Persuitnodiging
HIER Klimaatreporters presenteren bevindingen aan Staatssecretaris van Geel
Wat: de Klimaatreporters vertellen tijdens een driekwartier durend gesprek de Staatssecretaris hun recente ervaringen in Nepal. De bezochte projecten van het Wereld Natuur Fonds en Simavi maar zeker ook de interviews met de lokale bevolking hebben Beau van Erven Dorens, Marc Cornelissen, Wendy Koopman en Arnold Bolwerk het besef doen versterken dat wij in Nederland ook onze verantwoordelijkheid verder moeten laten reiken dan alleen de Kyoto afspraken.
Wanneer/waar: donderdag 9 november 2006 van 13.15 tot 14.00 op het Ministerie van VROM.
Wij nodigen u van harte uit om dit gesprek bij te wonen. Uiteraard is er daarna alle gelegenheid om de Klimaatreporters te spreken over hun indrukwekkende reis en de gevolgen van klimaatverandering die in de Himalaya al op indringende wijze zichtbaar zijn.
Laat u ons weten of u hierbij aanwezig zal zijn? Dat kan, bij voorkeur als reply email, of anders via de contactgegevens onderaan dit bericht.
Doel en achtergrond Klimaatreporters-reis
De Klimaatreporters-reis heeft plaatsgevonden in het kader van de HIER-campagne. Ruim 40 goededoelenorganisaties werken in de HIER-campagne samen om klimaatverandering onder de aandacht te brengen en te benadrukken dat er wat aan gedaan kan worden, HIER en nu. Dit initiatief is tot stand gekomen met steun van de Nationale Postcode Loterij. Zij hebben het symbolische bedrag van ¤1 per Nederlander, totaal ¤16,3 miljoen euro, o, beschikbaar gesteld. Namens de Nationale Postcode Loterij is er ook een cameraploeg van Endemol Nederland meegegaan voor de productie van een documentaire over deze reis. Beau van Erven Dorens verzorgt de presentatie van dit reisverslag.
Met weblogs, een video-dagboek en voicemails hebben de reporters dagelijks verslag gedaan van hun reis op
De Klimaatreporters zijn onder andere naar het op 4400 meter hoogte gelegen Dig Tsho meer gelopen. Dit meer is in het verleden overstroomd als gevolg van het sneller afsmelten van de omringende gletsjers. Op weg er naartoe hebben ze in de vallei gesproken met overlevenden van deze overstroming. Op dit moment staan in Nepal 26 soortgelijke meren op uitbarsten, logischerwijs een hele urgente en levensbedreigende situatie. Het Wereld Natuur Fonds is in deze gebieden onder meer bezig met het ontwikkelen van alarmeringssystemen en het geven van voorlichting aan de lokale bevolking.
Op lange termijn zal het smelten van gletsjers, en daarmee het verdwijnen van grote zoetwatervoorraaden in de Himalaya, inhouden dat een groot gedeelte van Azië met een watertekort zal kampen. Maar liefst twee miljard mensen zijn afhankelijk van het water uit de Himalaya. Daarom zijn de Klimaatreporters ook bij een project van Simavi gaan kijken waar men zogenaamde 'wolkenvangers' bouwt. Deze systemen vangen condenswater op wat vervolgens als drinkwater kan worden gebruikt. Mede door dit soort initiatieven kan de lokale bevolking ook in de toekomst beschikken over schoon drinkwater. Naast het Wereld Natuur Fonds en Simavi werken ook Plan Nederland, Oxfam Novib en Unicef in de Himalaya aan klimaatgerelateerde projecten.
---
Meer informatie over de HIER-campagne en de HIER-projecten vindt u op
Meer informatie of aanmelden voor dinsdag 06 november: Michel Schuurman via 030-6343476 of