Groot verschil in opkomst per buurt bij gemeenteraadsverkiezing 06
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 was de opkomst per buurt zeer uiteenlopend. Van 72% in Biesland tot 42% in Limmel. Ook was een groot verschil in opkomst per leeftijdscategorie: jongeren stemden veel minder dan ouderen. Tussen mannen en vrouwen is er in opkomstpercentage geen verschil. Dit zijn enkele uitkomsten van een door de gemeente gehouden onderzoek.
Eerste keer
Het is voor het eerst dat de gemeente dit onderzoek uitvoert. Het unieke er aan is dat er voor het eerst op buurtniveau uitspraken kunnen worden gedaan over de opkomst en ook over het stemgedrag. Om deze gegevens boven tafel te krijgen zijn alle ontvangen stempassen gedigitaliseerd. Op deze manier is het geslacht, de leeftijd en de het adres van de stemgerechtigde in het systeem beschikbaar en kunnen analyses worden gemaakt van de personen die de weg naar het stembureau hebben gemaakt. Het is goed te vermelden dat een directe koppeling naar de uitgebrachte stem niet te maken is. Het is de bedoeling dat het onderzoek bij volgende verkiezingen wordt herhaald, zodat ontwikkelingen gevolgd kunnen worden.
Politieke voorkeur per buurt
In het onderzoek wordt ook een beeld gegeven van het stemgedrag per buurt. Voor politieke partijen is het relevant om te weten in welke buurten ze hoger scoren en waar ze lager scoren dan gemiddeld. Om hier uitspraken over te kunnen doen is er in het onderzoek een koppeling gemaakt tussen stemdistricten en buurten waar de stemmers wonen. Dit is noodzakelijk omdat alleen op districtsniveau uitslagen per partij beschikbaar zijn. Ondanks dat de betrouwbaarheid van deze uitkomsten per buurt varieert, levert het voor de politieke partijen interessante informatie op. De wisselende betrouwbaarheid wordt veroorzaakt door de nieuwe wettelijke mogelijkheden om te kunnen stemmen in elk willekeurig stemdistrict.
Het rapport is verstuurd naar de lokale campagneleiders van de politieke partijen. Zij kunnen de gegevens van het onderzoek gebruiken bij de laatste week van de campagnevoering voor de Tweede-Kamerverkiezingen.
Het onderzoek heeft plaatsgevonden met inachtneming van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De volledige versie vindt u hieronder.
Gemeente Maastricht