Ingezonden persbericht

- Persbericht -

Herdenking Kristallnacht met meesterwerk

Op donderdag 9 november a.s., om 19.30 uur vindt in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 een herdenkingsbijeenkomst plaats van de Kristallnacht.

Het dieptepunt van de vooroorlogse rassenhaat werd in de nacht van 9 op 10 november 1938 bereikt, toen in de zogenaamde Reichskristallnacht (oftewel Pogromnacht) op grote schaal synagogen en joodse winkels werden verwoest en joden gemolesteerd. Dertigduizend joden werden gearresteerd en in de concentratiekampen Sachsenhausen, Buchenwald en Dachau opgesloten. De complete uitschakeling van de joodse bevolking uit het maatschappelijke leven werd van nu af aan met kracht ter hand genomen. Wat volgde was de volkerenmoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Bevrijdingsmuseum besteedt jaarlijks aandacht aan de herdenking van de Kristallnacht. Behalve het in woord en beeld tonen van de bevrij- dingsgeschiedenis beoogt het museum met zijn boodschap ook een permanente waarschuwing te zijn tegen actuele vormen van fascisme, discriminatie en intolerantie.

Het Bevrijdingsmuseum staat op donderdag 9 november a.s. stil bij de Kristallnacht door de vertoning van deel 2 van het epische meesterwerk Novecento (1900), een film van Bertolucci uit 1976. Alfredo Berlinghieri (Robert De Niro) en Olmo Dalco (Gérard Depardieu) worden allebei op de sterfdag van componist Verdi in 1901 geboren: de eerste is de erfgenaam van een rijke landheer (Burt Lancaster), de tweede de kleinzoon van een van Berlinghieri's arme pachtboeren (Sterling Hayden). Ondanks het klassenverschil raken de jongens hecht bevriend. Als beiden ongeschonden uit de Eerste Wereldoorlog terugkeren, volgt Alfredo zijn tirannieke vader op. Olmo is in de ban van het opkomende communisme, dat hij beschouwt als de uitweg uit het slavenbestaan van landarbeiders. Het antwoord op het communisme komt van Mussolini's fascistische knokploegen; de wrede fascistische leider Atilla (Donald Sutherland) werkt voor Alfredo en houdt zich fanatiek bezig met de vervolging van onder andere Olmo. Alfredo en Olmo groeien steeds verder uit elkaar, totdat na de Tweede Wereldoorlog de rekening vereffend wordt.
Bertolucci gebruikte de wisseling der seizoenen om de politieke en maatschappelijke veranderingen in deze periode te benadrukken. Zo zijn de nog jeugdige hoofdpersonen in de zomer getuige van het opkomende socialisme en is de herfst de periode waarin de jongens volwassen worden en het fascisme tot rijping komt. Vervolgens doorstaan Olmo en Alfredo een winter van oorlog en bezetting en vieren zij in de lente de bevrijding. De vier seizoenen beslaan een tijdsperiode van vijfenveertig jaar, gerealiseerd door elf maanden lang chronologisch te filmen. In 1976 gold Novecento - geproduceerd met het geld van drie Amerikaanse productiemaatschappijen - als het duurste en meest ambitieuze filmproject in de Italiaanse filmgeschiedenis. Novecento werd bekroond met vele filmprijzen. De filmvertoning van deel 2 van Novecento vindt plaats in de filmzaal van het Bevrijdingsmuseum, die is ingericht met de comfortabele filmstoelen uit de jaren '50 van de voormalige Nijmeegse bioscoop Scala. De film duurt ruim 2 uur.
Datum: donderdag 9 november. Plaats: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Aanvang: 19.30 uur. Reserveren wordt aanbevolen. Tel: 024-3974404. E-mail: info@bevrijdingsmuseum.nl; Zaal open vanaf 19.00 uur. Entree: 5,- euro.

---- --