Bex*van der Schans PR
Bex*to School Workshops Eindhoven & Amsterdam
Najaar 2006
Kennis is de bron van alle vernieuwing. Ons vakgebied is volop in beweging, over een ongekende breedte en met verrassende versnellingen. Steeds meer aspecten van een succesvol bedrijf worden gelinkt aan effectieve communicatie. Het instrumentarium hiervoor breidt zich steeds verder uit. Ook in onze praktijk. We laten u graag in de vorm van workshops zien wat de nieuwste ontwikkelingen in ons werk zijn. We investeren veel in kennisontwikkeling en delen dat met groot plezier. Een middagje werkcollege wordt toch door iedere professional met gejuich ontvangen? Tot medio november dan maar? U mag kiezen wat u wilt en zoveel u wilt. In Amsterdam en/of Eindhoven.
WORKSHOPS LOCATIE EINDHOVEN
Maandag 13 november
It takes two to Tango
Workshop voor afdelingsmanagers en medewerkers die veelvuldig samenwerken met andere bedrijfsonderdelen en hun positie en profilering willen versterken. Professionals die bijvoorbeeld iets herkennen in een van volgende situaties en daar meer sturing op willen geven:
* De afdeling voelt zich uitvoerder van wat anderen hebben verzonnen, in plaats van regisseur die anderen tot actie dwingt.
* De samenwerking met collega's leidt tot irritatie en staat een goed projectresultaat in de weg.
* Een collega neemt je plan mee naar de vergadering en komt terug met de mededeling: "dit is niks, men wil eigenlijk toch het eerste idee uitgewerkt hebben. Regel jij dit even? Graag voor donderdag, want dan hebben we meeting met Raad van Bestuur. Nee nee, discussie heeft geen zin. Directeur ABC wil het zo".
* Een belangrijke collega geeft nooit complimenten voor (in jouw ogen) goede prestaties. Er is altijd wel gezeur over een paar luttele details die niet 100% zijn. Het is nooit goed genoeg!
Workshopleiders: Jules Brader en Katinka van Beek
Participatie van burgers en bewoners
Mooie plannen zijn waardeloos zonder draagvlak. Goede bestuurders verstaan de kunst van het ontwikkelen van draagvlak. Te vaak snellen beleidsmakers vooruit op de burgers of bewoners. Ze zijn dan het contact met de stakeholders al kwijt op het moment dat het plan wordt gepresenteerd. In deze workshop staan we uitgebreid stil bij het waarom van participatie; bij de doelen die bereikt kunnen worden. We bespreken checklists die helpen om valkuilen te omzeilen. Met de opgedane kennis gaat u aan de slag door middel van een aantal interessante vraagstukken. Onze gastspreker in deze workshop is Rens Vermeer, de coördinator van het succesvolle 'Opzoomerproject' in Rotterdam.
Workshopleiders: Rob Eijsermans* en Kelly van der Heijden
*) Rob Eijsermans is mede-auteur van de Sdu-uitgave "Burgerparticipatie, een praktische handleiding voor gemeenten"
Dinsdag 14 november
Change-game: veranderen met vertrouwen
Veranderen, is afscheid nemen van zekerheden. In periodes van onzekerheid
en stress vullen medewerkers de communicatie in met geruchten en
veronderstellingen. Zelfs goedbedoelende directieleden en verandermanagers lopen hier tegen aan. Een deel van de deelnemers aan deze change-game gaan aan den lijve ervaren hoe het voelt om te veranderen. En enkele deelnemers
nemen de rol van directie op zich, zij gaan sturing geven aan de verandering. In
spelvorm vertrekt zich een veranderproces als in een 'pressurecooker'. De
leerervaringen van vele maanden doet u op in een middag en vooravond.
Communicatie helpt onzekerheden te verminderen en biedt zicht op een nieuw
perspectief. Een grondige nabespreking maakt dat u de do's en dont's van
verandercommunicatie goed kunt doorgronden. U krijgt concrete tips om uw eigen
veranderproces vorm te geven.
Workshopleiders: Peter van den Besselaar en Laura Roebroeck
Presenteren kun je leren - kennismaking met presentatietraining
Niet wat u zegt, maar hoe u het zegt is bepalend voor de effectiviteit. Charisma, overtuiging, geloofwaardigheid en kernachtige formuleringen vormen de persoonlijke communicatiekracht. Tijdens deze praktische workshop maakt u kennis met onze werkwijze en krijgt u de gelegenheid zelf een korte presentatie te geven. We besteden aandacht aan opbouw van een presentatie, overwinnen van plankenkoorts, verbale en non-verbale vaardigheden en visuele ondersteuning. Aan de hand van video-opnamen krijgt u persoonlijke feedback.
