Nr. 208
9 november 2006
Publiekscampagne 'Dakloos maar niet nutteloos' van start
Rotterdam biedt dak- en thuislozen perspectief
Een belangrijke Rotterdamse collegedoelstelling is om 1.740 dak- en thuislozen in een stabiele mix van wonen en zorg te krijgen. Daarvoor is een ambitieus plan van aanpak Maatschappelijke Opvang opgesteld waarin de gemeente samen met deelgemeenten en instellingen voor opvang en zorg ervoor zorgt dat in en buiten Rotterdam dertig voorzieningen worden gerealiseerd. Op 13 november gaat de publiekscampagne 'Dakloos maar niet nutteloos' van start met als doel het debat te bevorderen over de opvang van daklozen, uitleg te geven over het gemeentelijke beleid en begrip te kweken door daklozen een gezicht te geven.
Wethouder Jantine Kriens, Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang: "We hebben er allemaal belang bij dat dak- en thuislozen een goed onderdak hebben. Het gaat hier om Rotterdammers die begeleiding nodig hebben om hun leven weer op de rails te krijgen. We willen dat deze mensen weer perspectief krijgen. Maar ook dat ze geboden kansen met twee handen aanpakken. Het pasje van Centraal Onthaal, individuele trajectplannen, zorg op maat, een plek om te wonen en dagbesteding moet ervoor dat het beter gaat met de daklozen en met de stad ."
In Rotterdam kunnen dak- en thuislozen via het systeem van Centraal Onthaal gebruik maken van de maatschappelijke opvang. Bij Centraal Onthaal wordt ook direct onderzocht wat een dak- en thuisloze nodig heeft aan zorg, hulpverlening, opvang en/of wonen. Voor 2.900 mensen wordt de komende jaren een trajectplan opgesteld 1.740 mensen moeten voor 2010 succesvol zijn opgevangen. Voor deze groep wordt in de komende drie jaar een aantal nieuwe voorzieningen gerealiseerd.
Het gaat hier om een grote verscheidenheid van voorzieningen, van kleinschalige pensions, via beschermd wonen tot enkele grotere klinieken. Negentien voorzieningen worden verspreid over de stad. Ook zijn er afspraken met regiogemeenten om daar ook opvangvoorzieningen te realiseren, want Rotterdam vangt ook dak- en thuislozen van regiogemeenten op. Zo zal bijvoorbeeld het Delta Psychiatrisch Centrum in Poortugaal dak- en thuislozen met een psychiatrische stoornis opvangen. In Beilen (Drenthe) komt een gespecialiseerde gesloten kliniek.
Wethouder Jantine Kriens:"Mensen hebben het vaak over de groep dak- en thuislozen, maar iedere dak- en thuisloze heeft zijn eigen problematiek, vandaar een persoonsgerichte aanpak. Rotterdam neemt zijn verantwoordelijkheid om deze mensen de zorg te geven die ze nodig hebben en wordt daarbij ook gesteund door deelgemeenten en partners in het veld. Met de publiekscampagne willen we aan de Rotterdammers duidelijk te maken dat we hier met individuen te maken hebben die een zetje nodig hebben om hun leven weer in eigen hand te kunnen nemen. Dit college streeft ernaar om alle Rotterdammers in de stad te laten meedoen. Daar horen ook dak- en thuislozen bij."
De campagne start op maandag 13 november met poster in abri's in heel Rotterdam en advertenties in op het Rotterdamse publiek gerichte kranten. Op de website www.dakloosinrotterdam.nl kan iedereen terecht voor meer informatie over het Plan van Aanpak, dakloos zijn, Centraal Onthaal en de instellingen voor opvang en zorg.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam