Time : 15:49:41
Date : 13 November 2006
Sender Name: Glaxosmithkline

Diabetes type 2 moet hoog op agenda

In Europa kampen meer dan 25 miljoen mensen met diabetes type 2. Nog eens 60 miljoen inwoners lopen het risico voor het ontwikkelen van pre-diabetes. Naar schatting gaat vijf tot tien procent van de gezondheidszorguitgaven naar de behandeling van complicaties die het gevolg zijn van diabetes. Onder impuls van een aantal Europese en internationale initiatieven die dit jaar diabetes type 2 in de kijker zetten, plaatst ook België diabetes type 2 op de agenda. Dat zegt professor Chantal Mathieu (KU Leuven) voorzitter van de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw.

Op 15 en 16 februari 2006 vond in Wenen de EU Presidency Conference on the Prevention of Type 2 Diabetes plaats. De Oostenrijkse minister van Volksgezondheid, Maria Rauch-Kallat, bundelde de conclusies in de 'Vienna Declaration' en riep op tot het ontwikkelen van een Europese strategie rond diabetes type 2. Vrijwel parallel met deze actie zette het Europese Parlement in januari 2006 de geschreven verklaring over Diabetes op de agenda. Het Europese Parlement was lovend over het initiatief van de Oostenrijkse minister en vroeg aan de parlementsleden zich uit te spreken voor het EU diabetes rapport. Dat rapport vroeg de lidstaten onder meer bijzondere aandacht te besteden aan diabetes type 2. Andere agendapunten zijn het uitwerken van een Europese strategie voor preventie en aanpak van diabetes type 2 met bijzondere nadruk op gezonde levensstijl en het uitstippelen van nationale diabetesplannen. Op 15 april 2006 hadden 423 van de 732 parlementsleden de verklaring ondertekend. De Internationale Diabetes Federatie drong er bij de nationale organisaties op aan om ook de nationale ministers aan te schrijven om diabetes zowel op de nationale als Europese agenda te zetten. En tot slot organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie in december 2006 in Zuid-Afrika een wereldcongres rond diabetes.

Europese oproep
Het EU diabetes rapport laat er geen twijfels over bestaan. Er is al een hele weg afgelegd, maar er is nog veel werk aan de winkel. In Europa kampen meer dan 25 miljoen mensen met diabetes type 2. Nog eens 60 miljoen inwoners lopen risico op het ontwikkelen van pre-diabetes. Naar schatting gaat vijf tot tien procent van de gezondheidszorguitgaven naar de behandeling van complicaties die het gevolg zijn van diabetes. Het rapport formuleert een aantal aanbevelingen zoals onder meer een tijdige invoeren van nationale diabetesplannen. De nationale strategieën moet onder meer aandacht hebben voor preventie en vroegtijdige detectie. Vroegtijdige preventie wordt het best opgesplitst naargelang de doelgroep: gezonde individuen, mensen met een hoog risico en mensen die kampen met diabetes type 2 maar nog niet gedetecteerd zijn. Een multidisciplinaire aanpak waarin samenwerking tussen de verschillende lijnen optimaal verloopt en voldoende aandacht voor patiënt empowerment zijn essentieel voor een goede preventie. Huisartsen, diabetologen, diëtisten, patiëntenverenigingen en experts moeten de handen in elkaar slaan. Sensibilisatie van de bevolking en bijzondere aandacht voor socio-economisch benadeelde groepen zijn een must, aldus het rapport. Europese richtlijnen en standaarden voor preventie en behandeling zijn nodig en moeten de nationale richtlijnen inspireren.

Initiatieven bundelen
In navolging van de Europese en internationale initiatieven die diabetes type 2 dit jaar in de kijker zetten, blijft ook België niet bij de pakken zitten. "Om alle echelons rond de tafel te krijgen organiseert het Riziv onder impuls van de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw op 14 november een beleidsdag rond diabetes type 2 met als thema 'Evidentie en beleid'. Ook kreeg de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken een brief van de diabetesvereniging waarin we oproepen om diabetes type 2 te agenderen", aldus professor Mathieu. Doelstelling van de beleidsdag is alle initiatieven die in België lopen rond de preventie en behandeling van diabetes type 2 te bundelen en vooruit te blikken.
"In België lopen verschillende projecten rond de zorg voor de diabetes type 2 patiënten. Belangrijk is dat alle actoren in dezelfde richting kijken. Hoe wordt de zorg voor diabetes type 2 best georganiseerd? We weten bijvoorbeeld dat vooral gecoördineerde zorg de beste resultaten oplevert, wie de zorg geeft is niet doorslaggevend. Een model waarbij de huisarts de coördinatie in handen heeft, is de beste optie. Wel moet de huisarts waar nodig gesteund worden door de endocrinoloog en moet hij een beroep kunnen doen op andere eerstelijnszorgverstrekkers zoals diëtisten. Op 14 november worden een aantal resultaten voorgesteld onder meer de diabetesconventie, cijfers van de mutualiteiten en de resultaten van de door het Riziv-gesponsorde huisartsenprojecten in Leuven en Aalst.

Nadien volgt een debat waarin vertegenwoordigers van de huisartsen, endocrinologen, verpleegkundigen en ziekenfondsen hun visie op het beleid uiteenzetten", besluit professor Mathieu.

Perscontact:
Daniëlle Jacobs
Tel. 0496 59 03 96