Take Care Limburg
Nieuwsbrief 13 - november 2006

Inleiding

Publiekszender L1 zendt met ingang van zondag 3 september de 13-delige tv-serie Take Care Limburg uit over de vermaatschappelijking van de zorg in Limburg. Via deze digitale nieuwsbrief wil initiator het Huis voor de Zorg alle betrokkenen bij de vermaatschappelijking van de zorg in Limburg op de hoogte houden van de voortgang van de publiekscampagne Take Care. De digitale nieuwsbrief Take Care Limburg verschijnt in de periode medio juni tot en met eind december 2006. Het concept voor deze serie is ontwikkeld en geproduceerd door het productiehuis MOVED uit Tilburg en werd eerder succesvol uitgevoerd voor Omroep Zeeland en Omroep Brabant.

Afsluiting Take Care Limburg op maandag 11 december en debat in het voorjaar

Maandag 11 december vindt van 12.00 tot 16.00 uur in de Oranjerie in Roermond de afsluiting van Take Care Limburg plaats. Hoofdrolspelers en genodigden gaan met elkaar in gesprek over Take Care Limburg en de spin-off ervan. Bovendien wordt dan ook ingegaan op de effectmeting van de tv-serie. De uitnodiging voor 11 december wordt in week 46 verstuurd.

In het voorjaar zal er ook nog een inhoudelijk debat naar aanleiding van Take Care Limburg worden gehouden. Dat belooft een bijzondere bijeenkomst te worden. U wordt via deze digitale nieuwsbrief op de hoogte gehouden.

Bestelprocedure DVD Take Care Limburg

De DVD met alle afleveringen van Take Care Limburg zal medio december worden uitgebracht. De prijs bedraagt 10 euro, exclusief verzendkosten. Bestellingen kunnen worden geplaatst bij het Huis voor de Zorg tot uiterlijk vrijdag 17 november 2006.

U kunt de DVD op de volgende wijze bestellen:

Per e-mail: info@huisvoordezorg.nl met als onderwerp DVD Take Care Limburg. Vergeet niet uw naam, adresgegevens en het aantal gewenste DVD's te vermelden.
Per telefoon: u kunt uw bestelling ook telefonisch doorgeven via Carel Berkhoff van het Huis voor de Zorg: 046-4208161.

Komende aflevering, zondag 16.30 uur: Ruud Patty en Jeanny Rietrae

In aflevering 11 ontmoeten Ruud Patty (81) en Jeanny Rietrae (50) elkaar. Ruud heeft een Indische achtergrond en woont samen met zijn partner in een eigen appartement binnen een hypermodern verzorgingshuis. Hij woont er samen met een aantal andere mensen met een Indische achtergrond. Nu zij als groep Indische Nederlanders ouder zijn geworden, is het fijn om gezamenlijke herinneringen met elkaar te delen. Jeanny is de schoondochter van mevrouw Rietrae. Ze is 91 jaar en woont in een kleinschalige woonvorm binnen het mooie verzorgingshuis Lückerheide. Ze is er gaan wonen, omdat ze vergeetachtig is geworden. Ze voelt zich nu minder alleen en Jeanny en haar man komen iedere dag bij haar op bezoek.

Ruud Patty: 'we hebben een vergelijkbaar verleden en daarom veel steun aan elkaar'

Ruud Patty (81) en zijn partner wonen in een appartement van Zorgcentrum Scharwyerveld aan de rand van Maastricht. Het appartement maakt onderdeel uit van een vleugel voor mensen met een Indische achtergrond. De woonvorm is ontstaan op initiatief van Cumendo, een vereniging van Indische mensen, en wordt ondersteund door Stichting Pelita en welzijnsorganisatie Trajekt. Stichting Pelita biedt hulp en steun aan mensen met een oorlogstrauma. Een aantal mensen dat woont in de woonvorm, heeft last van dat verleden. Het verblijf in een concentratiekamp speelt op naarmate ze ouder worden, de herinneringen spelen een steeds grotere rol in hun leven. De gemeenschappelijke achtergrond van alle bewoners en bezoekers is belangrijk. "We hebben veel steun aan elkaar. Omdat we uit een minderheid komen, trekken we naar elkaar toe. We hebben allemaal een vergelijkbaar verleden en daarom ook veel steun aan elkaar."
In verzorgingstehuis Provedentia ontmoeten ouderen met Molukse achtergrond elkaar. De aanleiding voor deze dagvoorziening is dat steeds meer ouderen dreigen te vereenzamen, omdat hun kinderen werken, ze de Nederlandse taal niet (meer) machtig zijn en ze ook te weinig op de hoogte zijn van op welke zorg zij een beroep kunnen doen. Hun gemeenschappelijke achtergrond is, net als in de Indische gemeenschap, heel belangrijk. Er is ook uitwisseling tussen de twee verschillende groepen. Het initiatief werd mede ondersteund door de gemeente Maastricht en het Huis voor de Zorg.

