Ingezonden persbericht
persinformatie
Hogere omzet door betere prijsvorming op bloemenveilingen
De betere prijsvorming en een veildag extra ten opzichte van vorig jaar hebben er toe geleid dat in oktober de bloemenveilingen een hogere omzet hebben behaald dan in oktober 2005. De totale omzet kwam uit op 320 miljoen euro. Een stijging van 12,1%. De gemiddelde prijs die voor de producten werd betaald, steeg met 4 cent naar 34 cent. De aanvoer van producten daalde met een klein procent tot 957 miljoen stuks. In alle drie de segmenten viel een omzetstijging te noteren. De daling van de aanvoer werd veroorzaakt door de terugvallende toevoer van snijbloemen. De gestegen prijzen hadden te maken met de vraag voor Allerheiligen en Allerzielen en het zachte weer voor de tijd van het jaar. De eerste 10 maanden van het jaar behaalden de veilingen een omzet van 3,3 miljard euro. Een stijging van 5,1%. De aanvoer nam af met 2,6% tot een kleine 11 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg in deze periode met 2 cent tot 31 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de Verenging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).
Snijbloemen
De omzet van de snijbloemen bedroeg afgerond 217 miljoen euro. Een stijging van ruim 12% ten opzichte van 2005. De aanvoer nam echter af met 1,5% tot 866 miljoen stelen. De gemiddelde prijs steeg met 3 cent tot 25 cent.
. De rozenomzet steeg net als de totale snijbloemengroep met 12,2%. De aanvoer lag 0,6% hoger dan vorig jaar. De gemiddelde prijs verbeterde met 2 cent tot 23 cent. Het lijkt er op dat de tegenstellingen tussen de import en de Nederlandse aanvoer de afgelopen maand groter geworden zijn. De aanvoer van Nederlandse bodem van zowel grootbloemige, kleinbloemige en trosrozen nam af, terwijl de import van grootbloemige soorten sterk steeg (34%). Door deze stijging zit er nog steeds aanvoergroei in deze productgroep. Kleinbloemige soorten en trosrozen uit het buitenland kenden minder aanvoer. De Nederlandse aanvoerders van grootbloemig en trosrozen kregen aanzienlijk hogere prijzen voor hun producten; respectievelijk 5 en 10 cent. Het prijsverschil tussen Nederlandse en geïmporteerde soorten is een stuk groter geworden. Want (grootbloemige) importrozen werden met slechts 1 cent extra beloond ten opzichte van vorig jaar. Blijkbaar is er voor beide segmenten extra vraag in de markt.
. In de aanloop naar Allerzielen en Allerheiligen deden troschrysanten het goed. De aanvoer daalde weliswaar met 7,6% maar mede door deze schaarste en de toenemende vraag naar dit product steeg de prijs met 6 cent tot 28 cent gemiddeld. De omzet kwam uit op 33 miljoen euro. Een toename van bijna 20%.
. Geplozen chrysanten deden het echter gemiddeld genomen nog iets beter dan troschrysanten. De aanvoer van dit product steeg met 6,7%. De gemiddelde prijs nam toe met 7 cent tot 46 cent gemiddeld. Hierdoor steeg de omzet met bijna een kwart ten opzichte van een jaar eerder. De vraag vanuit Rusland samen met een gedenkdag waar dit product traditioneel veel bij gebruikt wordt, zorgden voor deze positieve cijfers.
. Zantedeschia werd in oktober goed betaald. De gemiddelde prijs steeg met 11 cent tot 65 cent gemiddeld. De aanvoer steeg bescheiden met 2,6%. De omzet kwam door deze prijsstijging uit op 3,5 miljoen euro. Een stijging van ruim 24%.
. Freesia kende als enige uit de top 10 een omzetdaling. Er moest een klein procent van de omzet van vorig jaar af. Een zeer sterke afname van de productie van bijna 23% was hiervan de oorzaak. De gemiddelde prijs steeg wel. Er werd 2 cent meer afgerekend dan in dezelfde periode vorig jaar. Areaaldaling was van invloed op de aangevoerde aantallen.
Kamerplanten
De omzet van kamerplanten steeg met 11,6% tot 86 miljoen euro. Zowel de gemiddelde prijs als de aanvoer steeg. Gemiddeld werd E1,44 betaald. Een jaar eerder was dit nog E1,40. De aanvoer nam toe met 8,7% tot een kleine 61 miljoen planten.
. Opvallend was dat er bij Phalaenopsis geen grote aanvoerstijging meer kon worden genoteerd. De aanvoer steeg slechts met 0,8%. De gemiddelde prijs steeg hierdoor met 62 cent naar E 5,65 gemiddeld. De vraag naar dit product bleef ook in oktober ongekend goed. Er is sprake van schaarste omdat er onvoldoende uitgangsmateriaal beschikbaar is om aan de vraag naar dit product te voldoen.
. Chrysanthemum kende een aanvoerstijging van ruim 25%. Zowel de jaarrond potchrysanten als de grote bolchrysanten kenden een aanvoerstijging. Met name de grote bolchrysanten kwamen deze maand massaal de markt op. Een toename van de aanvoer van wel 50% voor deze groep kon worden genoteerd. Ook de jaarrond potchrysanten werden meer aangevoerd. Dit leidde voor beide groepen wel tot een lichte daling van de gemiddelde prijs maar de daling bleef gezien de grote toevoer beperkt. De markt was blijkbaar toe aan dit typische herfstartikel. De omzet kon 15,4% toenemen.
. Cyclamen werden met bijna een kwart meer aangevoerd. De omzet steeg echter maar met 7,5%. Dit kwam omdat de gemiddelde prijs van dit product met 12 cent omlaag ging. Naast de te grote uitbreiding was de verandering van potmaten ook een reden voor de daling van de gemiddelde prijs.
. Dracaena was het enige product in de top 10 dat een daling in de omzet kende. De omzet daalde 8,8%. De krimp in de aanvoer was hier echter de oorzaak van. De nog niet eens zo lang geleden populaire Lucky Bamboo daalde zowel in prijs als in aanvoer de afgelopen maand. Deze getallen beïnvloeden de totale cijfers van Dracaena sterk. Andere soorten deden het lang niet slecht. Dit mag worden geconcludeerd uit het feit dat de totale gemiddelde prijs nagenoeg onveranderd
(-1 cent) bleef.
Tuinplanten
De omzet van kamerplanten bedroeg 17 miljoen euro. Dit was een stijging van 13%. Met name het zachte weer had een positief effect op de verkopen. De aanvoer steeg 3% tot een kleine 30 miljoen planten. De gemiddelde prijs steeg 5 cent tot 59 cent.
. Calluna (heide) liet een stabiele groei zien. De gemiddelde prijs bleef afgerond op niveau met 53 cent. De aanvoer nam met 7,8% toe, zodat ook de omzet met bijna 7% kon toenemen.
- einde persinformatie -