Universiteit van Tilburg

10 november 2006

EMBARGO TOT DONDERDAG 9 NOVEMBER 13.00 UUR

Mensen in West-Brabant en Hart voor Brabant minder gezond dan gemiddelde Nederlander

Mensen in de GGD-regio's West-Brabant* en Hart voor Brabant** sterven vaker dan gemiddeld in Nederland aan longkanker, darmkanker of een beroerte. Mensen in de regio Hart voor Brabant worden ook iets minder oud dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit de regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning (rVTV), welke donderdag 9 november wordt gepresenteerd op de Universiteit van Tilburg. Uit die verkenning blijkt ook dat in de beide regio's - evenals in de rest van Nederland - hart- en vaatziekten en psychische stoornissen de belangrijkste gezondheidsproblemen vormen en dat het percentage mensen met overgewicht flink toeneemt. De rVTV steunt op onderzoek dat tot stand is gekomen door samenwerking tussen de GGD Hart voor Brabant, GGD West-Brabant, Tranzo (Universiteit van Tilburg) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De regionale VTV, waarin veel regionale gegevens zijn samengebracht, beschrijft de huidige gezondheidstoestand van de bevolking in de twee genoemde GGD regio's. De verkenning is afgeleid van de landelijke VTV, waarvan onlangs de vierde editie is gepresenteerd. Het regionale onderzoek is uitgevoerd onder leiding van drs. M.J.H. van Bon-Martens en prof. dr. ing. J.A.M. van Oers.

De verkenning maakt duidelijk dat de gezondheidssituatie in de twee regio's redenen tot zorgen baart. In de onderzochte regio's blijkt bijna de helft van de volwassenen te dik te zijn en zich ongezond te gedragen. Een kwart rookt, een derde gebruikt onverantwoord veel alcohol en ruim de helft van de volwassenen met een nieuwe of losse partner vrijt onveilig. Ongezonde leefgewoonten blijken ook bij veel jongeren zorgwekkend toe te nemen: in beide regio's heeft één op de tien kinderen en jongeren overgewicht. Ruim de helft van de jongeren drinkt regelmatig alcohol. Investeren in gezond gedrag, zodat mensen zich beter bewust worden van hun eigen verantwoordelijkheid, is volgens de onderzoekers noodzakelijk.

In vergelijking tot de rest van Nederland leven de inwoners van Hart voor Brabant ongeveer drie maanden korter en is in deze regio de sterfte aan longkanker, dikkedarmkanker en beroerte hoger dan gemiddeld in Nederland. In West-Brabant is de levensverwachting gelijk aan die van de gemiddelde Nederlander, maar is de sterfte aan longkanker, diabetes en beroerte hoger dan gemiddeld. Het algemene ziektepatroon wijkt voor beide regio's niet af van dat in de rest van Nederland.

In de rVTV krijgen ook trends uit het verleden aandacht en worden enkele toekomstverwachtingen geformuleerd. Zo verwachten de onderzoekers dat infecties, rugaandoeningen en ongevallen vaker zullen voorkomen als gevolg van veranderingen in de samenstelling en groei van de bevolking. Ook hartfalen, gezichtsstoornissen, beroerte en coronaire hartziekten zullen in de periode 2005-2015 relatief sterk toenemen.

Omdat de rVTV ook informatie bevat over factoren die de gezondheid beïnvloeden, biedt dit onderzoek voor bestuurders en beleidsmakers uiterst relevante informatie voor het gemeentelijke volksgezondheidsbeleid. Met preventie is aanzienlijke gezondheidswinst te boeken. Het bevorderen van gezond gedrag is meer succesvol als rekening wordt gehouden met de sociale en fysieke omstandigheden. Bovendien kan een betere samenwerking en afstemming tussen de verschillende organisaties en instellingen in beide regio's de preventieve gezondheidszorg verder versterken. Gemeenten moeten volgens de onderzoekers de regie voeren, wat gelukkig in toenemende mate al gebeurt. In de afstemming tussen collectieve preventie en curatieve zorg zijn in beide regio's echter nog maar weinig gemeenten actief. Door onder meer de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dit wel noodzakelijk.

Noot voor de pers
Op donderdag 9 november 2006 vindt het symposium Regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning plaats. De regionale rapporten voor de regio's Hart voor Brabant en West-Brabant zijn beschikbaar via Tranzo, Universiteit van Tilburg, telefoon 013 466 8258/2969. Voor meer informatie over het symposium zie: http://www.uvt.nl/tranzo of bel met persvoorlichter Pieter Siebers (06 265 32 372).


* GGD Hart voor Brabant werkt voor 29 gemeenten in de regio Midden- en Noordoost-Brabant: Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cuijk, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Grave, Haaren, 's-Hertogenbosch, Heusden, Hilvarenbeek, Landerd, Lith, Loon op Zand, Maasdonk, Mill en Sint Hubert, Oisterwijk, Oss, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Tilburg, Uden, Veghel, Vught, Waalwijk.


** GGD West-Brabant werkt voor 18 gemeenten: Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Rucphen, Roosendaal, Steenbergen, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem, Zundert