Date : 09 November 2006
Sender Name: Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV)
Jobaanbod ingenieurs op hoogste peil sinds 2000, lonen stijgen mee
Een opvallende vaststelling uit de nieuwe Salarisenquête van de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging is dat de economische groei zich nu ook - in tegenstelling tot 2004 - vertaalt in een stijging met gemiddeld 6% van het loon van de Vlaamse burgerlijk en bio-ingenieurs. In 2003-2004 was er nog sprake van een stagnatie. Deze groei loopt gelijk met de almaar stijgende vraag naar universitair technisch geschoold personeel. Uit de bijkomende analyse van het aantal vacatures dat bij de K VIV gemeld wordt, blijkt dat in 2006 de vraag naar ingenieurs het hoogst is sinds het begin van de telling in januari 2000 (grafiek*).
In het extralegale voordelenpakket van de ingenieur eisen ICT- en telecomproducten zoals GSM, PC/laptop en internetabonnement meer en meer hun plaats op. 63% van de Vlaamse ingenieurs belt anno 2006 - ook privé - met een GSM van het bedrijf, 61% heeft thuis een PC die door de werkgever betaald werd en 29% surft thuis op kosten van de baas. De meest populaire voordelen blijven echter de pensioen- en de hospitalisatieverzekering. Bij 9 ir.'s op 10 vormt dit een onderdeel van het loonpakket. 6 op 10 krijgt maaltijdcheques, en evenveel ir.'s rijden rond met een bedrijfswagen.
De positieve signalen over economische heropleving en tewerkstelling worden dus bevestigd door de resultaten van de K VIV-Salarisenquête 2006 en de analyse van de vacatures op de arbeidsmarkt voor universitair ingenieurs. Dat de economie heropleeft is mede te verklaren door de hefboomfunctie van het ingenieursberoep. Door hun activiteit van innoveren en ondernemen creëren ze bijkomende jobs en groei. De Antwerpse regio blijft een ingenieursmagneet. Bijna 1 ingenieur op 3 werkt bij een werkgever uit de provincie Antwerpen. Uiteraard is de aanwezigheid van de Antwerpse haven hieraan niet vreemd. Maar er zijn ook buiten de haven in deze regio enkele belangrijke farmaceutische bedrijven, ingenieursbureaus en grote FMCG-bedrijven gevestigd.
De K VIV-Salarisenquête 2006 is de nieuwe editie van het tweejaarlijkse onderzoek van de Job- en Studiedienst van de K VIV naar de salarispositie van de burgerlijk en bio-ingenieur die voltijds werkzaam is in de privé-sector in België. Het volledige rapport is te koop voor bedrijven. K VIV-leden kunnen gratis salarisfiches aanvragen.
Meer info op www.kviv.be/jobdienst.
* Zie ook grafiek als bijlage op www.pressreleases.be of aan te vragen via saskia.poppelier@kviv.be - Deze telling werd uitgevoerd op de K VIV-Jobberichten sinds 2000. De Jobberichten bieden een overzicht van de vacatures voor universitair ingenieurs, hetzij verschenen in de pers, hetzij rechtstreeks aan de K VIV gesignaleerd door bedrijven en diensten. K VIV-leden kunnen de Jobberichten gratis consulteren via de website.
Meer cijfers - meer weten?
Saskia Poppelier, communicatieverantwoordelijke K VIV, 03-260 08 53 David De Sager, verantwoordelijke Job- en Studiedienst K VIV, 03-260 08 52
saskia.poppelier@kviv.be - david.de.sager@kviv.be
www.kviv.be
www.kviv.be/jobdienst
Over de K VIV
De Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV) is een ledenvereniging die een actieve bijdrage levert tot de welvaart en het welzijn van de maatschappij door het bevorderen van technologie en techniek in het algemeen en de ingenieurswetenschappen in het bijzonder. De K VIV werd opgericht in 1928 en telt 10.200 individuele leden. In de loop der jaren is de K VIV uitgegroeid tot een stevig gestructureerde en steeds actievere vereniging die nu ook op Europees vlak een voortrekkersrol speelt. De werking steunt op de belangeloze inzet van een duizendtal leden die borg staan voor voortdurende vernieuwing, creativiteit en kwaliteit.
URL:
Picture: (None)
Attachments:
Translations: (None)