Ingezonden persbericht


Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM)

Persbericht Enschede, 10 november 2006

Euro parlementariër neemt petitie van Arameeërs in ontvangst

ENSCHEDE - Op vrijdag 10 november organiseren St. Duurzame Solidariteit, het Wetenschappelijk Bureau Groenlinks, GroenLink Enschede en St. Samenwerkende Democratische Organisaties een debat over Turkije en de voorwaarden die gesteld mogen worden aan Turkse toetreding tot de Europese Unie. Hierover kan in het gebouw van de Grote Kerk, aan de Oude Kerk te Enschede van 19.30 - 21.30 uur met Euro Parlementariër, Joost Lagendijk gedebatteerd worden. Voorafgaand aan het debat, wordt door de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) een petitie aan de Euro Parlementariër, Joost Lagendijk aangeboden, waarin aandacht wordt gevraagd voor de mensenrechtensituatie van de Arameeërs in Tur Abdin (Zuidoost-Turkije).

Op 6 november jl. heeft een delegatie ABM een ontmoeting gehad met premier Balkenende tijdens zijn campagnebezoek in Rijssen. Tijdens de ontmoeting met premier Balkenende heeft ABM samen met de Landelijke Aramese Federatie een petitie aangeboden aan premier Jan Beter Balkenende om aandacht te vragen voor de wijze waarop de Aramese minderheid in Turkije systematisch onderdrukt wordt.

Arameeërs
Arameeërs komen van oorsprong uit het gebied dat grofweg ligt tussen de Eufraat en Tigris (het oude Aram Nahrin). Dat gebied is in de vorige eeuw verdeeld over Noord-Syrië, Zuidoost-Turkije en Noord-Irak. Zo zijn de oorspronkelijke Arameeërs hun 'thuisland' kwijtgeraakt. De christelijke Arameeërs voelden zich vervolgens overgelaten aan de islamitische heersers. De Arabieren hebben sinds de zevende eeuw na Christus hun gebieden in het Midden-Oosten langzaam uitgebreid. Zij hebben ze 'geïslamiseerd'.

De Arameeërs zijn uiteindelijk door Turken en Koerden verdreven. De Arameeërs leven tegenwoordig verspreid over de hele wereld. De grootste Aramese gemeenschappen zijn te vinden in landen als Zweden, Duitsland, Verenigde Staten, Australië en Nederland. De Arameeërs belijden hun geloof in de Aramese taal. Aramees was lange tijd de belangrijkste taal in het Midden-Oosten. In Twente wonen ongeveer 15.000 mensen van deze christelijke minderheid

Erkenning
In Turkije worden de Arameeërs niet als minderheid erkend en zij worden om hun geloof en etniciteit systematisch onderdrukt. De Aramese Beweging voor Mensenrechten bepleit voor de erkenning van de volkenmoord door de Turkse regering, welke plaats heeft gevonden tijdens de Eerste Wereldoorlog en de erkenning van de rechten minderheden in Turkije. ABM probeert door haar lobbywerk met verschillende politici waaronder de leden van het Europese Parlement en de Nederlandse Parlementariërs aandacht te vragen voor de mensenrechten situatie van de Aramese minderheid in Turkije.

Aziz Aygur, woordvoerder van de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM)

Voor de pers,

Ingezonden persbericht