Workshopleiders: Moniek van de Wiel en Marieke de Jong
Max. 6 deelnemers
Woensdag 15 november
Workshop crisiscommunicatie
Beleef in een levensechte simulatie de dynamiek van een crisis. Rollenspel met leereffect. Een complete directie en hun communicatiemanager worden geconfronteerd met een crisis. Wat gaat u doen? Welke volgorde kiest u? Van praktische checklist tot strategie. Welke dynamiek treedt er op? Welke persstrategie volgt u? En wat zijn de vervolgstappen? Kortom: hoe houdt u met de juiste communicatie de schade van deze crisis zo beperkt mogelijk? De crisisexperts van Crion, centrum voor crisisondersteuning - waarmee Bex* nauwe banden heeft - loodsen u door een enerverend programma.
Workshopleiders: Noud Bex en Liesbeth Feuth
Pro-actief persbeleid in arbeidsmarktcommunicatie
Het jachtseizoen op medewerkers is weer geopend. De economie groeit weer en we gaan steeds meer merken dat de arbeidsmarkt krapper wordt. Dat wordt nog eens versterkt door de grote groepen mensen die in de komende jaren met pensioen gaan. Het wordt nooit meer wat het geweest is. Het werven en behouden van mensen is een kernfunctie van veel bedrijven en organisaties geworden. Of ze nu willen of niet. Grote bedragen worden geïnvesteerd in arbeidsmarktcampagnes en employer branding. Te weinig bedrijven gebruiken de pers als effectief middel. Leer hoe veel aspecten van uw bedrijf interessant zijn voor toekomstige én bestaande medewerkers. Wat maakt een bedrijf attractief?
Workshopleiders: Stephan Hoek en Jojanneke Strijbos
Donderdag 16 november
Met succes in de pers? Kennismaking met mediatraining
Slecht nieuws, afwijkend nieuws en conflicten scoren goed in de media. En net als u er niet op zit te wachten, hangt er zo maar een journalist aan de lijn... Mediatrainingen bereiden u voor op dit soort situaties. Tijdens deze workshop maakt u kennis met verschillende interviewtechnieken en leert u om valkuilen te herkennen. Na een introductie over de werkwijze van journalisten, gaan wij aan de hand van cases voor de schrijvende pers en radio/tv met u aan de slag. Bij de terugkoppeling letten we op uw kernboodschap, taalgebruik, overtuigingskracht en houding.
Workshopleiders: Moniek van de Wiel en Serge van Rooij
Max. 6 deelnemers
Workshop innovatieve teambuilding
Een team heeft altijd te maken met zowel gewenst als ongewenst groepsgedrag. Interessant, maar soms ook lastig want: hoe zorgt u ervoor dat een team zich positief ontwikkelt? In deze workshop kunt u zien én ervaren hoe creatieve technieken groepsprocessen versnellen en uitvergroten. Ook leggen we verbanden tussen modellen voor teambuilding en de creatieve werkelijkheid. Leidt innovatieve teambuilding tot betere teams? Tot innovatievere teams? Of verassende inzichten?
Workshopleiders: Jacqueline Grubben en Mayke Jacobs
WORKSHOPS LOCATIE AMSTERDAM
Maandag 13 november
In gesprek met de pers
Gastdocent in deze workshop is Jan Dijkgraaf, hoofdredacteur van Management Team. Wat is de praktijk van de moderne journalist? Welke rol speelt internet? Hoe gaat de samenwerking met pr-mensen en voorlichters? Wat is effectief in contacten met de pers en wat vooral niet? Hoe belangrijk zijn persoonlijke relaties? Kom met voorbeelden en wensen uit de eigen praktijk en stippel met de gastdocent, deelnemers en workshopleider een slimme en aansprekende persstrategie uit.
Workshopleiders: René Quist* en Ezra van Tiel
*) René Quist was tot voor kort eind-redacteur en plv hoofdredacteur van Metro.
Workshop innovatieve teambuilding
Een team heeft altijd te maken met zowel gewenst als ongewenst groepsgedrag. Interessant, maar soms ook lastig want: hoe zorgt u ervoor dat een team zich positief ontwikkelt? In deze workshop kunt u zien én ervaren hoe creatieve technieken groepsprocessen versnellen en uitvergroten. Ook leggen we verbanden tussen modellen voor teambuilding en de creatieve werkelijkheid. Leidt innovatieve teambuilding tot betere teams? Tot innovatievere teams? Of verrassende inzichten?
Workshopleiders: Jacqueline Grubben en Marjan Jansen
Dinsdag 14 november
Ken je omgeving: belangenkaart en mediamonitor
Issuemanagement
We weten vaak niet waar onze omgeving mee bezig is. Die informatie ligt vaak voor het oprapen en meestal kun je het ook gewoon vragen. Op basis van grondige research en een analyse van contacten en dialogen kunt u op systematische wijze de omgeving van uw bedrijf of de context van een issue in kaart brengen. Verbindt u die analyse ook nog een keer aan een structurele mediamonitor dan heeft u een krachtig instrument om de ontwikkeling van belangrijke issues te volgen. We oefenen graag met u in de praktijk zodat u de systematiek na de workshop onder de knie heeft.
