Lekker 2007:
Oud Sluis te Sluis van Sergio Herman prolongeert als beste restaurant van Nederland
AMSTERDAM, 20061113 -- Vandaag is in Amsterdam de 29ste jaargang van dé restaurantgids van Nederland, editie Lekker 2007, gepresenteerd. Het meest opvallende nieuws daarin is dat het gerenommeerde Oud Sluis uit Sluis voor het derde achtereenvolgende jaar is uitgeroepen tot het beste restaurant van Nederland. Daarmee komen chef-kok Sergio Herman en zijn team wederom op het allerhoogste podium. Een uitzonderlijke prestatie.
Toch weer Sergio.
Net als de afgelopen twee jaar is Oud Sluis het beste restaurant van Nederland. En nog onbetwist ook. Want als we de ervaringen van onze rapporteurs in de toprestaurants van Nederland behoedzaam naast elkaar leggen, dan is er geen twijfel mogelijk: nergens is sprake van zo veel vakmanschap, durf en finesse als in het restaurant in Sluis. Alle smaken zijn doordacht, op een goudschaaltje gewogen. Daarbij verdient natuurlijk de gehele brigade die Sergio terzijde staat een groot compliment, want voer het allemaal maar eens uit zonder de creaties ook maar een haar te krenken. Ook het aandeel van maître Geoffrey Henderikse draagt bij aan het succes, want hij is erin geslaagd een brigade neer te zetten die niet alleen het vak beheerst maar er bovendien een lichte, zwierige toets aan geeft.
En dan komen we bij de nummer 2: Beluga, van cuisinier Hans van Wolde. Dat heeft een opmerkelijke sprong gemaakt: van plaats 5 naar 2. Daarmee verdringt het de Librije van Jonnie Boer naar plaats 3. Die promotie komt niet uit de lucht vallen. Was Van Wolde in voorgaande jaren nog wat zoekende in zijn stijl van koken, nu ontmoeten onze rapporteurs een consequente hoge kwaliteit in alle gerechten. Meer oog voor details en een artisticiteit die nooit ontaardt in protserig vertoon. Bij de charmes van zijn keuken komt ook nog een bediening die voortreffelijk functioneert. De opmars van Beluga betekent overigens allerminst dat Jonnie Boer met zijn Librije het erbij heeft laten zitten; ook hij acteert aan de absolute top.
Soms zijn het oprukkende jonge collega's die leiden tot nieuwe plaatsen in het klassement. Dat het Rotterdamse Parkheuvel zich niet meer bij de eerste tien bevindt, heeft natuurlijk te maken met het vertrek van de befaamde Cees Helder en de komst van Eric van Loo, die De Zwethheul verliet. Van Loo is nog maar net begonnen, moet zijn draai nog vinden en het bewijs leveren dat hij zelfstandig mee kan aan de top. Opvallende nieuwkomers in de Top-10 zijn Cordial uit Oss (van 13 naar 6) en Ron Blaauw uit Ouderkerk aan den Amstel (van 19 naar 10).
Nieuwe ontwikkelingen in de vaderlandse restaurants zijn de hapjesrage en de moleculaire keuken. Het spelen met stikstof leidt tot spectaculaire smaakervaringen, er wordt zelfs gesproken van 'explosies'. Afgewacht moet worden of er sprake is van weer een hype of van een serieuze aanzet tot nieuwe ontwikkelingen. Daarbij mag niet vergeten worden dat een topkok ook voor smaakexplosies kan zorgen zónder dat er moleculaire avonturen aan te pas komen.
Overduidelijk is dat het aanbod van amuses, fingerfood en streetfood in loungeachtige restaurants niet alleen de jonge generatie aanspreekt. Een positieve ontwikkeling, want het kan leiden tot verbreding van het product restaurant. Helaas slaan ook hier de verbastering en na-aperij toe, met als gevolg dat je in dit soort ogenschijnlijk goedkope zaken vaak veel geld kwijt bent voor weinig kwaliteit.
