Time : 10:00:00
Date : 12 November 2006
Sender Name: Fedichem

Het verslag van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven van november 2006 - Fedichem pleit voor een dwingende loonnorm

Brussel, 10 november 2006. Elke twee jaar wordt een loonnorm vastgelegd die moet verhinderen dat de loonkosten in België sneller stijgen dan in de drie buurlanden. Fedichem, de federatie van de chemische nijverheid, pleit voor een dwingende loonnorm als nuttig instrument voor de beheersing van de loonkost.

De Wet van 1996 die het instrument van de loonnorm invoerde voorziet eveneens in een mechanisme om eventuele ontsporingen van de loonkostenontwikkeling te corrigeren. Met een loonkostenhandicap die ondertussen opgelopen is tot meer dan 8 % is een correctie onontbeerlijk.

Gezien de ontsporing van de loonkosten sinds 1996 en meer bepaald die van de voorgaande periode (CAO 2005-2006) pleit Fedichem dan ook voor een sterk interprofessioneel akkoord met een dwingende loonnorm die rekening houdt met deze achterstand uit het verleden.

De loonkostenontsporing die in het verleden meermaals door de Fedichem werd aangekaart bij de sociale partners wordt nu nog eens bevestigd door de CRB. Dat dit geen theoretische beschouwingen zijn wordt bewezen door de talrijke herstructureringen die in de afgelopen periode de sector hebben gekenmerkt. Voor de periode 2005-2006 ligt deze ontsporing in de chemische sector zelfs beduidend hoger dan de door de CRB berekende 1,1 procentpunt.

Fedichem roept de sociale partners op om conform de competitiviteitsverklaring van maart 2006, effectief werk te maken van een interprofessioneel akkoord dat een duidelijk kader voor de loonnorm vastlegt, de loonkostenhandicap corrigeert en de nodige garanties inbouwt om een verdere ontsporing in de toekomst te vermijden om zodoende de concurrentiekracht van onze ondernemingen te vrijwaren. Enkel duurzame ondernemingen kunnen een duurzame tewerkstelling in de toekomst genereren.

Op basis van de analyse van de CRB over de arbeidsmarkt dringt Fedichem eveneens aan op maatregelen om deze beter te reguleren, in het bijzonder wat betreft functionele en geografische mobiliteit en opleiding. Immers menige onderneming in de chemische sector ondervindt vandaag de dag grote moeilijkheden om de talrijke vacatures in te vullen.

Het aanmoedigen van wetenschappelijke en technische studierichtingen is voor de toekomst van cruciaal belang.

In een kenniseconomie is de chemiesector bovendien sterk afhankelijk van research en innovatie. Fedichem pleit voor verdere structurele maatregelen die de innovatie bevorderen.

Meer info:
Koen Laenens, Fedichem, Directeur Sociale Zaken,
klaenens@fedichem.be, 02 238 97 94
Jean-Marie Biot, Fedichem, Afgevaardigd Bestuurder,
jmbiot@fedichem.be, 02 238 98 12