Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 10 november 2006
Kenmerk 162

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

Akkoord over nieuwbouwproductie, verkoop en aanbod goedkope huurwoningen

Gemeente en corporaties: Amsterdam blijft ongedeelde stad

De gemeente Amsterdam en de Amsterdamse woningcorporaties gaan de komende tien jaar fors investeren in de bouw van woningen voor zowel de lage als de middeninkomens. Bovendien garanderen ze dat er jaarlijks voldoende goedkope huurwoningen voor woningzoekenden beschikbaar komen. De corporaties kunnen doorgaan met de verkoop van sociale huurwoningen. Deze week hebben de partijen hierover een akkoord bereikt. De gemeente Amsterdam en de woningcorporaties zetten zich hiermee gezamenlijk in voor een ongedeelde stad, met een gevarieerd aanbod aan woningen, voor alle inkomens en doelgroepen, verspreid over de hele stad.

De gemeente en corporaties zijn zeer tevreden over het akkoord. De wethouders Tjeerd Herrema (Volkshuisvesting) en Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening en Grondzaken): "Onze ambities uit het programakkoord worden nu verzilverd. Er blijft voldoende aanbod van goedkope woningen, ook in de populaire wijken en voor starters. Het aanbod voor de middeninkomens wordt groter, waardoor de doorstroming wordt bevorderd. We hebben concrete afspraken gemaakt over woningen voor grote gezinnen, ouderen en studenten en jongeren. Daarnaast zorgt het akkoord voor meer financiële armslag waardoor we fors kunnen investeren in de ontwikkeling van nieuwe woningbouwlocaties."

Hans van Harten (Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties): "De afspraken sluiten aan op onze eigen visie op de stad. Tot 2011 zullen corporaties ongeveer 2,3 miljard euro investeren in nieuwe sociale huurwoningen, herstructurering, woningverbetering en leefbaarheid. Ruim 1 miljard euro hiervan is verlies. We investeren omdat het maatschappelijk gewenst is om bijvoorbeeld oude wijken op te knappen en nieuwe gebieden als IJburg en de Zuidas te ontwikkelen. Met de verkoop van huurwoningen kunnen we deze investeringen doen. Bovendien is er veel behoefte aan deze koopwoningen."

Op hoofdlijnen zijn de volgende afspraken gemaakt: 1. Gegarandeerd aantal betaalbare woningen beschikbaar Voorheen maakten de gemeente en corporaties `kernvoorraadafspraken'. Elk stadsdeel moest minimaal 25 procent goedkope huurwoningen (maximale huur 520,00) hebben. De omvang van de kernvoorraad zegt echter weinig over de beschikbaarheid van die Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

10 november 2006 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 162 Bestuursdienst
Pagina 2 van 3

woningen. Voor de woningzoekende is het daarom een grote verbetering dat er nu aanbiedingsafspraken gemaakt zijn. Aanbiedingsafspraken gaan uit van het aantal woningen dat jaarlijks beschikbaar komt. De corporaties garanderen dat er over een periode van vier jaar jaarlijks gemiddeld 8500 huurwoningen beschikbaar komen voor mensen met een inkomen tot aan de voormalige ziekenfondsgrens. Minimaal 6500 van deze woningen zijn bedoeld voor de mensen met een laag inkomen Deze woningen worden gelijkmatig over de stad verdeeld. Door de aanbiedingsafspraken wordt gegarandeerd dat er ondanks de gevolgen van het nieuwe huurbeleid van het Rijk ook in de duurdere wijken van de stad voor mensen met een laag inkomen woningen beschikbaar komen. Als er jaarlijks meer dan 10.000 woningen beschikbaar komen stijgt het aantal aangeboden goedkope woningen verhoudingsgewijs.