Over na-apen gesproken: nog steeds volgen veel koks kritiekloos de grote meesters en glijden daarbij regelmatig jammerlijk uit. In de mode is vooral de sint-jakobsmossel. Die lijkt bezig de aardappel in hoeveelheid te verdringen; het schelpdier ontbrak afgelopen jaar op vrijwel geen enkele menukaart. Braaf elkaar navolgend werd hij het afgelopen jaar door veel koks aan bloemkoolcrème gekoppeld. Nooit had de bloemkool kunnen vermoeden nog eens zo hoog te stijgen op de culinaire ladder. Verder zien we een hang naar variaties met komkommer en een onblusbare neiging om alles op te leuken met rucola en knolselderij, te pas en vaak ook te onpas.
En dan komen we op de ergernissen. Onze rapporteurs sloegen stijl achterover van de brutaliteit waarmee het fleswater werd opgedrongen. In één restaurant werd voor een doorsnee fles bronwater zelfs 8,25 euro in rekening gebracht! Een karaf kraanwater met ijs is in veel restaurants blijkbaar te veel gevraagd. Andere punten van ergernis zijn: geen service bij ontvangst en vertrek, een theekaart waarop geen echte thee te vinden is, stuntelige wijnbehandeling en fabrieksfriandises bij de koffie. Tot slot is er nog het gestuntel in de bediening. Dat heeft vaak te maken met de inzet van stagiaires. Zij hebben gebrek aan begeleiding en beschikken nog niet over voldoende begrip voor de gast. Wij verwachten volgend jaar verbetering. Wilt u meer van onze ergernissen lezen? Kijk dan in de Ergernissen Top-100 op bladzijde 49.
Lekker 2007 zal vanaf 14 november 2006 gedurende 11 weken te koop zijn in ruim 6.400 tijdschriftenwinkels en kiosken. De oplage is 180.000 exemplaren. Lekker is en blijft daarmee marktleider, de meest geraadpleegde restaurantgids van Nederland! De verkoopprijs bedraagt 8,95 euro.
Achtergrondinformatie
Het afgelopen jaar bezochten 70 rapporteurs, de voorproevers van Nederland, 750 verschillende restaurants één of meerdere malen en proefden zo'n 10.000 gerechten. In de Lekker 2007 staan de beste 500 vermeld, waarbij de toon van de Top-100 recensies vele malen strenger is dan die van de andere 400 beoordeelde restaurants.
Lekker 2007 is dé restaurantgids van Nederland. Naast adresgegevens, type restaurant en nuttige algemene informatie zoals openingstijden, prijsindicaties, aantal beschikbare plaatsen en betaalmogelijkheden, wordt er vooral een kritische en onafhankelijke beoordeling gegeven. Deze is afkomstig van het ervaren rapporteursteam.
Lezers kunnen Lekker 2007 gebruiken om zich een beeld van de beste restaurants van Nederland te vormen en om daar te reserveren. Met een oplage van 180.000 is Lekker de best verkochte restaurantgids, hij wordt vele malen gebruikt door ruim 450.000 restaurantbezoekers.
De Top-100
restaurantnaam |
plaats |
provincie |
Gids2006 |
+ / - |
Gids2007 |
Oud Sluis |
Sluis |
Zeeland |
1 |
0 |
1 |
Beluga |
Maastricht |
Limburg |
5 |
3 |
2 |
De Librije |
Zwolle |
Overijssel |
2 |
-1 |
3 |
De Leest |
Vaassen |
