weken de tijd om te adviseren en overlegt tenminste vier maal per jaar. Als het College dit nodig vindt, kan zij ook met andere partijen dan het Platform in overleg treden. Uiteraard is het College verantwoordelijk voor een zodanige informatievoorziening richting het Wmo platform, dat zij haar taak naar behoren kan uitvoeren. Het convenant wordt de eerste 2 jaar geëvalueerd.
Tot nu toe hebben de volgende partijen zich verenigd in het Wmo-platform:
Gehandicaptenplatform Noordenveld, SWON, samenwerkende ouderenbonden Noordenveld, platform Sociale Minima, Steunpunt Vrijwilligers, Contactpunt Mantelzorg, PKN Roden/Roderwolde, Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, VOGG en Cliëntenraad De Leite.

Roden, 9 november 2006.