FNV

FNV: betaal loon door tijdens ouderschapsverlof

De overheid moet zorgen voor een wettelijke regeling voor doorbetaling van zeventig procent van het loon tijdens het ouderschapsverlof voor werknemers. Dat zegt Agnes Jongerius vrijdagochtend in Rotterdam bij de presentatie van het actieplan 'Sterk in je werk' over vrouwen en werk.

Nog teveel vrouwen stoppen nu met werken bij het eerste kind. Ze maken geen gebruik van hun wettelijk recht op ouderschapsverlof, omdat dit meestal niet wordt doorbetaald.

Het betaalde ouderschapsverlof moet volgens de FNV buiten de levensloopregeling worden gehouden. Reden is dat nog maar weinig werknemers gebruik maken van levensloop (circa zeven procent).

Steuntje

Jongerius: "De levensloopregeling is nu alleen interessant voor een kleine groep beter betaalden. En wij willen juist dat alle vrouwen en alle jonge gezinnen een steuntje in de rug krijgen bij het combineren van werk en de zorg voor kinderen."

De omvang van het betaalde ouderschapsverlof blijft gelijk: dertien keer de wekelijkse arbeidsduur. De werknemer kan dit opnemen door tijdelijk in deeltijd te werken.

Bij een vierdaagse werkweek betekent dit bijvoorbeeld een jaar lang drie dagen werken of een half jaar twee dagen. Ook kan het ouderschapsverlof aaneengesloten worden opgenomen als de werkgever dat goed vindt.

Ook voor het langdurig zorgverlof moet de overheid een regeling voor doorbetaling ontwerpen, zo vindt de FNV. Agnes Jongerius: "Want dan komt echt de nood aan de man en moet je zorgen voor iemand die ernstig ziek is. En dan kom je financieel klem te zitten, omdat je loon niet wordt doorbetaald."

Kern van het FNV-actieplan is dat vrouwen meer zeggenschap krijgen over hun werktijden en dat meer rekening wordt gehouden met hun zorgtaken. De FNV wil een meldpunt waar vrouwen terecht kunnen als hun werkgever niet voldoende overlegt over hun werktijden en persoonlijke omstandigheden. In sectoren waar veel vrouwen werken als onderwijs en zorg moeten bovendien de lonen fors omhoog.

* Lees het complete actieplan

10 november 2006
actieplan-vrouwen-werk.pdf