Gelderland |
4 |
0 |
4 |
La Rive (Amstel Hotel) |
Amsterdam |
Noord-Holland |
7 |
2 |
5 |
De Zwethheul |
Delft |
Zuid-Holland |
10 |
4 |
6 |
Cordial |
Oss |
Noord-Brabant |
13 |
6 |
7 |
Chapeau! |
Bloemendaal |
Noord-Holland |
8 |
0 |
8 |
De Bokkedoorns |
Overveen |
Noord-Holland |
6 |
-3 |
9 |
Ron Blaauw |
Ouderkerk a/d Amstel |
Noord-Holland |
19 |
9 |
10 |
Seinpost |
Scheveningen |
Zuid-Holland |
9 |
-2 |
11 |
Onder de Linden |
Aduard |
Groningen |
12 |
0 |
12 |
De Fuik |
Aalst |
Gelderland |
15 |
2 |
13 |
De Vrienden van Jacob |
Santpoort |
Noord-Holland |
28 |
14 |
14 |
De Lindenhof |
Giethoorn |
Overijssel |
11 |
-4 |
15 |
Toine Hermsen |
Maastricht |
Limburg |
18 |
2 |
16 |
Boreas |
Heeze |
Noord-Brabant |
27 |
10 |
17 |
Parkheuvel |
Rotterdam |
Zuid-Holland |
3 |
-15 |
18 |
L' Atelier |
Gulpen |
Limburg |
- |
81 |
19 |
Da Vinci |
Maasbracht |
Limburg |
17 |
-3 |
20 |
Merlet |
Schoorl |
Noord-Holland |
29 |
8 |
21 |
Vermeer |
Amsterdam |
Noord-Holland |
36 |
14 |
22 |
Het Koetshuis Schuttersveld |
Enschede |
Overijssel |
22 |
-1 |
23 |
Calla's |
Den Haag |
Zuid-Holland |
34 |
10 |
24 |
Avant-Garde |
Eindhoven |
Noord-Brabant |
30 |
5 |
25 |
De Karpendonkse Hoeve |
Eindhoven |
Noord-Brabant |
20 |
-6 |
26 |
De Leuf |
Ubachsberg |
Limburg |
24 |
-3 |
27 |
Chatillon |
Noordwijk aan Zee |
Zuid-Holland |
- |
72 |
28 |
Apicius |
Castricum |
Noord-Holland |
38 |
9 |
29 |
Kasteel Heemstede |
Houten |
Utrecht |
45 |
15 |
30 |
La Vilette |
Rotterdam |
Zuid-Holland |
25 |
-6 |
31 |
Savelberg |
Voorburg |
Zuid-Holland |
16 |
-16 |
32 |
De Luytervelde |
Eindhoven |
Noord-Brabant |
32 |
-1 |
33 |
Idylle |
Zweeloo |
Drenthe |
37 |
3 |
34 |
Valuas |
Venlo |
Limburg |
42 |
7 |
35 |
Château St. Gerlach |
Valkenburg-Houthem |
Limburg |
33 |
-3 |
36 |
De Treeswijkhoeve |
Waalre |
Noord-Brabant |
44 |
7 |
37 |
Le Cirque |
Scheveningen |
Zuid-Holland |
52 |
14 |
38 |
't Veerhuis |
Wolphaartsdijk |
Zeeland |
31 |
-8 |
39 |
Halvemaan |
Amsterdam |
Noord-Holland |
23 |
-17 |
40 |
Wollerich |
Sint Oedenrode |
Noord-Brabant |
39 |
-2 |
41 |
Schathoes Verhildersum |
Leens |
Groningen |
40 |
-2 |
42 |
Het Koetshuis |
Bennekom |
Gelderland |
43 |
0 |
43 |
De Bokkepruik |
Hardenberg |
Overijssel |
35 |
-9 |
44 |
Lambermon's |
Haarlem |
Noord-Holland |
41 |
-4 |
45 |
De Hoefslag |
Bosch en Duin |
Utrecht |
53 |
7 |
46 |
Auguste |
Maarssen |
Utrecht |
69 |
22 |
47 |
Inter Scaldes |
Kruiningen |
Zeeland |
48 |
0 |
48 |
Ciel Bleu |
Amsterdam |
Noord-Holland |
51 |
2 |
49 |
Chalet Royal |
Den Bosch |
Noord-Brabant |
65 |
15 |
50 |
Mes Amis |
Urk |
Flevoland |
49 |
-2 |
51 |
Het Ambacht |
Driel |
Gelderland |
46 |
-6 |
52 |
Karel V |
Utrecht |
Utrecht |
72 |
19 |
53 |
Bellevue |
Simpelveld |
Limburg |
87 |
33 |
54 |
De Roggebot |
Ermelo |
Gelderland |
55 |
0 |
55 |
Lai Sin's |
Driebergen-Rijsenburg |
Utrecht |
26 |
-30 |
56 |
Château Neercanne |
Maastricht |
Limburg |
56 |
-1 |
57 |
De Stenen Tafel |
