Verkiezingen: Nederland wil visie, maar vooral de menselijke maat


Kiezer voelt zich in de kou staan

HOOFDDORP, 20061110 -- Ruim 50% van de Nederlandse kiezers voelt zich emotioneel in de kou staan bij de politiek. Een tussenstand bij de leiderschapsverkiezingen geeft aan dat de kiezer vooral wil dat de Minister-president de menselijk maat hanteert. Eigenschappen als eerlijkheid, betrouwbaarheid en inspirerend worden belangrijker gevonden dan innovatievermogen en intelligentie. Men voelt zich niet gehoord en niet gezien door de politiek. Nieuwe Leiders stelt alle Nederlanders slechts één vraag "Wat maakt een Minister-president tot leider van Nederland?". Uit de antwoorden blijkt zonneklaar dat er veel te verbeteren en te winnen valt bij en door de dames en heren politici.

ONVREDE OVER HET LEIDERSCHAP
De Nederlandse samenleving ontbeert een gevoel van leiderschap. Men voelt zich eerder gemanipuleerd dan geleid. In het recente televisiedebat tussen de heren Bos en Balkenende wist geen van beide kandidaten een leiderschapseigenschap van zichzelf te noemen. De Nederlandse kiezer heeft wèl een mening. Al meer dan 150 verschillende suggesties zijn gedaan tijdens de leiderschapsverkiezingen 2006. De meningen over de noodzakelijke kwaliteiten van de nieuw aan te treden Minister-president geven blijk van een kennelijk gemis.

HET ALTERNATIEF VOOR DE PARTIJPROGRAMMA'S
Tot 22 november kan elke Nederlander zijn stem uitbrengen bij de leiderschapsverkiezingen. Nieuwe Leiders organiseert deze verkiezingen omdat er behoefte is aan goede leiders. Er is behoefte aan 21e eeuws leiderschap. De kiezer wil zich betrokken en gezien voelen. Verbindend leiderschap is belangrijker dan polariserend politiek gedrag. Door middel van de leiderschapsverkiezingen geeft Nederland een visitekaartje af aan alle politici. Uit de uitgebrachte stemmen wordt een leiderschapsprofiel, een democratische meetlat, samengesteld.

DE BELANGRIJKSTE POLITICI LANGS DE MEETLAT
Nieuwe Leiders ontwikkelt in samenwerking met Prof.Dr. Jan Moen, hoogleraar management en organisatie aan de Universiteit van Tilburg, het leiderschapsprofiel voor de Minister-president. Dit leiderschapsprofiel, ook wel democratische meetlat genoemd, zal worden gebruikt om alle belangrijke politici de maat te nemen. Wat wordt er van hen verwacht na de verkiezingen in termen van leiderschapsgedrag? En in hoeverre kunnen zij er aan voldoen? Wat is er voor nodig opdat zij Nederland kunnen dienen? Wie vallen buiten de boot? De resultaten worden aan de formateur aangeboden.

Over NieuweLeiders.nl
Nieuwe Leiders is een onafhankelijke beweging die streeft naar een betere samenleving waarin leiderschap een van de sleutels is. Zij doet dit door activiteiten te ontwikkelen met leiderschap als leidraad. De mensen achter Nieuwe Leiders zijn Albert Hamminga, partner en lid directie ConQuaestor, Francine ten Hoedt, directeur Hat Trick conflictconsultancy, Ronald van den Hoff, directeur Meeting Masters, Marjolein Hins, directeur Q-Search, Prof. Dr. Jan Moen hoogleraar management en organisatie Universiteit van Tilburg, Cor Mouwen, directeur Leiderschap Academie en Ton Plekkenpol, directeur Quasar-group.

Nieuwe Leiders wordt bij de leiderschapsverkiezingen ondersteund door het Forum voor Democratische Ontwikkeling.