2. Woningen voor jongeren, grote gezinnen en mensen die extra zorg nodig hebben Naast de algemene aanbiedingsafspraken zijn er ook afspraken gemaakt voor speciale doelgroepen zoals jongeren en studenten, grote gezinnen en mensen die extra zorg nodig hebben. Studenten en jongeren krijgen meer huisvestingsmogelijkheden. Voor hen zullen de komende vier jaar 1600 goedkope huurwoningen worden gereserveerd. Daarnaast worden er 1000 studentenwoningen bijgebouwd en gaan de corporaties 1000 woningen tijdelijk verhuren aan jongeren en studenten. Ook zullen zij de komende vier jaar 3000 onzelfstandige eenheden (kamers met gedeelde keuken en/of sanitair) aan studenten verhuren. Voor grote gezinnen worden jaarlijks 375 grote woningen bijgebouwd. Een zelfde aantal wordt gebouwd als zorgwoning (voor ouderen en mensen die speciale zorg nodig hebben). Daarnaast worden er aanpasbare woningen gebouwd.

3. Meer woningen voor middeninkomens In Amsterdam wordt veel scheefgewoond. Doordat de doorstroming slecht is blijven veel mensen met een middeninkomen in een te goedkope woning wonen. Door nieuwbouw en verkoop van huurwoningen komen er nu voor de middeninkomens meer woningen beschikbaar. De ervaring van de afgelopen jaren wijst uit dat voormalige sociale huurwoningen vooral worden gekocht door inwoners uit Amsterdam met een middeninkomen. Dat betekent dat er de komende tien jaar ruim 22.000 woningen beschikbaar komen voor deze groep. Bovendien worden via de aanbiedingsafspraken 2000 betaalbare woningen per jaar aangeboden aan mensen met een inkomen tot aan de ziekenfondsgrens. Door deze maatregelen zal de doorstroming fors toenemen.

4. Nieuwbouw en verkoop van sociale huurwoningen De gemeente en corporaties willen dat er in deze stad 5000 woningen per jaar in aanbouw worden genomen. De corporaties zullen daar een groot deel van voor hun rekening nemen. De Amsterdamse woningcorporaties zullen van 2007 t/m 2010 1500 sociale huurwoningen per jaar gaan bouwen. De intentie is dat dit programma wordt voortgezet tot 2015. Naast de bouw van goedkope woningen zullen de corporaties ook investeren in de bouw van duurdere huurwoningen en koopwoningen, vooral voor de middeninkomens. De afspraken voor de verkoop van huurwoningen (zoals vastgelegd in het `convenant verkoop' 2002-2007) worden verlengd tot en met 2016. De corporaties kunnen in deze periode gemiddeld 3000 huurwoningen per jaar verkopen.

5. Financiën
De grondprijs die de gemeente aan woningcorporaties rekent voor de bouw van sociale huurwoningen gaat omhoog en wordt gekoppeld aan de marktprijs. Daarnaast gaan corporaties meer geld afdragen bij de verkoop van een sociale huurwoning. Dit bedrag gaat omhoog van 2.000 naar 5.000. Zo komt ongeveer 179 miljoen euro beschikbaar voor het Vereveningfonds, waarmee de planontwikkeling van de gemeente voor woningbouw in de toekomst gewaarborgd is. De verhuiskostenvergoeding (bedoeld als vergoeding voor bewoners in stedelijke vernieuwingsgebieden die moeten verhuizen) komt voortaan volledig voor rekening van de corporaties. Dit bespaart de gemeente ongeveer 40 miljoen euro. Tot slot vallen door de aanbiedingsafspraken de premies op
---

10 november 2006 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 162 Bestuursdienst
Pagina 3 van 3

doelgroepwoningen, waar de gemeente nu ongeveer 3 miljoen voor uittrekt, vrij. Alles bij elkaar kan de gemeente nu 222 miljoen euro meer investeren in de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Door het stedelijke akkoord is bovendien in principe de weg vrij om de afspraken over de vernieuwing van Nieuw West af te ronden.

De afspraken tussen corporaties en gemeente zijn vastgelegd in de overeenkomst `bouwen aan de stad'. De afspraken worden zo spoedig mogelijk voorgelegd aan de gemeenteraad.

Pb-162