Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Commissie MEO&W vergadert

Op dinsdagavond 14 november vergadert de commissie Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling & Welzijn vanaf 20.00 uur in de raadzaal aan de Groen tuin 317.

De vergadering is openbaar en belangstellenden zijn van harte welkom. De vergaderstukken liggen ter inzage bij het informatiecentrum aan de Groene tuin 317. In de vergaderzaal is altijd de agenda en een samenvatting van de voorstellen beschikbaar.
Voor vragen over agendapunten kunt u bellen met de griffie van de deelraad, telefoon 479 82 00.

Meepraten
Tijdens de vergadering kunt u meepraten, vragen stellen of uw mening kenbaar maken.
Aan het begin van de vergadering krijgt het publiek de gelegenheid onderwerpen aan de orde te brengen die niet op de agenda staan. U dient zich hiervoor, voor aanvang van de vergadering, aan te melden bij de griffier.

Agenda

1. Opening & mededelingen

2. Vaststelling van de agenda

3. Spreekrecht burgers

4. Vragenhalfuur

5. Verslag en actiepuntenlijst commissie MEO&W 12 september 2006
6. Ingekomen stukken

7. Voortgangsrapportage commissie MEO&W

8. Kadernota Opzoomeren

9. Economische visie actualisatie

10. Sluiting

KADERNOTA OPZOOMEREN
Het bevorderen van leefbaarheid en sociale cohesie en daarbij het samengaan van de diverse bevolkingsgroepen van IJsselmonde heeft in de bestuurlijke periode 2006-2010 topprioriteit. Het Opzoomeren is daarbij een belangrijk beleidsinstrument.
Bij Opzoomeren gaat het om het organiseren van activiteiten door bewoners van een straat, zoals een straatfeest, kinderactiviteiten of een straatbarbecue. Maar het gaat ook om het gezamenlijk schoon en netjes houden van de eigen leefomgeving of het jaarlijks plaatsen en onderhouden van een Kerstboom, plantenbakken etc. Bewoners van meer dan 180 straten in IJsselmonde doen actief mee aan het Opzoomeren.
Het Opzoomeren in IJsselmonde is ondenkbaar zonder die actieve bewoners.
De primaire verantwoordelijkheid en regie voor het Opzoomeren in IJsselmonde ligt bij de deelgemeente. Welzijnsorganisatie Perspect ondersteunt, faciliteert en coördineert de Opzoomeractiviteiten in opdracht van de deelgemeente. Dit gebeurt met ondersteuning van het stedelijke bureau Opzoomer Mee.
In de door deelraad vast te stellen kadernotitie Opzoomeren formuleert de deelgemeente haar eigen beleid in samenhang met de stedelijke uitgangspunten van het Opzoomeren. In de notitie wordt de uitvoering van het Opzoomeren in de deelgemeente beschreven en worden de uitgangspunten, doelstellingen en de aansturing van het Opzoomeren voor de komende jaren vastgelegd. Na vaststelling door de deelraad zal het dagelijks bestuur opdracht verstrekken aan het welzijnswerk om hier uitvoering aan te geven.
De commissie wordt gevraagd zich een mening te vormen over de kadernotitie.

ECONOMISCHE VISIE
In 1997 heeft de toenmalige deelraad de Economische Visie vastgesteld. In deze eerste visie werd het economische werkterrein voor de deelgemeente verkend. Met deze visie meende de deelgemeente tevens een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de lokale economie, in samenwerking met bedrijven en instellingen in IJsselmonde. Nu, bijna 10 jaar later, is deze visie geactualiseerd. Hierbij hebben de ondernemers uit IJsselmonde een belangrijke rol vervuld tijdens ondernemersavonden in 2004 en 2005. Die input is gebruikt bij het schrijven van de geactualiseerde Economische Visie. Het economische beleid richt zich op de volgende doelstellingen: creëren van randvoorwaarden voor economische ontwikkeling, optimaliseren van de lokale verzorgingsstructuur, stimuleren van maatschappelijk ondernemen en het verbeteren van de kansen op een baan in de marktsector.
Voor de concrete vormgeving van een samenhangend economisch beleid en samenhangende initiatieven heeft de deelgemeente twee werkmodellen ontwikkeld, waarbij ondermeer ingezet wordt op de beleidsinitiatieven ten aanzien van de fysieke bedrijfsomgeving, het maatschappelijk functioneren van bedrijven en de communicatie en het relatiebeheer met bedrijven.

Fysieke bedrijfsomgeving
Het verbeteren van de fysieke bedrijfsomgeving krijgt zijn uitwerking in een uitvoeringsprogramma dat wordt opgesteld nadat de Economische Visie is vastgesteld door de deelraad. Dit programma zal worden vastgesteld door het dagelijks bestuur van IJsselmonde. In het uitvoeringsprogramma worden de strategische keuzes van de deelraad vertaald in concrete producten en ruimtelijk-economische projecten. Enkele voorbeelden zijn: zuidpunt Beverwaard, Noorderhelling, het MCRZ, de herstructurering van oudere bedrijventerreinen (Hordijk Oost en West, De Laagjes, Stadionweggebied) en aanpak buurtwinkelcentra.

Maatschappelijk functioneren van bedrijven
Behalve marktgericht werkgelegenheidsbeleid, gaat de aandacht de komende jaren uit naar maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaam en innovatief ondernemen, veilig ondernemen, allochtoon ondernemerschap en creatieve economie.
Op het gebied van veilig ondernemen zijn rond buurtwinkelcentra al een aantal initiatieven opgestart (uitvoeren van winkelscans met bruikbare betaalbare tips om een winkel veiliger te maken, volgen van trainingen). Ten behoeve van de sociale cohesie zal ook extra inzet worden gepleegd op de specifieke problemen van nieuwe generaties allochtone ondernemers. Er is vorig jaar een onderzoek gedaan naar allochtoon ondernemerschap en de resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd tijdens een speciale bijeenkomst. Bedrijven zullen ook worden aangesproken op hun maatschappelijke functie als werkgever. Er zal vooral worden ingezet op het creëren van stageplaatsen.
Daarnaast wordt ook ruimte gegeven aan nieuwe initiatieven van creatieve ondernemers en zal ingezet worden op een betere vormgeving van het toekomstige beheer van de bedrijventerreinen in IJsselmonde.

Communicatie en relatiebeheer
De ontwikkelde instrumenten en initiatieven op het gebied van communicatie, samenwerken en netwerken met het bedrijfsleven worden onderhouden en waar nodig vernieuwd en uitgebreid. Hierin speelt de deelgemeentelijke bedrijfscontactfunctionaris een belangrijke rol. Enkele voorbeelden zijn: bedrijfsbezoeken, de e-mail nieuwsbrief, de website bedrijvig-ijsselmonde.nl, bedrijvenspecial, eindejaarsbericht, actieplan Wijkeconomie.