Workshopleiders: Monique Hendriks en Marjon van der Steenhoven
Web-express
Wat elke communicatie professional moet weten over on-line communicatie...maar niet durft te vragen. Communicatie via het internet ontwikkelt zich razendsnel. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat werkt wel en niet? Of niet meer? Of nog niet? In de communicatiemix mag on-line communicatie niet meer ontbreken. Dat geldt voor externe én interne communicatie. Wat zijn slimme portals, hoe werken virtuele pressrooms, hoe zet je news feeds in, hoe organiseer je monitoring van blogs, etc. U krijgt inzicht in de actuele mogelijkheden en vervolgens gaan we in de workshop voor concrete situaties samen met deelnemers concrete on-line strategieën ontwikkelen.
Workshopleiders: Arthur Turksma* en Danny Hartmans
*) Arthur Turksma is directeur/oprichter van Triptic, bedrijf voor on-line communicatie.
Woensdag 15 november
Participatie van burgers en bewoners
Mooie plannen zijn waardeloos zonder draagvlak. Goede bestuurders verstaan de kunst van het ontwikkelen van draagvlak. Te vaak snellen beleidsmakers vooruit op de burgers of bewoners. Ze zijn dan het contact met de stakeholders al kwijt op het moment dat het plan wordt gepresenteerd. In deze workshop staan we uitgebreid stil bij het waarom van participatie; bij de doelen die bereikt kunnen worden. We bespreken checklists die helpen om valkuilen te omzeilen. Met de opgedane kennis gaat u aan de slag met een aantal interessante vraagstukken. Onze gastspreker in deze workshop is Rens Vermeer, de coördinator van het succesvolle 'Opzoomerproject' in Rotterdam.
Workshopleiders: Rob Eijsermans* en Ingrid de Kort
*) Rob Eijsermans is mede-auteur van de Sdu-uitgave "Burgerparticipatie, een praktische handleiding voor gemeenten".
Donderdag 16 november
Workshop crisiscommunicatie
Beleef in een levensechte simulatie de dynamiek van een crisis. Rollenspel met leereffect. Een complete directie en hun communicatiemanager worden geconfronteerd met een crisis. Wat gaat u doen? Welke volgorde kiest u? Van praktische checklist tot strategie. Welke dynamiek treedt er op? Welke persstrategie volgt u? En wat zijn de vervolgstappen? Kortom: hoe houdt u met de juiste communicatie de schade van deze crisis zo beperkt mogelijk? De crisisexperts van Crion, centrum voor crisisondersteuning - waarmee Bex* nauwe banden heeft - loodsen u door een enerverend programma.
Workshopleiders: Hans Slaman en Liesbeth Feuth
It takes two to Tango
Workshop voor afdelingsmanagers en medewerkers die veelvuldig samenwerken met andere bedrijfsonderdelen en hun positie en profilering willen versterken. Professionals die bijvoorbeeld iets herkennen in een van volgende situaties en daar meer sturing op willen geven:
* De afdeling voelt zich uitvoerder van wat anderen hebben verzonnen, in plaats van regisseur die anderen tot actie dwingt.
* De samenwerking met collega's leidt tot irritatie en staat een goed projectresultaat in de weg.
* Een collega neemt je plan mee naar vergadering en komt terug met mededeling: "dit is niks, men wil eigenlijk toch het eerste idee uitgewerkt hebben. Regel jij dit even? Graag voor donderdag, want dan hebben we meeting met Raad van Bestuur. Nee nee, discussie heeft geen zin. Directeur ABC wil het zo".
* Een belangrijke collega geeft nooit complimenten voor (in jouw ogen) goede prestaties. Er is altijd wel gezeur over paar luttele details die niet 100% zijn. Het is nooit goed genoeg!
Workshopleiders: Jules Brader en Laura Roebroeck
HET PROGRAMMA
16.00 uur Ontvangst en aanvang Bex* to School workshops
17.45 uur Buffetmaaltijd
18.30 uur Vervolg programma
19.30 uur Afsluiting met een drankje
Een workshop kan door maximaal twaalf personen worden bijgewoond, tenzij anders vermeld.
De kosten voor deelname bedragen ¤ 125,- (exclusief BTW) per bijeenkomst. Voor opdrachtgevers zijn de bijeenkomsten kosteloos. U kunt zich tot en met 8 november a.s. inschrijven. Indien van toepassing ontvangt u van ons een factuur. Na betaling sturen wij u een bevestiging en routebeschrijving toe.
Annulering
Bij verhindering kan de plaats van de deelnemer door een vervanger van hetzelfde bedrijf worden ingenomen. Deelnamekosten zijn niet verschuldigd wanneer uiterlijk één week voor de datum van de betreffende bijeenkomst schriftelijk is geannuleerd. De datum van ontvangst van de schriftelijke annulering is bepalend.