Cliënten/ patiënten slaan een brug naar lokale politiek

Reumapatientenbond

Cliënten/patiënten slaan een brug naar lokale politiek

Per 1 januari treedt de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in werking. Met het project 'Eén loket met perspectief' slaan patiënten- en gehandicaptenorganisaties en familieverenigingen de handen ineen om te zorgen dat het doel van de Wmo ook bereikt wordt: mensen met een functiebeperking volwaardig laten participeren in de samenleving. 'Eén loket met perspectief' is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, ANGO, Astma Fonds, Epilepsie Vereniging Nederland, Landelijk Belangen Vereniging 'Onderling Sterk', MEE Zuid Holland Zuid, Reumapatiëntenbond, Ypsilon en Zorgbelang Gelderland.

Constructieve bijdrage
We staan achter de aanbeveling van staatssecretaris Ross-Van Dorp om informatie, advies en ondersteuning op het gebied van zorg, wonen en welzijn op lokaal niveau in één loket onder te brengen. Met 'Eén loket met perspectief' willen een positieve bijdrage leveren aan de deskundigheid van lokale loketten. Deskundige loketmedewerkers laten de Wmo namelijk beter werken. 'Het gaat ons niet alleen om de kennis van zaken van loketmedewerkers, maar ook om een open en onderzoekende houding en communicatieve vaardigheden, die nodig zijn om mensen met (vaak onzichtbare) chronische ziekte, handicap, psychogeriatrische aandoening en mantelzorgers goed te kunnen helpen met hun hulpvraag', aldus projectleider Arjan Verschuur.

E-mail nieuwsbrief en regionale themabijeenkomsten
Om de deskundigheid van lokale loketten te bevorderen organiseert 'Eén loket met perspectief' een aantal regionale themabijeenkomsten. Daarnaast wordt er een e-mail nieuwsbrief uitgegeven.
De eerste e-mail nieuwsbrief wordt vandaag door Hanneke Snellen, directeur van de Reumapatiëntenbond, per e-mail aangeboden aan Bert Holman, projectleider Wmo van het ministerie van VWS en Bob van der Meijden, projectleider Wmo bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
De eerste themabijeenkomst vindt plaats op woensdag 28 februari a.s. in de gemeente Aalten. Staatssecretaris Ross-Van Dorp, de geestelijk moeder van de Wmo, woont in deze gemeente en ze wordt van harte uitgenodigd om aan deze themabijeenkomst deel te nemen.

Een deskundig loket werkt beter
De Wmo werkt beter wanneer zowel gemeenten als cliënten/patiënten en mantelzorgers een reëel beeld hebben van de (on)mogelijkheden die een vaak onzichtbare chronische ziekte, handicap, psychische of psychogeriatrische aandoening met zich meebrengt en goed geïnformeerd zijn over alternatieve oplossingen. Aan de buitenkant kun je vaak niet zien dat iemand een chronische ziekte, handicap, psychische of psychogeriatrische aandoening heeft, laat staan welke beperkingen dat met zich meebrengt. Een loketmedewerker moet zijn of haar persoonlijke oordeel over het wel of niet terecht zijn van een verzoek tot ondersteuning daarom uitstellen. Daarnaast kunnen ze cliënten wijzen op het bestaan van Zorgbelangorganisaties (RPCP's), MEE en specifieke patiënten- en gehandicaptenorganisaties en familieverenigingen, zoals Alzheimer Nederland, ANGO, Astma Fonds, Epilepsie Vereniging Nederland, Landelijk Belangen Vereniging 'Onderling Sterk', Reumapatiëntenbond en Ypsilon. Deze organisaties bieden cliënten/patiënten namelijk aanvullende informatie en ondersteuning, zodat ze beter voorbereid bij het lokale loket aankloppen.

Win-win voor cliënt en gemeente
In de praktijk blijkt dit win-win-situaties op te leveren. Een oudere vrouw kreeg nachtverpleging voor de verzorging van haar dementerende man, omdat die 's nachts de weg naar het toilet niet meer kon vinden. Zij bracht het niet langer op om twee keer per nacht door hem gewekt te worden om hem daarbij te helpen. Nachtverpleging was een onnodig ingrijpende en dure oplossing. Op advies van Alzheimer Nederland werd een lichtslang en respijtzorg aangevraagd. De lichtslang voor de man, zodat hij zelf de weg van zijn bed naar de WC weer kon vinden. Respijtzorg voor de vrouw, zodat ze af en toe even kon ontspannen en niet voor haar man hoefde te zorgen. Deze oplossing was voor de vrouw en de man veel bevredigender en voor de gemeenschap veel goedkoper.

EINDE PERSBERICHT

Met vragen of opmerkingen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Arjan Verschuur,
Projectleider één loket met perspectief
Beeklaan 4
7234 SL Wichmond
Telefoon: 06-22712901
E-mail: arjanverschuur@hetnet.nl