Gemeente Dinkelland
Afdeling PBC, team Communicatie
PERSBERICHT
Datum: 9 november '06
Drie zorgleveranciers voor Dinkelland geselecteerd
Voorgenomen gunning 'hulp bij het huishouden (thuiszorg)'
Op 1 januari 2007 komt er een nieuwe wet: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het doel van de Wmo is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. De gemeenten gaan de Wmo uitvoeren. Met de inwerkingtreding van de Wmo neemt de gemeente ook de bekostiging en organisatie van de hulp bij het huishouden (thuiszorg) op zich. Voor de levering van zorg in natura sluiten de verschillende gemeenten nu een contract af met één of meerdere thuiszorgleveranciers. De gemeente Dinkelland is voornemens contracten af te sluiten met Stichting Zorgfederatie Oldenzaal/Manna/De Posten te Oldenzaal, Stichting Livio te Enschede en Thuiszorg Noord West Twente/De Koppel te Almelo. Dinkelland ontving in totaal 13 offertes van verschillende inschrijvers, waaronder de bovengenoemde drie partijen.
Alle zorgleveranciers die een offerte hebben uitgebracht, zijn eerder vanmiddag schriftelijk over de voorgenomen gunning geïnformeerd. Over ruim twee weken is bekend of de gemeente daadwerkelijk de contracten met de geselecteerde zorgleveranciers kan afsluiten. De zorgleveranciers hebben namelijk nog gedurende 15 dagen de mogelijkheid te reageren op de voorgenomen gunning. Na deze reactieperiode vindt de definitieve gunning plaats.
Volgens de Europese wetgeving zijn gemeenten verplicht om opdrachten als deze Europees aan te besteden. Dat heeft te maken met de omvang (in geld) van de opdrachten. Gemeenten mogen de opdrachten dus niet onderhands aan marktpartijen gunnen, ook al voeren die partijen (bijvoorbeeld de huidige zorgleveranciers) het werk al jaren uit.
Gezamenlijke aanbestedingsprocedure van 14 Twentse gemeenten
Omdat de aanbestedingsprocedure vrij gecompliceerd is, hebben de 14 gemeenten uit de regio Twente (Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden) eerder besloten de aanbestedingsprocedure gezamenlijk te doorlopen. Iedere deelnemende gemeente blijft echter zelf verantwoordelijk voor de keuze van de marktpartijen voor de eigen gemeente. De marktpartijen konden per gemeente (in aanbestedingstermen: per perceel) een offerte indienen.
Kwaliteitscriteria wegen het zwaarst
Regiobreed is een uniform bestek opgesteld, waarin de diverse keuzecriteria (kwaliteit, prijs) zijn verwerkt. Vooral de kwaliteitscriteria spelen een belangrijke rol: inschrijvers konden daarmee bijna 70% van de punten verdienen. Het resterende deel van de punten kon worden behaald op het onderdeel prijs. Het uniforme bestek was efficiënt voor de inschrijvers. Inschrijvers die in meerdere gemeenten een offerte indienden, hadden nu met maar één bestek te maken in plaats van meerdere.
Aandacht voor de positie van medewerkers van zorgleveranciers
In het bestek is eveneens aandacht geschonken aan de mogelijke overname van medewerkers van huidige zorgleveranciers door de nieuwe zorgleverancier(s). Dit in geval de huidige zorgleverancier niet zou worden geselecteerd. De gemeenten hebben gepoogd de maximale mogelijkheden, die hen in dit kader worden geboden, te benutten. De zorgleveranciers zijn, in het belang van hun medewerkers en cliënten, nadrukkelijk verzocht mee te werken aan een goede overgang naar de nieuwe situatie en hierin hun verantwoordelijkheid te nemen. Na de definitieve gunning zullen de marktpartijen en de gemeente verder onderhandelen over de uitvoering van de gunning.
Communicatie richting cliënten
Uiteraard kan de keuze van de gemeente gevolgen hebben voor de huidige ontvangers van huishoudelijke hulp. Wettelijk is bepaald dat de gemeente een afgegeven indicatiebesluit onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) dient over te nemen. Deze besluiten zijn geldig tot het einde van de looptijd van het indicatiebesluit, met dien verstande dat deze definitief eindigen per 31 december 2007. De gemeente stuurt alle huidige cliënten, die huishoudelijke hulp ontvangen, eind november/begin december 2006 een informatiebrief. Hierin wordt informatie en uitleg over de verdere procedure gegeven.
Mededelingen voor de redactie:
Naar aanleiding van dit persbericht zal geen nadere informatie of toelichting worden verstrekt. Nadere berichtgeving volgt na de definitieve gunning.
---- --