Borculo |
Gelderland |
64 |
6 |
58 |
Het Groot Paradijs |
Middelburg |
Zeeland |
61 |
2 |
59 |
De Heeren van Harinxma |
Beetsterzwaag |
Friesland |
21 |
-39 |
60 |
Kaatje bij de sluis |
Blokzijl |
Overijssel |
47 |
-14 |
61 |
La Mangerie |
Venlo |
Limburg |
57 |
-5 |
62 |
The Raffles |
Den Haag |
Zuid-Holland |
59 |
-4 |
63 |
De Kromme Watergang |
Hoofdplaat |
Zeeland |
62 |
-2 |
64 |
De Nederlanden |
Vreeland a/d Vecht |
Utrecht |
67 |
2 |
65 |
Tout à Fait |
Maastricht |
Limburg |
68 |
2 |
66 |
Dorset Mansion House |
Borne |
Overijssel |
82 |
15 |
67 |
Visaandeschelde |
Amsterdam |
Noord-Holland |
63 |
-5 |
68 |
Wolfslaar |
Breda |
Noord-Brabant |
77 |
8 |
69 |
The Dylan |
Amsterdam |
Noord-Holland |
70 |
0 |
70 |
Muller |
Groningen |
Groningen |
85 |
14 |
71 |
Hermitage |
Rijsoord |
Zuid-Holland |
60 |
-12 |
72 |
Frouckje State |
Rijperkerk |
Friesland |
86 |
13 |
73 |
La Sirène |
Amsterdam |
Noord-Holland |
73 |
-1 |
74 |
Lindehof |
Nuenen |
Noord-Brabant |
88 |
13 |
75 |
Kaagjesland |
Reeuwijk |
Zuid-Holland |
93 |
17 |
76 |
Katseveer |
Wilhelminadorp |
Zeeland |
71 |
-6 |
77 |
Latour |
Noordwijk aan Zee |
Zuid-Holland |
74 |
-4 |
78 |
Kandinsky |
Scheveningen |
Zuid-Holland |
80 |
1 |
79 |
Yamazato |
Amsterdam |
Noord-Holland |
81 |
1 |
80 |
De Zwaan |
Etten-Leur |
Noord-Brabant |
76 |
-5 |
81 |
O Mundo |
Wageningen |
Gelderland |
79 |
-3 |
82 |
Koriander |
Drachten |
Friesland |
89 |
6 |
83 |
Solo |
Gorinchem |
Zuid-Holland |
- |
16 |
84 |
Bordewijk |
Amsterdam |
Noord-Holland |
50 |
-35 |
85 |
De Beukenhorst |
Winterswijk |
Gelderland |
75 |
-11 |
86 |
Giga's |
Ellecom |
Gelderland |
- |
13 |
87 |
De Hoop op d'Swarte Walvis |
Zaandam |
Noord-Holland |
92 |
4 |
88 |
De Havixhorst |
Schiphorst |
Drenthe |
83 |
-6 |
89 |
De Harmonie |
Rotterdam |
Zuid-Holland |
91 |
1 |
90 |
Kasteel Wittem |
Wittem |
Limburg |
54 |
-37 |
91 |
Excelsior |
Amsterdam |
Noord-Holland |
96 |
4 |
92 |
Eindeloos |
Leeuwarden |
Friesland |
- |
7 |
93 |
Bretelli |
Weert |
Limburg |
97 |
3 |
94 |
De Gastronoom |
Harlingen |
Friesland |
94 |
-1 |
95 |
Basiliek |
Harderwijk |
Gelderland |
- |
4 |
96 |
t Arsenaal |
Naarden |
Noord-Holland |
99 |
2 |
97 |
De Piekenier |
Oudeschans |
Groningen |
100 |
2 |
98 |
Hof van Sonooy |
Blokzijl |
Overijssel |
- |
1 |
99 |
Sir Sèbastian |
Heerenveen |
Friesland |
- |
0 |
100 |
Acht debutanten in de Top-100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
L' Atelier |
Gulpen |
Limburg |
19 |
|
|
Chatillon |
Noordwijk aan Zee |
Zuid-Holland |
28 |
|
|
Solo |
Gorinchem |
Zuid-Holland |
84 |
|
|
Giga's |
Ellecom |
Gelderland |
87 |
|
|
Eindeloos |
Leeuwarden |
Friesland |
93 |
|
|
Basiliek |
Harderwijk |
Gelderland |
96 |
|
|
Hof van Sonoy |
Blokzijl |
Overijssel |
99 |
|
|
Sir Sèbastian |
Heerenveen |
Friesland |
100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Niet meer opgenomen in de Top-100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Olivio |
