Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 06 -27
Datum 9 oktober 2006

|                                                                                  |
Waterschap legt ecologische verbindingszone aan langs Valleikanaal tussen Leusden en Veenendaal

Waterschap Vallei & Eem gaat het Valleikanaal tussen Leusden en Veenendaal inrichten als ecologische verbindingszone. De werkzaamheden starten naar verwachting in het voorjaar van 2007. Het waterschap legt op dit traject in totaal 8,4 kilometer natuurvriendelijke oevers aan. Ook komen er vier zogeheten stapstenen, dat zijn kleine natuurgebieden langs het kanaal.

De plannen zijn opgesteld in samenwerking met de particuliere grondeigenaren en belanghebbende organisaties. Uitgangspunt was de in 2004 opgestelde inrichtingsvisie voor dit traject van het Valleikanaal. Naast ruimte voor natuur is er ook rekening gehouden met recreatie. Zo legt het waterschap acht kanosteigers aan en komen er diverse bankjes en picknicktafels langs het kanaal te staan. Verder knapt het waterschap het brugdek van de Bruinenburgersluis op. Deze ligt tussen het Valleikanaal en de Oude Lunterse Beek.

Natuurvriendelijke oevers
De natuurvriendelijke oevers zullen straks geleidelijk aflopen, zodat de overgang tussen land en water geleidelijk gaat. Dit is aantrekkelijk voor veel verschillende planten en dieren. In het ondiepe water voelen planten als riet, gele lis en grote egelskop zich thuis. De bloemrijke oevers trekken vervolgens waterjuffers en weidebeekjuffers aan. Onderaan de oever ontstaat een plasberm, een prima babykamer voor jonge vissen en insecten.

Stapstenen
In samenwerking met particuliere grondeigenaren legt het waterschap vier stapstenen aan. Dit zijn kleine natuurgebieden langs of in de buurt van het kanaal. Ze kunnen een rustpunt vormen voor dieren en planten in hun reis langs de verbindingszone. Het waterschap legt stapstenen aan op Landgoed De Laan bij Veenendaal, in het Broekerbos bij De Groep, bij de Leusbroekerweg ten zuiden van Leusden en langs de sloot Stoutenburg nabij de Horsterweg bij Leusden. Deze worden zo ingericht dat amfibieën zoals de kikker, pad en salamander zich hier thuis voelen. De particuliere eigenaren zullen in de toekomst voor het onderhoud van de stapstenen zorgen.

Op Landgoed De Laan bij Veenendaal krijgt de eendenkooi een opknapbeurt. Het waterschap baggert de vijver en snoeit de bomen rondom de vijver. Ook de tankgracht in het Broekerbos wordt gebaggerd. Daarnaast snoeit het waterschap de bomen rondom de gracht. Op een perceel bij de Leusbroekerweg legt het waterschap een poel aan. Dit gebeurt op een stuk grond dat is gereserveerd voor waterberging. Langs de sloot Stoutenburg graaft het waterschap twee poelen. De sloot zelf krijgt een plasberm. Ook dit gebied is gereserveerd voor waterberging.

Natte verbinding klaar
De werkzaamheden zijn naar verwachting in november 2007 gereed. Het natte deel van de ecologische verbindingzone langs het Valleikanaal is op dit traject dan klaar. Het Valleikanaal vormt echter ook een droge verbindingszone. Om deze compleet te maken, moeten er nog circa 6 stapstenen langs het kanaal komen. De provincie Utrecht gaat hier verder mee aan de slag.

Rest van het Valleikanaal
Het waterschap zorgt ervoor dat ook de rest van het Valleikanaal ingericht wordt als ecologische verbindingszone. Zo ontstaat er een lint natuur dat de randmeren met de beken op de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug verbindt. Het Valleikanaal in Amersfoort heeft in 2005 natuurvriendelijke oevers gekregen. Medio 2007 krijgt het Valleikanaal daar ook nog poelen en plasdras-zones. Voor het stuk Valleikanaal tussen Veenendaal en de Grebbesluis maakt het waterschap samen met betrokkenen op dit moment een inrichtingsschets.

Vistrap in Barneveldse Beek bij Stoutenburg is klaar

De vistrap langs de stuw in de Barneveldse Beek bij Stoutenburg is klaar. Waterschap Vallei & Eem heeft deze de afgelopen maanden aangelegd. De vistrap helpt vissen om het hoogteverschil bij de stuw te overbruggen.

Het waterschap wil alle stuwen in de Barneveldse Beek voorzien van een vistrap, zodat vissen van de benedenloop naar de bovenloop van de beek kunnen zwemmen. Op één stuw na, zijn alle stuwen in de Barneveldse Beek nu voorzien van een vistrap. Alleen stuw Rutgers heeft nog geen vistrap. Deze ligt in de Barneveldse Beek, bovenstrooms van de Stoutenburgerlaan.

Vissen willen stroomopwaarts zwemmen om in de bovenloop van beken te paaien. Door de vistrappen kan de visstand in de Barneveldse Beek zich verder ontwikkelen. Vissen als het bermpje, de winde, de snoek en de modderkruiper maken graag gebruik van vistrappen. Om ervoor te zorgen dat vissen ook daadwerkelijk de bovenloop bereiken, moeten alle stuwen in de beek een vistrap hebben.

Trap met treden
De stuw bij Stoutenburg heeft een zogeheten bekkenvistrap gekregen. Deze ziet eruit als een echte trap met treden. Tussen elk bekken (trede) stroomt het water over een drempel. De drempels zijn V-vormig, zodat er een stroming ontstaat waar vissen tegenop kunnen zwemmen. In het bekken kunnen ze uitrusten, voor ze het volgende bekken opzwemmen. De vistrap wordt als een omleiding om de stuw heen gelegd. Tussen 1995 en 2005 heeft het waterschap al bij acht andere stuwen in de Barneveldse Beek vistrappen aangelegd.

Meer informatie bij: Kim Slaats

Telefoon: 033 - 43 46 328


---- --