Vrije Universiteit Amsterdam

Nieuwe methode om ziekte van Alzheimer vroeg te voorspellen

Bij mensen onder de 65 jaar met geheugenklachten wordt vaak niet gedacht aan de ziekte van Alzheimer. Bovendien is de ziekte in een vroeg stadium niet altijd duidelijk te herkennen via hersenscans (MRI) en neuropsychologisch onderzoek. Uit nieuw onderzoek aan het Alzheimercentrum van het VU medisch centrum is gebleken dat eiwitten in het hersenvocht (biomarkers) kunnen aangeven of iemand de ziekte van Alzheimer heeft. Op 10 november promoveert neuroloog in opleiding Niki Schoonenboom op dit onderwerp.

Van patiënten die op de geheugenpolikliniek van het Alzheimercentrum VUmc kwamen met geheugenklachten en verschillende vormen van dementie, is hersenvocht verzameld. Het bleek dat de concentraties van drie eiwitten (amyloid ? 42, tau en gefosforyleerd tau) anders zijn in het hersenvocht van Alzheimerpatiënten dan bij niet-patiënten. Bij de helft van de patiënten met een voorstadium van de ziekte van Alzheimer waren de eiwitten al afwijkend in het hersenvocht.

De biomarkers kunnen de ziekte van Alzheimer niet alleen voorspellen, maar ook uitsluiten. Als tenminste twee van de drie biomarkers afwijkend zijn, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van de ziekte van Alzheimer. Als alledrie de markers normaal zijn, is de ziekte vrijwel uitgesloten.

Met de toenemende vergrijzing zal het aantal mensen met dementie de komende jaren stijgen. Geschat wordt dat er in 2040 een half miljoen dementiepatiënten zijn in Nederland. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Het wordt steeds belangrijker om de diagnose Alzheimer in een vroeg stadium te stellen, zodat tijdig kan worden gestart met begeleiding en therapie. Vroegdiagnostiek met behulp van biomarkers blijkt nu dus mogelijk, al zal zij wel aangevuld moeten blijven met andere diagnostische methoden.