Harderwijk |
Gelderland |
14 |
|
|
Imko's |
Rijswijk |
Zuid-Holland |
58 |
|
|
Prinses Juliana |
Valkenburg a/d Geul |
Limburg |
66 |
|
|
't Nonnetje |
Harderwijk |
Gelderland |
78 |
|
|
't Diekhuus |
Terwolde |
Gelderland |
84 |
|
|
Aubergine |
Steyl |
Limburg |
90 |
|
|
In de'n Dillegaard |
Nuth |
Limburg |
95 |
|
|
Ca'del Biro |
Maastricht |
Limburg |
98 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vijf grootste stijgers binnen de Top-100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
2006 |
+ |
2007 |
Bellevue |
Simpelveld |
Limburg |
87 |
33 |
54 |
Auguste |
Maarssen |
Utrecht |
69 |
22 |
47 |
Karel V |
Utrecht |
Utrecht |
72 |
19 |
53 |
Kaagjesland |
Reeuwijk |
Zuid-Holland |
93 |
17 |
76 |
Kasteel Heemstede |
Houten |
Utrecht |
45 |
15 |
30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vijf grootste dalers binnen de Top-100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
2006 |
- |
2007 |
De Heeren van Harinxma |
Beetsterzwaag |
Friesland |
21 |
-39 |
60 |
Kasteel Wittem |
Wittem |
Limburg |
54 |
-37 |
91 |
Bordewijk |
Amsterdam |
Noord-Holland |
50 |
-35 |
85 |
Lai Sin's |
Driebergen |
Utrecht |
26 |
-30 |
56 |
Halvemaan |
Amsterdam |
Noord-Holland |
23 |
-17 |
40 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
De beste van de provincie |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Groningen |
Onder de Linden |
Aduard |
12 |
|
|
Friesland |
De Heeren van Harinxma |
Beetsterzwaag |
60 |
|
|
Drenthe |
Idylle |
Zweeloo |
34 |
|
|
Overijssel |
De Librije |
Zwolle |
3 |
|
|
Flevoland |
Mes Amis |
Urk |
51 |
|
|
Gelderland |
De Leest |
Vaassen |
4 |
|
|
Utrecht |
Kasteel Heemstede |
Houten |
30 |
|
|
Noord-Holland |
La Rive (Amstel Hotel) |
Amsterdam |
5 |
|
|
Zuid-Holland |
De Zwethheul |
Delft |
6 |
|
|
Zeeland |
Oud Sluis |
Sluis |
1 |
|
|
Noord-Brabant |
Cordial |
Oss |
7 |
|
|
Limburg |
Beluga |
Maastricht |
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Op de Drempel van de Top-100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Herberg Smallingerland |
Rottevalle |
Friesland |
odd |
|
|
't Raedthuys |
Duiven |
Gelderland |
odd |
|
|
't Soerel |
Epe |
Gelderland |
odd |
|
|
't Nonnetje |
Harderwijk |
Gelderland |
odd |
|
|
De Kromme Dissel |
Heelsum |
Gelderland |
odd |
|
|
Het Jachthuis |
Hoog Soeren |
Gelderland |
odd |
|
|
Ni Hao |
Nunspeet |
Gelderland |
odd |
|
|
't Diekhuus |
Terwolde |
Gelderland |
odd |
|
|
De Pastory |
Cadier en Keer |
Limburg |
odd |
|
|
Au Coin des Bons Enfants |
Maastricht |
Limburg |
odd |
|
|
Ca'del Biro |
Maastricht |
Limburg |
odd |
|
|
In de'n Dillegaard |
Nuth |
Limburg |
odd |
|
|
Aubergine |
Steyl |
Limburg |
odd |
|
|
Brienen aan de Maas |
Well |
Limburg |
odd |
|
|
Spraakmakend |
Wijlre |
Limburg |
odd |
|
|
t Stokpaardje |
Alkmaar |
Noord-Holland |
odd |
|
|
White Elephant |
Amsterdam |
Noord-Holland |
odd |
|
|
Meijers |
Andijk |
Noord-Holland |
odd |
|
|
Zin |
Loosdrecht |
Noord-Holland |
