Koninklijk Horeca Nederland



Persbericht 9 november 2006

Gezamenlijk persbericht: Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Groot Nijmegen

Groot deel bedrijven mist omzet door afgelasting Vierdaagse

Nijmegen, 9 november 2006 - De afgelasting van de Nijmeegse Vierdaagse van 2006 kostte het bedrijfsleven in de regio Nijmegen veel omzet. Dat blijkt uit een enquête onder winkeliers, horecaondernemers, verblijfsaccommodaties en taxibedrijven in Nijmegen en omgeving. De enquête is uitgevoerd door Koninklijk Horeca Nederland (afdeling Groot Nijmegen) en de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland. Belangrijk doel van de enquête was inzicht te krijgen in de economische gevolgen van de afgelasting van het evenement op het lokale bedrijfsleven. Beide organisaties benadrukken dat het onderzoek niet is bedoeld als basis voor compensatieacties.

Economische effecten
De enquête van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en Koninklijk Horeca Nederland toont aan dat ongeveer driekwart van de bedrijven omzet heeft gemist, ten opzichte van een gemiddelde Vierdaagseweek. Het gros hiervan geeft aan dat de afgelasting van de Vierdaagse hier debet aan is. De gemiddelde omzetderving per bedrijf komt uit op zo'n 8.500 euro. Relatief gezien is de omzet ongeveer een kwart lager uitgevallen. De bedrijven zeggen hiernaast dat de winst gemiddeld met eenderde is teruggelopen. Horeca- en de taxibedrijven leden de meeste schade.

Onnodige kosten
Veel bedrijven hebben daarnaast kosten gemaakt voor onnodig ingehuurd personeel, installaties, speelmaterialen, serviezen, tafels en stoelen. Ook in het afzeggen van gecontracteerde muziekbands ging veel geld zitten. Dat hebben ze niet terug kunnen verdienen.

In de inventarisatie is ook ingegaan op het verschil tussen ondernemers in Nijmegen en die in de omliggende plaatsen, waar de route door de afgelasting niet is langsgekomen. Uit de enquête blijkt dat in Nijmegen ongeveer driekwart van de respondenten omzet heeft gemist, tegen zon zeven op de tien in de omliggende plaatsen. In absolute zin hebben de Nijmeegse ondernemers meer effecten ondervonden, maar relatief gezien zijn ondernemers in de dorpen rond Nijmegen zwaarder getroffen door de afgelasting. Ook op de andere facetten zoals omzet, winst, bezoekersaantallen en inkoopschade is een zelfde verband waarneembaar.

---

Noot voor de redactie -