BESTE MEDESTRIJDERS(TERS)
STEM D66 ZIJ GAAN MET ONS MEE..
Gr Jos Aalders Familie4Justice.
1- Ageeth Telleman D66:
Recht op (co-)ouderschap
Elk jaar weer verliezen duizenden kinderen bij een scheiding het contact met één van hun ouders. Vaak de vader. Veel wetgeving staat een goed werkend co-ouderschap in de weg. D66 vindt dat het uitgangspunt moet zijn de eigen verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid van beide ouders bij het uitoefenen van het ouderlijk gezag én de zorg. Ook ná een scheiding.
Lees hier meer over het burgerinitiatief van familie4justice
Geachte heer Aalders,
Uw mail gaat mij aan het hart! Niet in de laatste plaats omdat ik zelf sinds een aantal maanden mijn kinderen (4 en 1) als 'co-ouder' opvoed.
http://www.ageethtelleman.nl/Standpunten#p199
---
2- ROELOF van NETTEN D66:
Ook na scheiding hebben kinderen recht op gelijkwaardige zorg en opvoeding door beide ouders.
Het glazen plafond voor gescheiden vaders moet aan diggelen. Elk jaar weer verliezen duizenden kinderen bij een scheiding het contact met één van hun ouders. Vaak de vader. Veel wetgeving staat een goed werkend co-ouderschap in de weg.
Uitgangspunt moet zijn de eigen verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid van beide ouders bij het uitoefenen van het ouderlijk gezag én de zorg. Ook ná een scheiding.
Scheiden zonder tussenkomst van de rechter moet mogelijk zijn.
Ik ben dan ook tegen voorstellen van minister Donner (Justitie) om scheiden zonder tussenkomst van de rechter geheel onmogelijk te maken. Als je samen kunt trouwen, dan moet je ook samen kunnen scheiden. Als je gaat trouwen bemoeid de overheid zich ook niet met de partnerkeuze en onder welke voorwaarden je gaat trouwen?
Dus; als mensen het samen eens zijn over de scheiding voegt een toets door de rechter niets toe. Zeker als er geen kinderen in het spel zijn.
Zijn er kinderen dan ligt dat wel gecompliceerder en moet er zeer zorgvuldig worden gehandeld. Maar ook dan moet een scheiding zonder een gang langs de rechter en via advocaten mogelijk zijn.
Het zou beter zijn als ouders met kinderen die willen scheiden zelf een ouderschapsplan opstellen waarin afspraken worden gemaakt over de uitoefening van het ouderlijk gezag en de zorg na de scheiding. Advocaten zijn daar onvoldoende voor opgeleid. En zijn helaas vaak beter in polariseren.
Beter is het dat ouders bij het opstellen van zo'n ouderplan (verplicht) goede begeleiding krijgen van pedagogen, kinderpsychologen en dergelijke.
Verplicht onderdeel van zo'n ouderplan zou kunnen zijn een gezamenlijk gekozen gezinsvoogd die in geval van onenigheid over de uitoefening van het ouderlijk gezag bepaalde bevoegdheden krijgt om knopen door te hakken. Waardoor vaak voorkomen kan worden dat relatief kleine onenigheden escaleren en de gezamenlijke uitoefening van gezamenlijk gezag en zorg onmogelijk wordt.
Komen ouders er bij het opstellen van zo'n ouderplan niet zelf uit, dan vrees ik dat er geen andere oplossing is dan een gang via de rechterlijke macht. En zal via de rechter (en verplichte mediation gewerkt moeten worden aan een Ouderschapsplan.
Rechters en instanties moeten daarbij als wettelijk uitgangspunt meekrijgen de gelijkwaardige uitoefening van het ouderlijk gezag én de zorg door beide ouders.
In het ouderschapsplan moet gelijkwaardigheid van beide ouders het uitgangspunt zijn.
Uiteraard kan als gevolg van praktische belemmeringen van een fiftyfifty-verdeling worden afgeweken. Maar dan moet het uitgangspunt zijn dat die ouder die veroorzaakt dat de andere ouder praktisch niet in staat is de zorg voor 50% op zich te nemen niet 'beloond' mag worden door een groter aandeel in de zorg/opvoeding. Na een scheiding is het niet voor iedere ouder mogelijk direct de 50% zorg op zich te nemen. Nieuwe huisvesting, een andere baan en/of opvang moeten worden geregeled. Ook dan is uitgangspunt dat als die ouder de praktische belemmeringen na verloop van tijd heeft kunnen wegnemen de zorgverdeling op fiftyfifty-verdeling wordt gebracht.
De praktijk van de afgelopen decennia heeft laten zien dat een effectieve naleving van gemaakte afspraken noodzakelijk is. Nu komt het nog veel te vaak voor dat één ouder, vaak de vader, een zeer lange periode zijn kind niet of amper ziet. Daar moet een einde aan komen. Vooral in het belang van de duizenden kinderen die elk jaar het contact met één van de ouders (vaak de vader) verliezen.
http://www.roelofvannetten.nl//content/view/97/8/
Mvgr
J.Aalders www.kinderombudsman.nl
Alias Zorro www.familie4justice.nl
http://groups.msn.com/Familie4justice
Rietgansplein 23
6883 - DT
Velp - gld
Nederland
Tel 0268440431
Mob 0610722063
PS : Wilt u in de toekomst geen mails meer ontvangen,
stuur ons dan nu uw reactie op dit bericht !
----------