odd |
|
|
Groot Paardenburg |
Ouderkerk a/d Amstel |
Noord-Holland |
odd |
|
|
De Koperen Hoogte |
Zwolle |
Overijssel |
odd |
|
|
't Wolhuys |
Zwolle |
Overijssel |
odd |
|
|
Wilhelminapark |
Utrecht |
Utrecht |
odd |
|
|
De Gieser Wildeman |
Noordeloos |
Zuid-Holland |
odd |
|
|
De Limonadefabriek | Streefkerk | Zuid-Holland |
odd |
Vakgenoten oordelen over elkaar
De culinaire helden van 2007
Oud Sluis is door onze rapporteurs uitgeroepen tot beste restaurant en daarmee is Sergio Herman de beste kok van Nederland. Maar wie is volgens de horeca zelf eigenlijk de nummer één? Welke chef verdient volgens zijn collega's een eervolle vermelding? En wie is volgens vakgenoten de beste gastheer of gastvrouw? Uit onze jaarlijkse enquête blijkt dat de meningen dit jaar behoorlijk zijn gewijzigd. Vooral in de lijst met beste chef-koks hebben veel verschuivingen plaatsgevonden. En er zijn behoorlijk wat nieuwe veelbelovende gastpersonen.
Elk jaar stuurt Lekker een enquêteformulier naar de beste restaurateurs van Nederland. Op dit formulier kunnen zij een lijst samenstellen van de beste chefs en gastpersonen. Ook mogen ze een aanstormend talent in keuken of bediening noemen. Het gaat hierbij om de personen zelf, niet om de restaurants waar zij werken. Dus: de beste chef-kok of gastheer werkt niet altijd in het beste restaurant. Verder willen wij graag benadrukken dat de redactie van Lekker de uitslag niet meebepaalt. De samenstelling van deze lijsten ligt geheel in de handen van de vakgenoten zelf.
Chef-kok Jonnie Boer is van zijn troon gestoten.
Na zes jaar op één te hebben gestaan heeft hij plaats moeten maken voor Sergio Herman van Oud Sluis. De chef van De Librije staat nu op de tweede plaats. Verder is er een plaatsje in de Top-10 bij gekomen door het vertrek van Cees Helder. Hierdoor schuiven de meeste chefs op naar boven en is er ruimte voor een nieuwe naam: Jacob-Jan Boerma van De Leest in Vaassen komt binnen op tien. Opvallend detail is dat Boerma ook op nummer twee staat in de Top-10 van veelbelovende chef-koks. Aanvoerder van deze lijst is echter de kersverse SVH Meesterkok Sidney Schutte, de rechterhand van Jonnie Boer. Verder zijn er drie nieuwe binnenkomers in deze lijst: Pieter Bosters van Mijn Keuken in Wouw, Nivin Kunz van 't Raethuijs in Wateringen en Michel Louws van 't Veerhuis in Wolphaartsdijk.
Peter Bruins blijft de beste gastheer.
Ook de rest van de Top-10 beste gastpersonen is redelijk stabiel. Opvallende stijgers zijn Geoffrey Henderikse van Oud Sluis en Ted Bunnik van La Rive in Amsterdam. Nieuw in deze lijst is Kim Veldman van De Leest in Vaassen. Veldman komt binnen op nummer 9 én is door haar collega's gekozen tot meest veelbelovende gastvrouw. In de lijst met veelbelovende gastpersonen staan overigens opvallend veel nieuwkomers. Hoogste binnenkomers zijn Gerben Roetert van Toine Hermsen in Maastricht op 2 en Halil Asar van Parkheuvel in Rotterdam op 3.