Jeanny Rietrae: 'mijn schoonmoeder kan opgewekt genieten van haar laatste jaren'

Mevrouw Rietrae (91) zit in een rolstoel, is erg vergeetachtig en woont sinds juli 2005 in een woonvorm binnen het verzorging- en verpleeghuis Lückerheide in Kerkrade. Lückerheide is onder meer gespecialiseerd in de opvang van psychogeriatrische patiënten, oftewel mensen die aan dementie lijden. Mevrouw Rietrae woont in een kleinschalige intramurale woonvorm, waar de geboden zorg belevingsgericht is.
Mevrouw Rietrae heeft tot haar 88ste zelfstandig gewoond. De laatste jaren zorgden haar zoon en diens vrouw voor de warme maaltijden, maar uiteindelijk kon ze niet meer zelfstandig blijven wonen. Schoondochter Jeanny (50): "Ze is toen verhuisd naar een bejaardentehuis, maar daar werd een te groot beroep op haar zelfstandigheid gedaan. Ze zat alleen maar aan een tafeltje op haar kamer. Ze kreeg geen prikkels meer. Toen hebben we besloten haar te verhuizen naar Lückerheide."
In Lückerheide gaat mevrouw Rietrae met sprongen vooruit. Jeanny: "Er wordt veel minder beroep gedaan op haar zelfstandigheid. Centraal staat de deelname aan groepsactiviteiten. Ze wordt niet gedwongen, maar als het ware op een positieve manier meegetrokken. Dat levert goede resultaten op. Haar geheugen is beter en ze is veel opgewekter. In het bejaardentehuis merkten we dat ze steeds depressiever werd. Ze krijgt nu meer afleiding en persoonlijke aandacht. Ze kan opgewekt genieten van haar laatste jaren."

Website Take Care Limburg

Op de website van Take Care Limburg vindt u meer (achtergrond)informatie: http://www.takecarelimburg.nl/

Take Care Limburg wil informeren en profileren

Take Care Limburg gaat uit van de vraag van de zorgbehoevende Limburgers. Zij zullen in toenemende mate gaan bepalen waar zij willen wonen en hoe zij hun leven willen inrichten. Zorg en welzijn op maat zijn voorwaarden om daaraan invulling te geven. Het Huis voor de Zorg wil met de tv-serie en publiekscampagne Take Care Limburg het Limburgse publiek informeren over de vermaatschappelijking van de zorg en de consequenties die dat heeft voor cliënten, zorgaanbieders en de samenleving. De wens dat mensen de regie over hun eigen zorg houden, staat daarbij centraal. In de tv-serie zal nadrukkelijk op zoek worden gegaan naar vernieuwende projecten en initiatieven, waarin de zorgvrager centraal staat en waarmee de vermaatschappelijking van de zorg inhoud krijgt.

Uitzendingen tv-serie om 16.30 uur!

De uitzendingen van Take Care Limburg beginnen iedere zondag om 16.30 uur! De uitzendingen worden vervolgens herhaald om 19.00, 21.00 en 23.00 uur. En op maandag loopt de uitzending mee in de zogeheten carrousel van L1. De resterende uitzenddata zijn: 12-19-26 november.

Deelnemers Take Care Limburg

Take Care Limburg is gerealiseerd met dank aan de volgende zorgvragers, zorgaanbieders, instanties, ziektekostenverzekeraars, woningcoöperaties en welzijnsondernemingen:

Provincie Limburg - Xonar - Zorggroep Noord-Limburg - GGZ NML - Academisch Ziekenhuis Maastricht - Stichting Pepijn en Paulus - Zorggroep Meander - Huis voor de Sport - Atrium Medisch Centrum - Zorgverzekeraar CZ - Steunpunt Mantelzorg Rode Kruis ZZL - VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg - Woningstichting Servatius - Zorggroep Thuis - Stichting Revalidatie Limburg - Stichting Gehandicaptenzorg Limburg - Vivre Wonen Welzijn Zorg - RIBW Heuvelland en Maasvallei - Huis voor de Zorg - Orbis medisch en zorgconcern - Wonen Limburg - Woonpunt - ZO Wonen - Gemeenten Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen (Tripool Zuid Limburg) - Wonen Roer en Maas - Woningstichting Meerssen - Stichting Zwerfjongeren Limburg - Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg - Radar - VSB-fonds - Bureau Jeugdzorg Limburg - Mutsaersstichting - Stichting Wel.kom - Trajekt - PUNT Welzijn - Welzijnsgroep Parkstad Limburg - Synthese - Stichting Vorkmeer - Partners In Welzijn - Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk - Welsun Landgraaf - Stichting Dienstverlening Ouderen Heerlen - Welzijnswerk Onderbanken.

Het merendeel van de genoemde organisaties heeft een vertegenwoordiger in de redactiecommissie die voor de ontwikkeling van Take Care is gevormd. Hierin hebben verder nog zitting: KBO Limburg - Federatie van Gehandicaptenorganisaties in Limburg - Moved.

De communicatie van Take Care Limburg ligt in handen van Ambaum Media & Communicatie.

Meer informatie

Wenst u meer informatie over Take Care Limburg? Dan kunt u contact opnemen met het Huis voor de Zorg:
Telefoon: 046-4208159
Fax: 046-4208041
Website: http://www.huisvoordezorg.nl
E-mail: info@huisvoordezorg.nl