WNF en ANWB zetten zuinige auto's in schijnwerpers

Wereld natuur fonds

Persbericht Wereld Natuur Fonds/ANWB
12 november 2006

WNF en ANWB zetten zuinige auto's in schijnwerpers met 'Grootste Groene Proefrit'

Het Test- en Trainingscentrum van de ANWB in Lelystad is vandaag het decor van de 'Grootste Groene Proefrit van Nederland'. Ongeveer 300 mensen, waaronder enkele politici, komen gedurende de dag naar Lelystad om de meest zuinige en innovatieve auto's van Nederland uit te proberen. Het Wereld Natuur Fonds en de ANWB slaan vanaf vandaag de handen ineen om automobilisten te wijzen op het feit dat zij bij de keus voor een nieuwe auto een bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van klimaatverandering.

Grootste Groene Proefrit

Deelnemers aan de Grootste Groene Proefrit maken vandaag op twee manieren kennis met de energiezuinigste auto's van Nederland: een proefrit door Flevoland en een minicursus 'Grip & Slip' (diverse rijvaardigheidsoefeningen, waaronder slippen) op de testbanen van het Test- en Trainingscentrum. Ook staatssecretaris Pieter van Geel (CDA), Stef Blok van de VVD en Harm Evert Waalkens van de PvdA waren vanochtend aanwezig en hebben een energiezuinige auto uitgeprobeerd.

Er is in Lelystad verder van alles te zien en doen op het gebied van zuinige en schone auto's, door het WNF en de ANWB ook wel 'Frisse Wielen' gedoopt. Zoals een experimentele kart op waterstof, een experimentele 'people mover' op waterstof, voertuigen op zonne-energie en een bus met rijsimulator voor Het Nieuwe Rijden.

Klimaatcampagne WNF

De Grootste Groene Proefrit van Nederland vormt tevens het startsein voor de klimaatcampagne die het Wereld Natuur Fonds onder de noemer 'Alvast bedankt voor uw bijdrage aan ons klimaat' vanaf vandaag voert. In de campagne van het WNF staat centraal dat consumenten wel degelijk iets kunnen doen om klimaatverandering te helpen tegengaan. Bijvoorbeeld door bij de aanschaf van een nieuwe auto te kiezen voor een energiezuinig model. Het WNF zal mensen via advertenties en radio- en tv-spotjes oproepen om op www.wnf.nl nog meer mogelijkheden te ontdekken om het klimaat te sparen.

Ons klimaat verandert waardoor we bijvoorbeeld vaker te maken krijgen met ongebruikelijke droogtes, hittegolven en extreme regenval. Klimaatverandering bedreigt de toekomst van zowel mensen, natuur en dieren. Zo treffen droogtes en overstromingen mensen wereldwijd, sterven koraalriffen af door opwarming van het water en komen dieren als de ijsbeer in problemen door het smelten van het ijs in het Noodpoolgebied.

De ANWB en het milieu

Maar liefst 92% van de ANWB-leden vindt de luchtverontreiniging van het autoverkeer een probleem voor zichzelf of voor anderen. Een probleem dat volgens hen snel opgelost dient te worden. Veel mensen vinden dat de overheid het voortouw zou moeten nemen, maar zien daarbij ook een rol weggelegd voor de ANWB.

Daarom heeft de ANWB besloten nog completer, actueler en nadrukkelijker informatie te verstrekken over zuinige en schone auto's via de Kampioen, de Autokampioen, de Autoadvieslijn en www.anwb.nl. Hiermee wil de ANWB haar leden helpen bij het kopen van een auto, het tanken of het rijden keuzes te maken die niet alleen goed zijn voor onszelf en onze portemonnee, maar ook voor de natuur en het klimaat wereldwijd. De samenwerking met het WNF rond zuinige en innovatieve auto's past perfect in dit streven naar duurzame mobiliteit.

Informatie op internet:

www.wnf.nl/klimaat

Onder 'Over de campagne' vindt u de tv-spot en diverse factsheets over klimaatverandering.

www.anwb.nl (zoek op 'Groen & Goedkoper')

Op aanvraag beschikbaar:


- Een overzicht van de aanwezige auto's (in totaal zo'n 45 modellen)
- Beeldmateriaal over klimaatverandering, zowel fotomateriaal als een persband Klimaat (BETACAM)

Meer informatie:

Wereld Natuur Fonds: Esther Naber, persvoorlichter. Tel: 030-6937832, 06-29535947, enaber@wwf.nl

ANWB: Markus van Tol, persvoorlichter. Tel: 070-3146288, persdienst@anwb.nl