De beste chef-koks | ||||
2007 | 2006 | |||
1 |
3 |
Sergio | Herman | Oud Sluis, Sluis |
2 |
1 |
Jonnie | Boer | De Librije, Zwolle |
3 |
4 |
Lucas | Rive | De Bokkedoorns, Overveen |
4 |
5 |
Hans | van Wolde | Beluga, Maastricht |
5 |
6 |
Martin | Kruithof | De Lindenhof, Giethoorn |
6 |
7 |
Robert | Kranenborg | Le Cirque, Scheveningen |
7 |
8 |
Edwin | Kats | La Rive, Amsterdam |
8 |
10 |
Erik | van Loo | De Zwethheul, Schipluiden |
9 |
9 |
Pascal | Jalhaij | Chatillon, Noordwijk |
10 |
- |
Jacob-Jan | Boerma | De Leest, Vaassen |
Veelbelovende chef-koks | ||||
2007 | 2006 | |||
1 |
9 |
Sydney | Schutte | De Librije, Zwolle |
2 |
1 |
Jacob-Jan | Boerma | De Leest, Vaassen |
3 |
3 |
Onno | Kokmeyer | Ciel Bleu, Amsterdam |
4 |
5 |
Erik | Jansen | Tolhuysch, Oegstgeest |
5 |
- |
Pieter | Bosters | Mijn Keuken, Wouw |
6 |
- |
Nivin | Kunz | 't Raethuijs, Wateringen |
7 |
10 |
Marco | Poldervaart | De Gastronoom, Harlingen |
8 |
2 |
Peter | Gast | 't Schulten Hues, Zutphen |
9 |
- |
Michel | Louws | 't Veerhuis, Wolphaartsdijk |
10 |
7 |
Nico | Boreas | Boreas, Heeze |
De beste gastpersonen | ||||
2007 | 2006 | |||
1 |
1 |
Peter | Bruins | De Bokkedoorns, Overveen |
2 |
2 |
Thérèse | Boer | De Librije, Zwolle |
3 |
3 |
Edwin | Raben | Wolfslaar, Breda |
4 |
7 |
Geoffrey | Henderikse | Oud Sluis, Sluis |
5 |
4 |
Petro | Kools | Da Vinci, Maasbracht |
6 |
6 |
Daniëlle | de Boer | Beluga, Maastricht |
7 |
10 |
Ted | Bunnik | La Rive, Amsterdam |
8 |
9 |
Marjan | de Jonge | De Lindenhof, Giethoorn |
9 |
- |
Kim | Veldman | De Leest, Vaassen |
10 |
5 |
Harry | Baas | Amarone, Rotterdam |
Veelbelovende gastpersonen | ||||
2007 | 2006 | |||
1 |
4 |
Kim | Veldman | De Leest, Vaassen |
2 |
- |
Gerben | Roetert | Toine Hermsen, Maastricht |
3 |
- |
Halil | Asar | Parkheuvel, Rotterdam |
4 |
- |
Cindy | Borger | Lindenhof, Giethoorn |
5 |
10 |
Ferdinand | Tulen | De Librije, Zwolle |
6 |
- |
Jacqueline | van Liere | 't Schulten Hues, Zutphen |
7 |
5 |
Margreet | den Boer | De Bokkedoorns, Overveen |
8 |
- |
Thabita | Oppermans | Mijn Keuken, Wouw |
9 |
- |
Anjo | de Bont | De Moerbei, Oegstgeest |
10 |
- |
Dennis | Tels | La Rive, Amsterdam |
Moleculaire gastronomie is de meest gesignaleerde trend, zowel door de chefs als door de gastheren en -vrouwen. Opvallend is dat het merendeel denkt dat het moleculaire koken snel weer zal overwaaien; slechts 25% van de chef-koks en 20% van de gastpersonen denkt dat het om een blijvend verschijnsel gaat. Tegenover het vele experimenteren staan de streekgerechten, die blijven populair. Andere trends zijn kleinere, lichtere gerechten en de pure keuken. We vroegen de restaurateurs ook naar negatieve ontwikkelingen. Veel chef-koks vinden het moleculaire koken maar niets. Ook het na-apen van andere koks en het gebruik van kant-en-klaarproducten wekken weinig sympathie op. De gastheren en -vrouwen hekelen een slechte prijs-kwaliteitverhouding en onbekwaam personeel. Hun grootste ergernis is echter het vage rookbeleid; de horeca wil duidelijkheid en wel nu!