Unicef



18 landen willen nieuwe wetgeving dodelijke clusterwapens, Nederland zwijgt
13 november 2006, Den Haag - VN Secretaris Generaal Kofi Annan pleit voor een onmiddellijke bevriezing van het gebruik van clustermunitie, omdat deze bommen vooral slachtoffers maken onder de burgerbevolking.

Annan kwam tot zijn oproep tijdens de derde Internationale Herzienings conferentie van de VN Conventie van Conventionele Wapens (CCW) in Genève, die tot en met 17 november wordt gehouden. Daar zijn staten bij elkaar gekomen om de toekomst van het internationale recht rond deze wapens te bespreken.

Horrorwapen
Het internationaal humanitair recht verbiedt het bombarderen van burgerdoelen en tot op heden blijken clusterwapens niet in lijn met dit recht gebruikt te kunnen worden. Op dit moment vallen nog steeds burgerslachtoffers (waaronder kinderen) in Libanon, omdat een deel van de munitie intact achterblijft. Landen als Irak, Afghanistan, Cambodja en Eritrea kunnen daarover meepraten, want ook daar eisen deze wapens nog slachtoffers door clustermunitie, die jaren geleden is afgeworpen. Het internationale Rode Kruis spreekt zelfs van een 'horrorwapen' en roept ook op tot internationale actie.

Nederland zwijgt
Achttien deelnemende staten aan de VN-bijeenkomst in Genève onderschrijven de oproep van Kofi Annan. Het gaat om onder meer Noorwegen, Zweden, het Vaticaan en buurland België, dat zelfs alle clustermunitie per wet heeft verboden. Ook in de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk groeit het binnenlands verzet tegen het gebruik, de productie en de opslag van dit wapen.

De Nederlandse afvaardiging in Genève zwijgt tot nu toe over clusterwapens. Dat stilzwijgen ligt in lijn met een gebrek aan steun van de regeringspartijen. Dit werd vooral duidelijk tijdens een bijeenkomst met Tweede Kamerleden in Den Haag op 11 oktober. Daarin deden leden van de Cluster Munitie Coalitie - Pax Christi, Unicef, Oxfam Novib, Amnesty International en Stichting Vluchteling - een dringende oproep aan politici om het gebruik van clustermunitie wereldwijd te stoppen en zo snel mogelijk met internationale regelgeving te komen die clusterwapens aan banden legt. Deze oproep vond wel steun bij PvdA, Groen Links, SP, D'66 en de Christen Unie. En sluit naadloos aan op de uitspraak van Kofi Annan en de groeiende internationale bezorgdheid over dit wapen, die blijkbaar niet door de Nederlandse regering wordt gedeeld.